Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Din Ponoarele, de la Podul lui Dumnezeu, după ce urci 500 de metri în sus, pe deal, se arată privirii lacul fantomatic şi cele două câmpuri de lapiezuri, al Cleopatrei şi al Afroditei.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Se spune că în Mehedinți, la Ponoarele, era un bazin mâlos lipsit de viață iar valea era stăpânita de Diavol. Și Dumnezeu a trasat podul peste vale, după ce l-a alungat pe Diavol și așa a apărut Podul lui Dumnezeu.

Este singurul pod natural peste o vale, ce susține drumul național pe care mașinile circula zi de zi, necontenit de când peretele unei peșteri s-a prăbușit și astfel a rămas în urmă formă geologică de legendă.

Legendarul Pod al lui Dumnezeu

Sunt trei legende în jurul formațiunii stâncoase de la Ponoarele.

Prima povestește cum eterna lupta dintre bine și rău a fost pierdută de Diavol atunci când Dumnezeu a decis să-l alunge. Acesta a săpat niște șanțuri în stancă pentru a nu cădea în străfundurile Zatonului. Așa au apărut lapiezurile.

A doua legendă spune ca Dumnezeu a făcut podul pentru ca călugărul Nicodim să poată să ajungă la Tismana, la mănăstire.

Iar a treia legendă spune cum Ivan Iorgovan a dărâmat peștera în care trăia dragonul care i-a furat iubita.

Lacul fantomă

Tot de legendă sunt și istoriile lacului fantomă Zaton. Acesta se formează primăvara și vara, în urma ploilor iar adâncimea maximă la care poate ajunge este de 20 de metri. Ca mai apoi, în sezoanele secetoase să dispară cu totul, ca și cum nici nu ar fi existat.

Chiar și așa se spune că peste 10 tineri și-au pierdut viețile în vâltoarea lacului fantomatic, de-a lungul anilor.

Lacul dispare prin ponoare care sunt, pe albia lui ca niște sifoane, iar apa se scurge prin ele prin sistemul de peșteri subterane întinse pe sub parcul carstic.

Oamenii locului spun că, aici, în parcul carstic, care se întinde din Banat până în Oltenia, sunt două lumi. Una reala și alta subterană, plină cu monștrii de speriat. Și nu numai.

Pe lângă istoriile cu monștrii, circula toate vorbele din bătrâni cum că în munți este ascuns aurul haiducilor și ai pandurilor de pe vremea lui Tudor Vladimirescu.

Cazarea

Din păcate, zona Ponoarele este mai puțin căutata de turiști, astfel că locurile de cazare sunt limitate și de cele mai multe ori turiștii, caută cazare în orașele ceva mai îndepărtate. Chiar mergând pana la Târgu Jiu sau Băile Herculane.

Sfat de călătorie

Să legați vizita la Ponoare, pentru a verifica legendele de o vacanța pe malul Dunării sau de Parcul Național Domogled Valea Cernei.

Și dacă tot ajungeți să vedeți Podul lui Dumnezeu, poate va programați în timp util pentru a face și o plimbare prin Pădurea de Liliac atunci când este în floare și să încercați să concurați în Cursa de MTB de la Ponoarele, daca sunteți pasionat de biciclete.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.