Țara Dornelor

De Țara Dornelor am auzit și de apele sale binefăcătoare. Dar unde se află și ce întâlnim acolo? Un tărâm al aventurii, crâmpeie de poveste și animale fantastice.

Țara Dornelor

Este un ținut care nu poate fi experimentat doar o singură dată. Sunt peisaje superbe care te îmbie să te întorci în Tara Dornelor nu doar pentru ape minerale sau experiențele outdoor obișnuite. Ce este neapărat de făcut? Avem o listă care nu este realizată neapărat ca un top pentru că ne e greu să alegem între tradiții, aventură sau relaxare.

Așa că, în cele din urmă, vă invitam să aflați ce găsiți odată ajunși în Țara Dornelor. Abia apoi veți putea să vă faceți o idee de ce noi avem dreptate și ne întoarcem adesea. La fel veți face și voi, suntem siguri.

Unde se află Țara Dornelor?

Singura zonă Eco turistică recunoscută oficial din Bucovina, este Țara Dornelor. Domeniul Țării Dornelor cuprinde nouă comune Poiana Stampei, Coșna, Dorna Cândrenilor, Cârlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Șaru Dornei, Panaci și Dorna Arini.

Țara Dornelor este cunoscută pentru izvoarele de ape minerale, sigur ați văzut într-un magazin sau boutique o apa Dorna. Sau Poiana Negri. De aici vin, din munții Călimani, Suhard, Giumalău și Bistriței. Unde se află și al 3lea cel mai spectaculos drum din Romania, Transrarăul.

De unde începem?

Pentru că în primul rând Bucovina înseamnă tradiție, trebuie să treceți prin atelierele de meșteșuguri tradiționale care mențin vie istoria locurilor și a Bucovinei, în Țara Dornelor. Și să luați cu voi un pic din tradiții, să inspirați și altora dorul de ducă.

Tradiții în Ciocănești

Atelierele de încondeiat ouă sunt organizate de Muzeului de Ouă Încondeiate din Ciocănești atât în cadrul muzeului cât și în casele celor peste 30 de femei care practică arta acesta tradițională.  

Muzeului Etnografic din Vatra Dornei

Se organizează șezătoare la care pot participa atât localnicii cât și turiștii doritori să învețe arta cusutului și brodatului cămășilor populare, iilor, bundițelor și chiar realizarea curelelor bărbătești sau a bijuteriilor din mărgele.

Atelier de sculptură

Mihai Vleju, profesor de sculptură în lemn, organizează ateliere de sculptură în comuna Dorna Arini.

Continuăm lista cu câteva locuri și activități de aventură.

Schi de tură și schi alpin

În masivul Suhard se organizează experiențe cool, pe culmile muntelui. Se strâng grupuri de maxim 6 persoane și se alege unul din cele 3 trasee de schi de tură. Cu plecări din Ciocănești, Vatra Dornei sau Rusca, se ajunge în Vârfurile Oușorul, Giumalău sau Pietrele Roșii. Este o experiență cu adevărat de neuitat.

Iar dacă sunteți iubitori ai schiului alpin și snowboarding, sanie, bob și scheleton, escaladă pe gheață sau snowtubbing, pentru voi Țara Dornelor este destinația ideală.

Parcul National Călimani

Cea mai tânără formațiune vulcanică din România, dar și cea mai înalta se afla în Țara Dornelor. Munții Călimani pot fi cunoscuți mai îndeaproape în Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani. Tot în Centrul de Vizitare puteți merge pe poteca tematică din Tinovul Șaru Dornei și degusta apele minerale din Țara Dornelor, din toate cele cinci izvoare.

Rezervația 12 Apostoli

Traseul din Gura Haitii către Pietrele Roșii duce la Rezervația 12 Apostoli și este recomandat de făcut în perioada iunie-octombrie. Este un traseu destul de lung dar merita întâlnirea cu cei 12 apostoli, stânci imense de rocă vulcanică de care se leagă câteva legende.

Rotitul Cocosului

Dacă aveți timp în luna aprilie, Țara Dornelor iarăși merita o vizită, în special pentru ritualul de împerechere al Cocoșului de Munte sau altfel spus, al Rotitului Cocoșului. Este un dans nupțial fabulos performat de cocosul de munte, însoțit și de un cântec specific prin care încearcă să îndepărteze eventualii concurenți. Se pot organiza excursii de observare al acestui ritual, trebuie doar să întrebați la cazare.

Nunta cerbilor

O altă sărbătoare nupțială are loc în pădurile din munții Călimanului. Boncănitul cerbilor. La sfârșit de septembrie, încep să se audă strigatele de împerechere ale cerbilor. Fiecare pretendent scoate un anume sunet specific lui astfel încât, ciuta, cunoaște exact cine va fi învingătorul.

Adrenalină în Țara Dornelor

Pentru activitățile intense și pline de adrenalină, aveți de ales pe îndelete dintre cei 150 de kilometri de trasee de bicicletă. Sau poate sunteți interesați de rafting? Pe râul Bistrița, din Zugreni la Cheile Bistriței este un traseu spectaculos de 22 de kilometri, ideali pentru așa ceva.

Mai puteți apela la câteva activități de escaladă sau tiroliană în masivul Rarău iar pentru a atinge nivelul maxim de adrenalină, încercați un zbor de agrement de pe aerodromul din Floreni, la aproximativ 12 km de Valea Dornei.

Centre de Wellness și Spa

Terapii antistress, masaje, terapii corporale sau împachetări cu nămol din surse renumite sau dușuri Vichy, sunt disponibile la centrul Carol din Vatra Dornei.

Tot în Vatra Dornei, aproape de pârtiile de schi se afla Centrul Bradul-Călimani, o altă bază de tratament bine dotată cu echipamente medicale de ultimă generație și saună.

Iar la Pensiunea Bella Vista din rezervația 12 apostoli, situata chiar lângă izvoarele Poiana Negri, câteva cure cu ape minerale vor face minuni.

Cazare

Haita Land este un loc cu totul altfel decât obișnuim să vedem în satele tradiționale din Țara Dornelor, aflat în Șaru Dornei. Și chiar faptul că este atât de diferit îl face să se așeze foarte bine în ținut, făcând parte din rețeaua Eco turistică locală.

Tot din aceeași rețea face parte și Campingul Dorna ECO din Dorna Candrenilor. Este un camping suficient de mare încât să ofere până la 100 mp de spațiu per parcela și să accepte animale de companie. Foarte bine organizați, proprietarii dispun înafară de magazine alimentare și unul de echipament montan și camping. Tot ei organizează, la cere și excursii, drumeții, trasee, tiroliană, rafting și chiar se organizează pentru vizitarea mânăstirilor din Bucovina.

Rețeaua Eco turistică locală cuprinde un număr de 22 de cabane, pensiuni și restaurante unde, pe lângă cazare vă puteți delecta cu mâncăruri tradiționale gătite fără egal.

Eco Brunch în Tara Dornelor

În 2020 a avut loc primul eveniment de acest fel în localitatea Panaci, din Țara Dornelor. Ce a însemnat? În primul rând multa mâncare bună făcută de localnici la locul faptei și specialități de sezon. După mâncare, s-a lăsat cu drumeție pe Tărâmul Izvoarelor iar mai apoi cu participare la ateliere pentru copii și adulți.  

Ce lipsește? Absolut nimic! E doar o altă vacanță perfectă în România.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.