Scurt ghid pentru drumeții

Un ghid pentru drumeții este necesar oricui se află la începutul unei zile de călătorie pe traseele turistice din România. Bifați toate punctele din ghidul nostru și sunteți cu un pas mai aproape de o zi plăcută în natură.

Scurt ghid pentru drumeții

Drumețiile se pot întinde pe o zi întreagă sau, organizat, chiar pe durata mai multor zile, în funcție de traseul ales cât și de locația acestuia.

Cum în România sunt peste 400 de parcuri și rezervații naturale, posibilitățile de drumeție sunt imense. Iar pentru a parcurge și unul singur dintre acestea, în siguranță și cu posibilitatea de a te bucura atât de experiența în natură cât și de frumusețea peisajelor, aveți nevoie de câteva sfaturi de început. Și nu numai.

Lucruri necesare de știut și de făcut atunci când ne pregătim de drumeții

Planificarea

Începem cu cel mai sigur lucru de făcut, aflând-ne încă pe canapea și anume: să planificam expediția. În primul rând, starea fizică este foarte importantă în estimarea corectă a planificării traseelor.

În funcție de cum vă simțiți, alegeți un traseu mai ușor sau mai dificil. Luați în calcul că la un mers normal, în pas ritmic relaxat, parcurgerea a 350 de metri diferență de nivel vă va lua cam o oră, o oră și jumătate. Iar în lungime, pe același plan, într-o oră parcurgeți aproximativ 4 kilometri. Este necesară o pauză de hidratare sau făcut poze sau mâncat, sau mai știm noi ce, cam la o oră de mers continuu.

Iar mai apoi, după ce ați estimat cam ce randament ați avea, în alegerea traseului este important să verificâm și starea vremii. Sunt trasee care pot fi făcute pe orice tip de vreme și în orice sezon iar altele care nu permit, în special iarna, traversarea anumitor porțiuni în condiții de vreme severă.

Echipamentul de bază

Pe lângă rucsac, care să nu fie nici prea mic dar nici prea mare, avem de bifat pe listă următoarele:

 • Haine groase sau haine de schimb
 • Haine de protecție la vânt
 • Mini cutie de prim ajutor
 • Mâncare, apă și/sau suplimente
 • Încălțăminte adecvată, cu talpa gravată și striații (cu model)
 • Lanterna necesară atât pe inserat cât și pentru semnalizat.

Evitarea frigului

Chiar și în zilele călduroase luați la voi o haină și pantaloni de protecție la vânt și eventual chiar mănuși.

La capitolul încălțăminte, oricând să aveți la voi o extra pereche de șosete uscate în caz că vă udați sau, la efort spori în cazul în care vă vor transpira picioarele. Nu vreți să vă fie nici frig sau să suferiți vreo senzație neplăcută de frecare.

Căldură și lumina

La polul opus, puteți oricând suferi și de cald. În special in perioadele de vară, nu uitați să vă asigurați minimum de lichide necesar pentru excursie, cremă protectoare cu SPF ridicat și ochelari de soare. Toate acestea sunt la fel de importante atât în sezonul cald cât și în cel rece. Iar după cum am trecut și în lista cu cele necesare, o lanternă trebuie să aveți la voi. Chiar dacă vă gândiți să vă bazați pe lumina de la telefon. Este mult mai ok o lanternă decât să riscați viața telefonului mobil sau chiar a voastră, având mâinile ocupate.

Animalele sălbatice

Și ajungem și la temerea de a ne întâlni cu ursul. De cele mai multe ori, mersul în grup și discuțiile la un nivel sonor relaxat va ține la distanță orice animal sălbatic.

Totuși sunt perioade specifice în an când este bine să avem atenția sporita. În martie-iulie este perioada de creștere a puilor astfel că, în această perioadă trebuie evitate pădurile dese, cele tinere sau tufișurile. Iar din noiembrie și până în aprilie, încercați pe cât posibil să evitați zonele de hrănire ale cerbilor și căprioarelor.

Altfel, dacă rămâneți pe potecile marcate pe tot parcursul traseelor, cel mai probabil nu veți avea întâlniri cu locuitorii pădurilor.

Marcajele turistice

În general marcajele ne indică locul în care ne aflăm, timpul de parcurgere, altitudinea dar și gradul de dificultate al traseului. Acestea sunt amplasate pe copaci, pietre, stâlpi sau stănci și pe tăblițe speciale.

Sistemul național de marcare turistică include cinci tipuri de semne: în grup (pentru parcurs comun), în circuit (cu același punct de plecare și sosire), pentru trasee dus întors, cele cu ax comun sau centrifugale.

Cum arată și ce înseamnă?

  • Marcajele cu bandă verticală înseamnă traseu principal și sunt întâlnite pe creste.
  • Marcajele cu cruce pe fundal alb și brațe egale reprezintă trasee de legătură.
  • Triunghiurile reprezintă trasee secundare în urcare către vârfuri, de obicei.
  • Marcajul cu punct este de asemenea pentru trasee secundare aflate pe potecile care vin din văi.
  • Pătratele roșii sau albastre anunță apropierea de rezervați naturale.
  • Iar cercurile duble de culoare roșie și albă marchează traseele dus întors.

Gradele de dificultate

Ce înseamnă gradele de dificultate și cum ne alegem traseele în funcție de acestea. Un grad mic de dificultate înseamnă că traseul poate fi parcurs de oricine pe o raza de timp de până la 3 ore (cu tot cu opriri), pe o diferență de nivel de până la 700 de metri.

Un traseu mediu că dificultate se înscrie la până în 1000 de metri diferența de nivel și un interval de aproximativ între 4 și 8 ore de mers.

Iar traseele dificile pentru care este necesar un nivel foarte bun al condiției fizice și cu un consum mare de energie, durează între 5 și 9 ore cu diferențe de la 800 și până la 1500 de metri de nivel.

Ar mai fi căteva lucruri de discutat cum ar fi comportamentul responsabil în natură, cum acordăm primul ajutor, cum interpretăm harțile sau ce metode de semnalizare de urgență se folosesc (GPS, telefon, semnale sonore sau luminoase) dar le vom mai atinge și pe parcursul urmatoarelor articole.

Până atunci, plănuiți, planuiți și pregătiți-vă temeinic!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.