Tradiții muntenești din Comarnic

Arhitectura tradițională românească împletită cu accente victoriene de la sfârșitul secolului XIX sau istoria tumultoasa a unei familii princiare. Sunt doar două dintre identitățile cu care Comarnicul se poate asocia.

Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic
Tradiții muntenești din Comarnic

Cel mai bine spus vizităm case tradiționale muntenești în Comarnic. Pentru că pe toată lungimea orașului care se întinde pe marginea Drumul National 1, sunt peste 20 de case de patrimoniu care ies în evidență datorită stilului arhitectural clasic muntenesc.

Case de Patrimoniu

După cum spuneam, sunt câteva zeci de case de patrimoniu de vizitat în Comarnic. Elementele caracteristice acestora sunt acele ornamente dantelate prezente la fiecare asemenea vilă. Sunt de fapt traforaje victoriene iar orașul Comarnic nu este singurul care se mândrește cu frumusețile acestea. Se găsesc în toata zona munteneasca, până  pe cealaltă parte a dealurilor, la Schiulești.

Castelul Familiei Bibescu

Este o altă clădire interesantă aparținând tot de Comarnic, în cartierul Posada. Castelul a fost ridicat în 1848 de către Gheorghe Bibescu fiind construit din piatră de râu. Dar extinderea de la nivelul de cabană de munte la cea de castel a fost realizată abia la 50 de ani după aceea de cate nepotul acestuia, Valentin Bibescu. Dacă vă sună cunoscut numele, acesta a fost soțul Marthei Bibescu, una dintre figurile cel puțin interesante ale secolului XX. Proză, aristocrație, tragedii și infidelități, toate se împletesc în istoria tumultoasa a familiei Bibescu și a Castelului din Comarnic.

Muzeul Cinegetic Posada

Unicul muzeu din România dedicat prezentării potențialului cinegetic din Carpați se află în Posada. Mai precis, sediul său se află pe domeniul Castelului cu două etaje al familiei Bibescu. Muzeul, care este secție a Muzeului National Peleș prezintă colecțiile derivate din expedițiile de vânătoare a le lui Ceaușescu. Deține o multitudine de trofee de vânătoare dar și multe diorame ce prezintă o variată gamă de animale și păsări sălbatice împăiate.

Traseul Creasta Baiului

Este unul din cele mai noi trasee montane amenajate de Salvamont cu plecare din Posada. Banda roșie urmează drumul din Comarnic până  în Valea Florei - Vârful Doamnele – Vârful Piscul Câinelui – Vârful Baiul Mare și se oprește la granița dintre Bușteni și Azuga.

Cei 18 kilometri de traseu pot fi parcurși chiar și de turiștii mai puțin experimentați în aproximativ 7 sau 8 ore.

Schi

Traseul de mai sus vă va lăsa chiar în apropierea pârtiei Soricu din Azuga sau puteți alege oricare dintre pârtiile din Bușteni, Sinaia sau chiar Predeal. De la Comarnic, pe DN1, ajungeți în aproximativ o oră pe oricare dintre pârtiile enumerate anterior.

Unde ne cazăm?

Cel mai bine este chiar în Comarnic, puțin mai sus de drum să scăpați de zgomotul traficului din DN dar oricând puteți alege să vă îndepărtați chiar până  la Cornu, Breaza sau Câmpina. Nici Nistorești nu este o opțiune rea. Dar dacă scopul este să atingeți oricare din stațiunile montane de la Sinaia în sus, cel mai bine rămâneți chiar în Comarnic, pentru mai puțină aglomerație datorită afluxului de turiști.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.