Zece locuri de văzut în Clisura Dunării

Top 10 lucruri cu care vă puteți ocupa timpul în vacanță pe Clisura Dunării. Mai adăugați și o partidă de pescuit (sau mai multe), o plimbare cu barca și o tură de bicicletă și va trece timpul prea repede.

Zece locuri de văzut în Clisura Dunării
Zece locuri de văzut în Clisura Dunării

Stâncile înalte sculptate ca niște ziduri de fortărețe pe fiecare mal al Dunării apară frumusețea și liniștea din Clisura Dunării. Timpul aici se scurge precum apele albastre ale fluviului. Iar plimbările prin satele de dincolo de pădurile și rezervațiile naturale te lasă fără cuvinte.

Într-o asemenea plimbare am ajuns în satul Bigăr, unde este o comunitate de cehi foarte veche. Căsuțele sunt cochetele și îngrijite de majoritatea locuitorilor în vârsta. Ca de altfel mai peste tot în satele din Clisura Dunării: comunități împletite de romani și sârbi cu vorba dulce și tradiții amestecate.

Locuri de vizitat în Clisura Dunării

Rezervația Cazanele Dunării

Rezervația se desfășoară pe o suprafața de 215 hectare dar ca să vă faceți o idee, între Plavisevița și Dubova se afla Cazanele Mari iar între Dubova și Ogradena sunt Cazanele Mici. Aici se afla cea mai îngustă zona în care curge Dunărea.

Cascada Bigăr

Cascada Bigar

Luând Orșova ca punct de reper, mergând în sus, spre Valea Minișului, la circa 80 de kilometri (dacă vă întrebați la ce distanță este de București: 450 km), la intrarea în Rezervație se afla una dintre cele mai spectaculoase cascade din România: Cascada Bigăr. Normal că exista și legende în Clisura Dunării. Dar cea scurtă de la Bigăr spune așa: cei îndrăgostiți să bea apa din cascadă pentru a avea parte de dragoste veșnică.

Chipul lui Decebal

Îl găsiți sculptat în stancă la vărsarea râului Mraconia în Dunăre, și are o înălțime de cu doar 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății din New York (55m). Sculptura a durat 10 ani până a fi finalizată dar cu siguranță o vom putea admira multe decenii de acum încolo în Clisura Dunării.

Cetatea Trikule

Cetatea cu trei turnuri a fost ridicată pentru a ține piept turcilor în vremurile de demult dar acum sunt vizibile doar două turnuri ca urmare a inundării zonei. Dacă aveți noroc și e scăzut nivelul apei, iese ocazional și cel de-al treilea turn la iveală.

Peștera Ponicova

Este recomandat de vizitat în perioada mai-octombrie iar accesul se poate face în trei moduri: prima cale este din Cheile Ponicovei, a doua prin peștera de la nivelul superior (puțin mai greu) iar al treilea mod este cu barca, de pe Dunăre. Să vă echipați cu cizme de cauciuc, lanternă (merge și cea de la telefon dar terenul este alunecos și nu recomand) și haine rezistente la umezeală. Și nu uitați de ghid, e foarte necesar mai ales că durează vreo 2, 3 ore să vizitezi sălile.

Tabula Traiana

Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munții a durat drum de-a lungul fluviului“ sta scris pe malul sârbesc al Cazanelor Mici, între doi delfini sculptați. Este unica rămasa din cele zece originale.

Mânăstirea Mraconia

În locul fostului punct de observație pentru trecerea vaselor pe Dunăre, Mânăstirea Mraconia a fost părăsita de călugări în 1450 și ceva din cauza turcilor. Mânăstirea Mracunia (apa întunecată), cea originală a fost înghițită de ape în urma construcției hidrocentralei Porțile de Fier 1 iar în 1931 a început reconstruirea ei și s-a reînființat în același loc în ’95.

Muzeul Regiunii Porțile de Fier

Un ansamblu muzeal cum nu mai vezi în România: Amfiteatru Roman, Thermele Romane, Podul lui Apolodor din Damasc, Castrul roman și expoziții acoperite de Pavilion. Toate într-un singur loc, Drobeta Turnu Severin. 65 km de

Peștera Gaura cu Muscă – 70 km de zona Cazanelor Dunării

Pentru iubitorii de speologie, peștera Gaura cu Muscă nu trebuie să lipsească din lista obiectivelor din zonă.

Ansamblul de mori cu ciutură și butoni

La 65 km de Cazane, în comuna Sichevița, cea mai veche așezare din zonă, se regăsește o serie de 10 mori de apă pe o distanță de 10 km, mers pe jos.

Acestea sunt doar o parte din lucrurile cu care vă puteți ocupa timpul în vacanța pe Clisura Dunării. Mai adăugați și o partidă de pescuit (sau mai multe), o plimbare cu barca și o tură de bicicletă și va trece timpul prea repede. Nu uitați să vă și relaxați și să degustați pe îndelete mâncarea locală.