Rimetea satul caselor albe

Sat unic în România, inclus în Patrimoniul UNESCO, Rimetea are peste 200 de clădiri monument impresionante. Alături de fratele său, satul Colțești, împreună devin o destinație de vacanță de neratat.

Rimetea satul caselor albe
Rimetea satul caselor albe
Rimetea satul caselor albe
Rimetea satul caselor albe

În Rimetea, satul unicat din județul Alba, din 1990 casele sunt incluse în Patrimoniu UNESCO, rămase la fel de acum 200 de ani. Casele atrag foarte mulți turiști și majoritatea sunt transformate în pensiuni. Iar pentru a prinde un loc de cazare atât în Rimetea cât și în Colțești, satul alăturat, unde sunt nu mai puțin de 60 de pensiuni, trebuie să vă hotărați cu mult timp înainte, pentru a face rezervare.

Sunt căutate peisajele deosebite și este una dintre primele comune din România alături de Horezu care au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

S-a întâmplat în 1999, când premiul a venit după ce au fost restaurare 138 de case tradiționale secuiești. Reprezentanții Comisiei Europene au decis că s-au păstrat nemodificate si au fost inregistrate ca monumentele istorice.

Cetatea Trascăului

Lângă Colțești, se află ruinele cetății Trascăului (Torockóvár). A fost construită în jurul anilor 1296 de contele Torockay, ca cetate locuibilă și de refugiu. Ruinele cetății se regăsesc sus pe o stancă iar urcarea până la ea este chiar plăcută daca vă gândiți la o plimbare din sat până sus.

Legendele locului

Sunt trei legende în jurul satelor Rimetea și Colțești. Prima este legata de Cetatea Colțești care, spune povestea, ar fi fost legată print-un tunel de o altă cetate de pe dealul Rimeti. Iar undeva, din tunelul săpat sub dealuri s-ar ajunge la pivnița cu vinuri de o valoare inestimabilă a contelui Torockay. A doua legendă spune că, fata contelui, în timpul unui asediu s-ar fi sinucis aruncându-se din turnul cetății. Iar a treia este legata de Piatra Secuiului, după care, se spune că, răsare soarele a doua oară.

Muzeul Satului Rimetea

Muzeul deține artefacte din secolul 14, minereu de fier extras și prelucrat în Rimetea, lucru care a favorizat dezvoltarea comunității.

Muzeul Etnografic

Pot fi vizitate și muzeul etnografic privat al doamnei Geley Anna, care adăpostește o bogată colecție de artă populară, ce este deschis în fostul atelier al tatălui său sau moara de apă din 1752, construită de Toroczkai Klára, care este încă folosită ocazional.

Unde mâncam?

Evident la Conacul Secuiului unde porțiile sunt imense iar mâncarea are gust de – mai stai o leacă –  sau  - mai ia o porție și la pachet -. Iar pentru a duce acasă o bucățică din acest colț de țara, trebuie sa luați cu voi câteva specialități de brânzeturi de la Colțești. Ca să vă fie dor de Rimetea si mai mult.

Unde ne cazăm?

Dacă nu găsiti in Rimetea, la pensiuni, cei care iubesc natura și mersul cu cortul pot să alega campingul, găsiți aici harta locurilor de camping. Iar dacă mergeți în plin sezon, soluții găsiti chiar și aproape de Arieșeni, tot în Alba sau la Cluj iar dacă nu, chiar în Sibiu. Puteți alege să vă cazați oriunde în apropiere și doar să faceți o excursie de o zi la Rimetea și Colțești.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.