Traversăm munții pe Transfăgărășan

Transfăgărășan este chiar cel mai frumos drum din lume, cel puțin în opinia mea. Bâlea Lac, Hotelul de Gheață, Cascada Bâlea și Barajul Vidraru sunt câteva din locurile prin care trece superbul traseul montan.

Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan
Traversăm munții pe Transfăgărășan

Întotdeauna vor fi împărțite părerile atunci când vine vorba de cel mai frumos drum din România. Dar Transfăgărășan este chiar cel mai frumos drum din lume. Cel puțin în opinia mea împărtășită și de Top Gear.

Traseul începe din Bascov, județul Argeș. Dar fix înainte de a porni pe Transfăgărășan, o vizită la Curtea de Argeș este de neratat. Abia apoi puteți începe urcarea.

Activități de-a lungul rutei

După ce ați bifat vizita la Curtea de Argeș, ați văzut mânăstirea și v-ați achiziționat câteva obiecte ceramice chiar daca sunteți la o distanta considerabila de Horezu, începeți traseul de urcare către nord.

Cetatea Poienari

Pornind la drum către barajul Vidraru, la capătul unei urcări de 1.480 de trepte, sus pe stâncă, tronează ruina Cetății Poienari. Priveliștile sunt încântătoare și cu specific diferit aferente fiecărui anotimp în care vizitați cetatea.

Valea lui Stan

Un traseu de patru cinci ore de plimbat, urcat și cățărat pana sa ajungi la baraj, la Vidraru. Traseul este destul de ușor pentru cei obișnuiți cu asemenea activități sau mediu ca și dificultate pentru începători. Totuși, este una dintre cele mai solicitante activități din punct de vedere fizic de pe Transfăgărășan. Așadar, nu uitați încălțămintea adecvată și să aveți o sticlă cu apă de rezervă la voi.

Barajul Vidraru

La ieșirea din Valea lui Stan, prin tunel, se deschide vederii lacul Vidraru. Aici puteți să și campați liniștiți, în zona special amenajată. Iar ca orice lac care se respectă, lung de 10 kilometri, Vidraru oferă o serie de activități pe care le puteți desfășura într-o mini vacanță de sine stătătoare: trasee turistice, bungee jumping, plimbări cu vaporașul sau barca pe lac și desigur, nelipsitul pescuit.

Bâlea Lac

Lăsând în urmă barajul, după ce treceți prin cel mai lung tunel, sus la altitudinea de 2.434 de metri, în cel mai înalt punct al Transfăgărășanului, ajungeți și la Lacul Bâlea. Imediat lângă lacul glaciar, de la Cabana Bâlea Lac trebuie sa luați telecabina pana la Bâlea Cascada. Telecabina este o alternativă pentru drumul ce se poate arăta foarte aglomerat în anumite perioade.

Cabana Balea Lac webcam live 

Igloo Vilage

În ultimii 15 ani, iarna lângă lacul Bâlea, te puteai caza în Hotelul de Gheață. Din cauza vremii nefavorabile, proprietarii au decis ca de anul acesta să deschidă, în locul hotelului, Igloo Village, o construcție realizata din zăpadă adunata din împrejurimi, cu trei compartimente pentru cazare.

Coborârea

Speciala Transfăgărășanului de 13 kilometri este coborârea în serpentine, în apropierea Cascadei Bâlea, cea mai mare cascada în trepte din Romania. Aceasta este cea mai spectaculoasa porțiune a traseului. Frumusețea drumului șerpuitor și a cascadei, mirosul de pin și brad ce stăruie în aer pe această penultima parte a Transfăgărășanului este ca o incursiune perfectă în inima muntelui.

De la Cabana Bâlea Cascadă, mai sunt doar douăzeci de kilometri de drum și experiența Transfăgărășan se încheie odată cu sosirea în Cârțișoara.

Recomandarea mea este să nu vă opriți în Cârțișoara, ci să mai mergeți preț de un sfert de oră către Porumbacu de Sus sa vedeți Castelul de Lut Valea Zânelor sau Porumbacu TreeHouse.

Sau de ce nu, să mai stați câteva zile în Sibiu. am o lista întreagă de lucruri de făcut aici.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.