Sinaia oprire pe itinerariul Orient Express

Reședința regală de vară, Sinaia are de oferit multa frumusețe, istorie, cultură, sport, distracții și unele dintre cele mai interesante evenimente.

Sinaia oprire pe itinerariul Orient Express
Sinaia oprire pe itinerariul Orient Express

Reședința regală de vară, Sinaia are de oferit multa frumusețe, istorie, cultură, sport, distracții și unele dintre cele mai cochete cazări din Valea Prahovei. Nu degeaba a fost aleasă de Carol I pentru a se relaxa alături de familia regală sau ca oprire a vestitului Orient Express, chiar și acum după 135 de ani.

Lista de lucruri de bifat în Sinaia

Cazinoul Sinaia

Cazinoul din Sinaia a fost inaugurat în 1913 și a fost destinația „trenurilor de plăcere” care aduceau sâmbătă și duminica jucătorii împătimiți din București. Trenul de plăcere era un fel de Săgeata Albastră dar mai strălucitor. Circulă mai multe povești despre locul pierzaniei multor averi europene. Pe cele mai multe le voi povesti cu altă ocazie aici.

Castelul Stirbey

Cea mai veche clădire civilă din Sinaia, este astăzi atât Cafenea cât și Muzeu. Iar pentru cei care preferă o siestă după degustarea de prăjituri, vila are și șase camere destinate cazării.

Gondola

Urcarea pe munte se poate face în mai multe feluri. Pe jos, pe trasee marcate sau cu ATV-urile sau alte mijloace de transport. Unul dintre cele favorite majorității turiștilor este Gondola. Gondola Sinaia urcă cel mai devreme din Sinaia la ora 9 jumătate la cota 1400 iar apoi, schimbați cu Gondola Carp până la 2000. Ultima coborâre de la cota 2000 se face la 18:30 așadar, să nu vă uitați admirând crestele până la apus.

Bike Resort

Dacă tot ajungeți la 1400, coborârea puteți s-o faceți și cu bicicletele. Între cotele 1400 și 1000 sunt amenajate patru trasee de downhill, all mountain și XC. Dacă sunteți pasionați, găsiți atât biletele cât și pass-urile atât pentru Gondola, bike sau ski pass, pe site-ul Sinaiago.

Gara Sinaia și Expoziția de Trenulețe

În Gara Sinaia, pe lângă locomotivele vechi, expoziția de trenulețe în miniatură așteaptă să fie vizitată de toți împătimiții, mari și mici.

Castelul Peleș

Nu există vizită la Sinaia fără să fi văzut Castelul Peleș. Este unul dintre favoritele mele și cred că și al multora care ajung pe Valea Prahovei. Castelul Regal din Sinaia, a fost construit înainte ca stațiunea să își primească numele de Sinaia. Regele Carol I a plimbat planurile viitoarei reședințe de vară a familiei regale pe la o multitudine de arhitecți de renume din Viena, Elvetia, Franta sau Cehia, rezultatul fiind unul uimitor. Unicat. Încăperile mele preferate, dintre cele care se pot vizită sunt Sala Maură și Sala de Muzică.

Pelișor

Decorațiunile interioare ale Castelului Pelișor sunt expresii directe ale personalității Reginei Maria. Este mai puțin eclectic decât Peleșul dar la fel de atrăgător.

Casa Memorială George Enescu

Tot vorbind de muzică și predilecțiile Reginei Elisabeta către frumos și arte, nu trebuie să ratați vizita la Casa Memorială a lui George Enescu. Deși artistul era adesea cazat în Peleș, unde avea o cameră dedicată, acesta a decis să își construiască în Sinaia o vilă în care să se retragă ocazional pentru a crea. Înafara zilelor de luni și marți, Casa Memorială poate fi vizitată zilnic până la orele 16:30. Iar pe data de 26 a fiecărei luni, intrarea este gratuită.  

Schi

Șaisprezece pârtii de schi așteaptă liniștite iarna să se umple de iubitorii zăpezilor. Sunt trei pârtii negre și patru albastre iar restul sunt roșii. La care se mai adaugă și două variante plus drumul de vară. Urcările se fac atât cu telegondola cât și cu instalațiile de telescaun și teleski. Doar să fie zăpadă.

Bazele sportive

În Sinaia sunt trei baze sportive: Mara, Principesa Maria și Mihail Cantacuzino pe spațiul cărora se pot închiria terenuri de baschet, volei, tenis sau chiar fotbal.

Nu e de mirare că stațiunea este permanent căutata de turiști, atât locali cât și din alte țări. Nu există moment de plictiseală în Sinaia iar dacă țineți minte și de Festivalul Sinaia Forever sau urmăriți să vedeți Concursul de Eleganță Sinaia, veți afla de ce toata lumea se reîntoarce an de an pe Valea Prahovei, în orășelul regal.