Peștera Scărișoara

Cel mai mare ghețar subteran din România se află ascuns în adâncul Peșterii Scărișoara. În județul Alba, una din cele mai interesante opriri din Parcul National Apuseni, de neratat, este la ghețarul vechi de 4000 de ani.

Peștera Scărișoara

Sună foarte puțin îmbietor să vă invit să coborâți într-o peșteră în miezul iernii? Foarte posibil dacă nu ar fi vorba de Peștera Scărișoara.

De fapt, este chiar indicat ca vizita la Ghețarul de la Scărișoara să se facă în ultimele luni ale iernii. Iar cum redeschiderea peșterii este prevăzută pentru ianuarie 2021, nu este nici un moment mai bun să admirați cel mai mare ghețar subteran din Romania decât acum. Sau în februarie.

Mi-e teamă că vara, oricât de îmbietor ar suna, o  plimbare în peșteră, lângă un ghețar, formațiunile cele mai spectaculoase de gheată, în mare parte sunt topite.

Chiar dacă adâncimea este de 110 metri, nici măcar o peșteră atât de mare precum Scărișoara (750 m lungime) nu poate sa stea în calea vremii călduroase din lunile de vară.

Cum ajungi la Peștera Scărișoara

Acestea fiind spuse, vă invit să faceți o călătorie în județul Alba, și chiar dacă nu doar pentru a explora Peștera Scărișoara, puteți să combinați cu o plimbare prin minunata Alba Carolina sau, o minivacanță la schi. Județul Alba este foarte ofertant în ceea ce privește locurile de vizitat în vacanțe sau excursii și nu duce lipsă de lucruri unicat. 

Peștera Scărișoara se afla la doar 15 minute de mers agale de la intrarea în Parcul National Apuseni, cu acces din localitatea Gârda de Sus, care, la rândul e se afla la o distanta de 2h de condus de Alba Iulia. Iar Ghețarul Scărișoara deține recordul de al 2-lea cel mai mare ghețar din Sud estul Europei, chiar. Încă un motiv de aventură, nu-i așa?

Intrarea în peșteră este ușoară, coborârea fiind considerată ca ușor dificilă dar, doar datorită faptului că traseul de scări metalice se combină, pe alocuri cu o potecă săpată în piatră. Intrarea propriu zisă în peșteră, Poarta, este mai tot timpul anului înconjurată de zăpadă, temperatura scăzută din peșteră facilitând acest lucru.

De la Poartă, se intră direct în Sala Mare, unde tronează Ghețarul. Vechi de 4000 de ani și cu un volum de 80.000 de metri cubi. În spațiile înconjurătoare sunt creșele de ghețari, așa le-am numit eu - nu este denumire lor științifică, adică stalagmitele de gheață.

Toată această frumusețe feerica este, după cum spuneam cel mai bine observabilă pe timpul iernii. Vara, coloniile de stalagmite sunt vizibil micșorate iar strălucirea Peșterii Scărișoara pălește puțin.

Explorarea peșterii se face doar cu ghid astfel că trebuie să vă adunați un grup sau să așteptați la intrare să se alăture și alți doritori de aventură. Oricum ar fi, chiar dacă sunteți mai mulți, nu vă veți ține de cald. Așa că vă recomandam din suflet, fie iarnă, fie vară, să vă îmbrăcați gros și să vă încălțați adecvat unei coborâri lângă un ghețar. Este destul de frig și vara.

În concluzie, până la sfârșitul lui Februarie, poate vă apucă cheful de drumeție și dați o fuga la Peștera Scărișoara. Doar să nu fie într-o luni, atunci peștera este închisă vizitatorilor.

Dacă totuși încercați vara, revin cu câteva recomandări de trasee. Pentru că în Apuseni sunt foarte multe locuri de vizitat, mai multe peșteri, cascade și locuri de o frumusețe uimitoare care merită să le vedeți. Măcar o dată în viată.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.