Sporturi de iarnă în Bucovina

Bucovina intră la masa schiorilor cu o deschidere de 10 pârtii de schi. Alături de care se află și singura pistă naturală de sanie omologata din Sud Estul Europei.

Sporturi de iarnă în Bucovina

Cea mai completă destinație de schi din România nu se afla nici pe Valea Prahovei, nici în Transilvania. Este exact în mijlocul Bucovinei, în Tara Dornelor. Să vă spun de ce și apoi am sa revin la ideea mea cu lista pârtiilor de schi din Bucovina. Pentru că înafara schiului alpin mai poți face o mulțime de alte lucruri, schi de tură, bob și scheleton, snowtubing și escaladă pe gheață.

Cea mai distractivă pârtie din Vatra Dornei

Pârtia Veverița este o pârtie lungă de 800 de metri și de dificultate medie, chiar dacă numele pare să fie drăguț și jucăuș. Diferența de nivel de 180 de metri este ajutată de o instalație de teleschi și beneficiază de nocturnă și tun de zăpadă.

Dealu Negru

Este a doua cea mai lungă pistă din țară, cu o lungime de 3200 de metri și o diferență de nivel de 400 de metri. Accesul se face cu Telescaunul Vatra Dornei și două baby schiuri pentru cei mai ușori și mai mici schiori.

Pârtia Parc

Tot în Vatra Dornei, în vecinătatea Parcului central, mai găsim o pârtie medie, lungă de 900 de metri care beneficiază de 2 teleschiuri și un baby schi.

Practic, pot să spun cu mâna pe inima că cei din Vatra Dornei sunt cu adevărat răsfățații sporturilor de iarnă. Trei pârtii de schi în curtea din spate, una dintre ele fiind suficient de lungă cât să prindă un loc pe podiumul pârtiilor din Romania. Iar alta aflată la o plimbare prin parc? Sper că sunteți de acord cu mine.

Măgura, Cârlibaba

La Cârlibaba se ajunge foarte ușor atât din Vatra Dornei cât și din Borșa.

Pârtia de 1,1 km aflată în masivul Suhard este pârtia ideala pentru familii. Iar dacă vreți să schiați în timpul săptămânii, înafara programului de week-end, dacă vă strângeți minim 10 persoane, pârtia este doar a voastră.

Pojorâta, în Mălini

Pârtia Pojorâta este o pârtie cochetă de 800 de metri ascunsă după un colț de pădure, care are de fapt și o soră mai mică, paralelă cu cea inițială, de 600 de metri lungime. Pârtiile aflate în satul Văleni-Stânișoara, sunt prevăzute cu teleschi și au o capacitate de până la 1000 de persoane. Partea de jos este mult mai lată decât cea de plecare, ceea ce face ca Pojorâta sa fie ideală pentru începători și copii.

Drumul Tătarilor din Mestecăniș

Se află pe drumul de legătură între Bucovina și Ardeal. Sus, în Pasul Mestecăniș sunt amenajate 4 pârtii care coboară pe trasee cu grade diferite de dificultate și inclinație. Drumul Tătarilor A este cea mai lungă pârtie, cu o lungime de 1,1 km iar cea mai mică este Drumul Tătarilor D, de 420 m dar și cea mai dificilă, având 33% inclinația pantei.

Șoimii din Gura Humorului

Pârtia Șoimul se afla pe drumul care duce la Mânăstirea Voroneț, drumul intersectând-se cu accesul către pârtie, imediat după traversarea Moldovei. A podului peste râul Moldova, ca să fiu mai clară. Lungimea Șoimului 1 este de 1,5 km iar Șoimul 2 se lauda cu doar 550 de metri, în coborâre spre Voroneț.

Snowtubing

Este una din distracțiile cele mai atrăgătoare pentru vacanță, dacă nu ești schior împătimit. Se face pe cele două piste sintetice pe care le găsiți la Dealul Negru cât și lângă pârtia Parc, din Vatra Dornei.

Escalada pe gheață

Este o premieră, în special pentru mine. Dar pentru cei care ajung la Cascada Moara Dracului, căderea de apă de 25 de metri înghețată este locul perfect pentru sportul acesta. Și o alta experiență spectaculoasă a escaladării o puteți face în Cheile Zurgenilor, la 18 km de Vatra Dornei.

Schiul de tură

Pentru a afla mai multe detalii despre trasee, Administrația Parcului Național Călimani, cei care și organizează aceste expediții, sunt cei mai în măsură să spună. Tot ce știu este că ai nevoie de echipament adecvat, se poate închiria și de la ei, evident și de energie multă. Înafara faptului că veți consuma aproape toate resursele într-o astfel de tură, dacă aveți ocazia, veți putea observa și câteva animale sălbatice. Sigur veți dormi neîntorși după o astfel de zi.

Acum, după ce v-am arătat toate activitățile și sporturile de iarnă pe care le putem face în Bucovina, ce ziceți? Merită destinația locul întâi în topul celor mai complete experiențe de iarnă din România?

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.