Satele de munte din zona Piatra Craiului, Bran, Magura și Peștera

Peisajul rural din Parcul Național Piatra Craiului este destinația numeroșilor turiști care caută liniștea si armonia satelor de munte.

Satele de munte din zona Piatra Craiului, Bran, Magura și Peștera

Zona Branului este separată de drumul transcarpatic in două zone distincte, cel estic sub influența Bucegilor și cel vestic sub influența Pietrei Craiului. In partea de vest s-au structurat trei așezări principale Măgura, Peștera, Șirnea. Majoritatea toponimelor sunt de origine slavă (Bran=poartă sau cetate; Predeal=graniță; Șirnea=livadă etc).

 

Specialiștii geografi au remarcat intervenția de durată a omului în platforma Branului, care a transformat suprafețele întregi împădurite cu vegetație primară într-o vegetație secundară ierboasă cu pajiști, mai ales în ultima jumătate a secolului când regiunea Branului a beneficiat de un puternic aflux demografic. După anul 1820, satul Măgura a căpătat o identitate proprie, figurând de atunci constant ca așezare.

 

 

Peisajul rural din Parcul Național Piatra Craiului este destinația numeroșilor turiști care caută liniștea si armonia satelor de munte. Parcurgerea traseelor turistice și de cicloturism din zonă, descoperirea modului de viața a localnicilor si vizitarea obiectivelor turistice sunt principalele activități de recreere din zona Castelul Bran, Măgura și Peștera.