Poveștile ținutului de sub Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși, acolo unde „și-a așezat necuratul cazanele cu smoală clocotită” și stă ascunsă de mai bine de 400 de ani bestia rănită de fiul lui Mihnea Turcitul.

Poveștile ținutului de sub Vulcanii Noroioși

Unul din cele mai cunoscute obiective turistice din România este cu siguranța Rezervația Vulcanilor Noroioși din Berca.

Aflat la distanță potrivită de București, destinația inedită este una din preferatele locuitorilor capitaliei atunci când vor să facă o excursie de o zi. Drumul până  la Buzău este foarte interesant, mai ales pe timp de vară târzie către toamnă. Fiind sezonul fructelor și al strugurilor, zona este potrivită pentru a face un plin de vitamine. Și de minunatul must pe care-l veți găsi din plin pe Drumul Vinului.

Iar de la Buzău, unde vă recomand să vizitați Conacul Marghiloman, din parcul central, mai sunt 20 de kilometri. Până la Berca, acolo unde au casă cârnații de Pleșcoi.

Rezervația Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroiși de la Pâclele Mari și Mici nu sunt unici în România dar, rezervația cuprinde cea mai întinsa zonă ocupată de nămolul erupt din adâncul Pământului (30 hectare). Alți vulcani asemănători dar în dimensiuni mult reduse față de cei de la Berca pot fi văzuți peste tot în țară: la Homorod, Bazna, Ocna Sibiului sau prin Moldova.

Ceea ce atrage la Pâclele Mari este imaginea infinită a nămolului care bolborosește permanent din subsol spre suprafață, de la 3000 de metri adâncime. Erupțiile constante de gaze, amestecate cu noroiul din vulcani schimbă continuu aspectul Rezervației.

Îmi place să vizitez Vulcanii Noroioși cam din cinci în cinci ani pentru că, de fiecare data arată diferit. Unele conuri se înalță în timp ce altele se scufundă iar noroiul remodelează craterele și crevasele mai ceva ca un artist plastic.

„Lava” de noroi schimbă nu doar formele solului cât și culoarea acestuia. În urma uscării și a deshidratării sau, la polul opus al ploii, argila se solidifică în culori gălbui, gri, albastre sau chiar albicioasă uneori. Atunci când este foarte cald, în urma sezonului secetos, sarea din străfunduri ajunsa la suprafață se cristalizează dând un aspect strălucitor.

Vulcanii Noroioși pe Glob

In lume sunt 1100 de vulcani noroioși iar la noi în țară avem singurii vulcani miniaturali din Europa. În Azerbaidjan în schimb, sunt peste 400 de vulcani noroioșii. Pe când în Indonezia, au existat vremuri în care „lava” a acoperit case și scoli întregi, în Java, nămolul înghițind-le cu totul.

Legendele Pâclelor

Popular, vulcanii noroioșii sunt denumiți pâcle. De aici și numele rezervației. și tot popular, umbla câteva legende despre formarea vulcanilor.

Prima legendă spune că sub vulcani trăiește ascuns un balaur care a fost răpus în luptă de un erou, Arbănașul. Acesta a plecat în căutarea balaurului cu șapte capete care pârjolea tot în jurul său. Arbănașul, fiul domnitorului Mihnea Turcitul, se spunea că, ar fi fost singurul care putea să ucidă bestia. Și aproape a reușit, tăindu-i două dintre capete dar în luptă, balaurul a reușit să scape și s-a ascuns în bârlogul de sub pământ, de la Berca. Iar Vulcanii Noroioși nu ar fi altceva decât sângele negru al fiarei  care izvorăște din rănile rămase din lupta din trecut.

Tot intre mit și ficțiune se regăsește și descrierea lui Alexandru Odobescu din lucrarea sa, Pseudokynegetikos. De altfel Odobescu fiind la vremea lui profesor de arheologie totuși a fost atras de studiile de folclor și tradițiile romanilor, în egala măsura cat și de istoria noastră. Potrivit artistului, Vulcanii Noroioși nu sunt altceva decât poarta spre Iad.

 „Dacă nu știți și n-ați văzut, să vă spun eu că acolo și-a așezat necuratul cazanele cu smoală clocotită” (Al. Odobescu, 1874, Pseudokynegetikos)

Orice și oricum ar fi, Vulcanii Noroioși de la Berca sunt un neapărat de vizitat din zona Buzăului. Și nu uitați, pe drum, la întoarceri să luați câteva produse tradiționale de Pleșcoi: cârnați, pastramă și neapărat de udat cu must rece. Dacă e să fie vinul gata, cu atât mai bine. Puteți să vă cazați în apropiere și să vă prelungiți excursia cu o vacanță binemeritată.