Tradiții și artă în Horezu

Horezu este locul în care trebuie să ajungi pentru a vedea cu ochii tăi cum se face tradițional arta olăritului. Și mânăstirile, pietrele vii sau peșterile legendare.

Tradiții și artă în Horezu

Pe lista cu cele mai cunoscute locuri din România se află cu siguranță Horezu. Zona pitorească este inclusă aproape totdeauna pe lista traseelor pentru cele mai frumoase drumuri din România. Nu ai cum sa nu arunci o privire în micuțul orășel înainte de a te îmbarca pentru traversarea munților.

Ceramica de Horezu

Unicul lucru pe care îl găsești cu certitudine în standurile din zona duty free a aeroportului Otopeni sau la magazinele de suveniruri din aproape toată țara este ceramica de Horezu. Este totodată și unul dintre cele mai contrafăcute produse de artă tradițională românească.

Si cum altfel sa te asiguri ca ai cumpărat o bucățică de Românie? Mergând direct la sursă, în Horezu, la meșterii olari sau, în ziua de astăzi, merge și online. Dar așa, nu mai ai parte de lecția de olărit din atelier. De mirosul de lut umed și căldura de la cuptor, de lac și vopseluri.

Oricum, trebuie sa ajungeți la Horezu și nu doar pentru ceramică. Pentru că mai sunt multe de văzut și dacă nu aveți idee care sunt, vă îndrum cu drag, mai jos.

Locuri de vizitat în zona Horezu

Peșteri

Peștera Muierii, prima peșteră electrificată din România și Peștera Polovragi. Ambele, despre care am povestit aici, pe blog, înconjurate de legende care mai decari mai interesante, presărate cu câteva adevăruri, cât să le facă credibile.

Pe Cheile Bistriței, găsim alte două peșteri de vizitat. Peștera Urșilor și Peștera Liliecilor aflată la 250 de m de Mânăstirea Bistrița, locuita de pustnici în Evul Mediu.

Trasee

Traseul pe Cheile Oltețului, având lungimea de 2 km, săpate în Munții Căpățânii de apa Oltețului. Aici se află Peștera Polovragi de care spuneam mai sus.

Cheile Bistriței (1200m lungime) sunt cele mai înguste chei în calcar din România fiind declarate rezervație naturală.

Muzee

La Muzeul Trovanţilor din comuna Costești este în lucru proiectului înființării Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. în rezervația de un hectar se găsesc peste 100 de pietre uriașe. Pietrele vii, așa cum sunt numiți trenanții sunt gresii plecând de la dimensiunea unei nuci și până la unele mult mai înalte de statura unui om.

Trovanti mai găsim și pe marginea pârâului Gresarea, apă care se varsă într-un râu de lângă satul Oteșani, la aproximativ 16 km de Horezu.

Culele

Ce sunt culele? Sunt case boierești fortificate. Iar aici, în zonă se află două.

Cula Greceanu, trecută prin zestre din familia Măldărescu în familia Greceanu, care se află în comuna Măldărești, în care se află o secție a muzeului din Horezu.

Cula Duca, care de fapt a aparținut tot familiei Măldărescu inițial. Conacul nu era chiar fortificat dar totuși, fiind în apropiere de Cula Greceanu și această clădire va rămâne cunoscută ca și culă în rândul monumentelor de arhitectură populară.

Mânăstiri

Mânăstirea Hurezi aflată la poalele munților este considerată ca cea mai frumoasă mânăstire realizată în stilul brâncovenesc.

Mânăstirea Bistrița, ctitorie a boierilor Craiovești datează de undeva din jurul anului 1490.

Mânăstirea Arnota, ctitorită de Matei Basarab în 1633, este una dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.

Mânăstirea Polovragi este situată în apropierea Peșterii Polovragi și a Cheilor Oltețului.

Mânăstirea Govora este situată la 6 km de Băile Govora, lângă comuna Mihăiești.

Mânăstirea Dintr-un Lemn se găsește în comuna Frâncești. Legenda spune că ar fi fost ridicată în secolul al XVI-lea folosindu-se lemnul unui singur stejar.

Mânăstirea Cozia de pe malul Oltului, ridicată între anii 1386-1388 și 1393 de către Voievodul Mircea cel Bătrân. Inițial a fost cunoscută sub numele de Mânăstirea Nucet, datorită zonei în care se află, potrivită creșterii nucilor.

Si desigur, Biserica 44 de Izvoare - "Schitul de sub Piatră", aflată în satul Pietreni la baza Munților Buila-Vânturărița.

Cel mai bun moment de vizitat Horezu

Revenind la Ceramica de Horezu, în prima săptămâna a lunii iunie, a fiecărui an, are loc aici Târgul Ceramicii Populare Românești "Cocoșul de Hurez". Durează 3 zile și este un moment prielnic să vă aflați în Horezu pentru beneficia de zilele de târg.

Faceți o excursie de câteva zile în zona Horezului, găsiti aici multe pensiuni și case de oaspeți care abia asteaptă să vă găzduiască și să împartașească puțin din tradiții și povestile locurilor.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.