Limanu

Evenimente de iahting, plajă, liniște, scufundări, o rezervație de explorat, toate acestea sunt într-un colț de litoral numit Limanu.

Limanu

Vara este fix la colt și e cazul să vă prezentam localitatea Limanu. Știați că 2 Mai și Vama Veche formează, alături de Hagieni și Limanu sat, comuna Limanu?

Chiar daca localitatea nu este exact la malul marii, lângă mai cunoscutele 2 Mai și Vama Veche, așezarea aflata pe limanul maritim este cea mai veche dintre toate.

Întemeiat în anul 1863 de coloniști turci și tătari satul, la momentul acela, aparținea Imperiului Otoman. Abia în anul 1887, a intrat în componenta României iar în sat s-au stabilit, nu romani ci.. 35 familii de germani venite din Basarabia.

Practic, în Limanu veți întâlni tradiții și obiceiuri provenind din mai multe colturi ale lumii: tătari, lipoveni, turci, greci, bulgari, români, nemți sau romi. Un mix interesant, am putea spune, mai ales că dacă veți fi atenți la pozele din Limanu, colțul acesta de lume nu semănă cu nici un altul.

Înainte de anii 90 Limanu nu era foarte frecventat de turiști, fiind totuși zona de frontiera, iar în vremea comunismului, apropierea de frontiera era suspicioasă. Oricum, din satul pescăresc al anilor 90, astăzi s-a transformat încet într-o destinație cunoscută.

Încet, încet, în Limanu s-au mutat turiștii care erau alungați de noul val de tineret din Vama sau 2 Mai. Inițial s-a transformat într-un refugiu al iubitorilor de nudism. Ca mai apoi să devină din ce în ce mai atractiv inclusiv pentru tinerii care nu-și mai găseau locul în Vamă.

Ulterior, portul limanului a început să devina din ce în ce mai aglomerat de bărcile și navele turiștilor aflați în căutarea acumulării de experiența nautica.

Ce găsim în Limanu?

Scufundări

Akra Aktion, epava navei grecești eșuate în 1981, în Vama Veche. Nava, plecată din Brăila cu destinația Egipt, în portul Alexandria, a eșuat destul de aproape de țărm. Ulterior a devenit ținta antrenamentelor Marinei Militare și a furtunilor marine. Iar dea lungul timpului, aventurierii s-au remarcat, în special în rândul celor care fac scufundări, coborând pe fundul marii pentru a arunca o privire mai aproape.

Peștera Limanu

Încă neamenajată turistic, totuși, Peștera Limanu atrage an de an tot mai mulți vizitatori. Să fie poveștile stârnite de legendele localnicilor? Poate din cauza controverselor legate de originile sale? Oricum, înafara coloniilor de lilieci, altcineva, la poarta peșterii nu vă va aștepta. Iar programul de vizitare este la latitudinea fiecăruia, să și-l facă.

Rezervația Herghelia Limanu

Este zona declarată Arie Protejata Speciala Acvafaunistica unde veți petrece o după amiaza uimitoare observând miile de păsări din specii protejate. Suprafața rezervației este de 870 de hectare și asigură condițiile prielnice pentru viață și cuibărit tuturor pasărilor migratoare sau locale, aflate în zona bălților Hagieni, Mangalia și Limanu.

Plaja

Se poate face plajă și la Limanu, în zona LifeHarbour, pe platforma plutitoare dar cel mai simplu ar fi să vă relaxați pe plaja cu nisip din 2 Mai, aflată la 10 minute de mers cu mașina de Limanu sau în Vama Veche sau Saturn. Drumul durează 20 de minute până acolo dar, oricând, în schimb puteți închiria un vas care să vă asigure o zi de plajă în mijlocul marii.

Cazare

O dată și o dată tot trebuie să încercați să vă cazați în port la Limanu. Sună pescăresc dar Life Harbour este din altă poveste. Cu tematica marinărească, dar totuși elegant, este locul ideal să ai o introducere în lumea sportului cu veliere.

În concluzie, daca sunteți în căutarea unui loc diferit de a petrece câteva zile la mare în zona Mangalia, pe lângă Vama Veche, 2 Mai dar mult mai liniștit, Limanu este cea mai buna destinație.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.