Vacanță de schi la Predeal

Raiul schiorilor există! Pe Valea Prahovei, în Predeal, sunt nu mai puțin de zece pârtii pentru toate gusturile și diferite grade de dificultate. La fel este și vara, trasee diverse de bătut cu piciorul prin masivele Postăvaru, Piatra Mare si Bucegi.

Vacanță de schi la Predeal

Cu mulți ani în urmă, în Predeal, orașul aflat la cea mai mare altitudine din România, era vamă, trecerea în Transilvania. Iată că de atunci și până acum a devenit cea mai căutată destinație de schi din țară, turiștii din toate colțurile întâlnindu-se pe pârtiile sale.

Și pe bună dreptate. Aici am luat chiar și eu prima lecție de schi, pe Clăbucet Sosire. Una din pârtiile mele favorite din toate timpurile și locurile.

10 pârtii pe alese

Nici nu știu exact unde să vă direcționez pentru a vă caza, ca și zonă, pentru că în 10 – 20 minute, de oriunde din Predeal sunteți la pârtie.

Iar de schiat, puteți începe cu pârtiile mai ușoare ca Gârbova sau Trei Brazi. Dacă sunteți pasionați de fond, aveți șanse de a vă epuiza bine pe Polistroaca în 2,5 km. Iar pentru alte variante medii vă recomand Clăbucet, Cocoșul, Sub Teleferic sau Pârâul Rece.

Pe Clăbucet Sosire și Clăbucet Variantă sunt aproximativ câte 800 de metri lungime de zăpadă artificială, daca e cazul. Și nocturna! Iar evenimentul de deschidere oficială a sezonului de schi este foarte cool!

Ce vizităm în Predeal?

Sunt destul de puține obiective de vizitat în sensul propriu. La Cioplea, Vila Mareșalului Antonescu este un punct de vizitat. Și ar mai fi Cimitirul Eroilor Legionari sau Mânăstirea Predeal. Dacă nu puneți la socoteala și statuia lui Mihai Săulescu, cam aici se oprește lista.

Destinații și trasee de drumeție

Fiind, în mod evident, o destinație pentru oameni activi și poziționat între masivele Postăvaru, Piatra Mare și Bucegi, din Predeal nu lipsesc traseele. De bicicletă, cu ATV-urile sau la pas, sunt câteva consacrate ale oamenilor de munte.

Predeal – Cioplea – Susai

Pentru începători dar și entuziaști, traseul Cioplea – Susai este practicabil mai tot timpul anului. Durează între o oră și două, în funcție de viteza de deplasare. Iar la capăt, vă așteaptă câteva specialități culinare specifice Cabanei Susai.

Valea Râșnoavei – Vârful Fitifoiu – Predeal

Sau invers. Puteți pleca din Predeal către Vârful Fitifoiu, prin Valea Joiței. Durata traseului este de 3 ore și poate fi practicat de oricine fiind un traseu relativ ușor. Iar de sus, din Vârful Fitifoiu, puteți ajunge relaxat la Cabana Trei Brazi. Floare la ureche!

Cascada Tamina (Timișul de Sus)  - Vârful Piatra Mare

Pentru a ajunge la Cascada Tamina, pornirea se face din Timișul de Sus. Traseul este unul mediu dar este necesar să fiți echipați corespunzător unui drum de 3-4 ore. Urmând Banda Albastră, de la 1100 m unde veți întâlni nu una ci 5 cascade, până sus la 1800 m. Din Timișul de Sus până la cascadă faceți aproximativ o oră și apoi, până în Vârf, încă 3. La coborâre este mai rapid totuși, cam trei ore vă va lua.

Cheile și Canionul Șapte Scări

Este un traseu destinat atât copiilor cât și adulților, cu un grad mic de dificultate. Pe tot traseul marcat cu Banda Galbenă veți găsi locuri de odihnă și este cel mai indicat începătorilor în ale drumețiilor iar pentru un plus de distracție există tiroliana.

Prăpastia Urșilor

Este un traseu mai greu de făcut cu copii dar merită pentru o ieșire cu cortul la Dâmbul Morii și câteva poze care să aducă aminte de cățărările din vară.

Ce mâncam în Predeal?

La sfârșitul unei zile de drumeții sau schi, mi se pare mâncarea senzațională oriunde. Chiar și covrigii înmuiații în ceai sunt delicioși. Dacă rămâi la bază, la Clăbucet Sosire pentru un vin fiert sau alegi o carne la garniță cu mămăliga la „Ceaunul de Munte”, ai fix același rezultat. Minunat!

 

Cam asta înseamnă Predealul: acțiune de dimineață până seara indiferent de anotimp, relaxare la cazare și alimentare cu energie în cele mai bune bucătarii montane de pe Valea Prahovei.  

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.