Peștera Muierii și legendele din adâncuri

Peștera sculptată în calcare mezozoice pe parcursul a 125 de milioane de ani în Masivului Parâng, de către râul Galbenul a primit numele, Muierii, în urma legendarelor descoperiri din interior.

Peștera Muierii și legendele din adâncuri

Pentru a ajunge la Peștera Muierii trebuie mai întâi să vă aflați pe drumul de legătura între Vâlcea și Târgu Jiu.

Înainte cu aproximativ 20 de kilometri de Horezu, se intră pe drumul către Baia de Fier. De aici, traseul curge prin Defileul Galbenul până la Polovragi. Și aici aveți două opțiuni.

Ori înaintați prin Polovragi și trebuie să luați în calcul și vizita Peșterii Polovragi, dacă tot sunteți în drum. Sau, există și varianta a doua să înaintați mai departe și să intrați pe drumul dinspre Ciuperceni.

Altfel, dacă sunteți pregătiți de aventură, puteți să alegeți să faceți un traseu de bicicletă. Sunt câteva rute care cuprind defileul Galbenului, Rânca, Vârful Păpușa și Peștera Muierii. Dar pentru acesta, eu aș aștepta zile însorite.

Legendele Peșterii Muierii

Poveștile de demult spun cum femeile și copii rămași în urma bărbaților plecați la războaie găseau adăpost în peșteră, cât timp aceștia erau plecați.

Totuși, cea mai probabilă istorie, în urma rezultatelor cercetărilor arheologice, se arată cum, la 176 d. H., aici, în Peștera Muierii era un altar. Închinat unei zeități a fertilității la care se aduceau ofrande. Pe lângă inscripții, s-au găsit și obiecte de cult și podoabe, aduse cel mai probabil în dar zeității.

Plecând, posibil, de la aceste vechi ritualuri ramase în istoria populară, o a treia legendă se leagă de Peștera Muierii. Una legată de o zâna care trăia în peșteră și care avea grija de oamenii locurilor din apropiere. Zâna întorcea bărbații rătăciți la casele lor, femeile care nu puteau avea copii rămâneau însărcinate iar cei necăsătoriți își găseau jumătatea. Astfel s-a întâmplat ca un tânăr frumos s-a dus la zână s-o roage să-i găsească și lui perechea iar zâna a sfârșit prin a se îndrăgosti de el. După o vreme în care s-au iubit, tânărul a părăsit-o pe zână iar acesta de supărare s-a stins mistuită de o flacără venită din adâncuri.

Peștera Muierii, unicate

Știați că prima peșteră electrificată din România a fost Peștera Muierii? În cea mai vizitată peșteră din țară, a fost instalat sistemul de electricitate începând cu anul 1963. Tot procedeul a durat aproximativ 15 ani, până când au fost finalizate lucrările pentru cei 680 de metri care se pot vizita.

Lungimea totală a peșterii este de 7000 de metri și este dispusă pe 4 niveluri din care cel inferior este chiar rezervația speologică iar cel superior este destinat vizitării.

În rezervația speologică împărțită la rândul ei în două sectoare, se întâlnesc formațiuni spectaculoase. Iar rămășițele de ursi, lei, hiene, vulpi și chiar umane au stabilit unicitatea Peșterii Muierii. Cea mai veche rămășiță umană feminina de pe teritoriul României, datată cu 30.000 de ani în urmă a fost descoperită chiar aici .

Descoperirile din Peștera Muierii se află expuse în Muzeul Olteniei de la Craiova, acolo unde puteți observa și diverse alte obiecte de patrimoniu din Oltenia preistorică, medievală sau contemporană.

Plimbarea prin peșteră se face trecând prin câteva atracții cunoscute începând cu Galeria Urșilor, unde s-au găsit rămășitele de urs de cavernă. Traseul continuă prin Sala Liliecilor, unde sunt numeroase colonii de lilieci de mai multe specii și desigur, în urma acestora existând și Sala cu Guano. În schimb cele mai frumoase săli de vizitat sunt cele în care se vede lucrătura naturii pe parcursul celor 125 de milioane de ani de la formare. Orga, Bazinele, Altarul, Cascadele Împietrite, Candelabrele sau Vălul Miresei sunt doar câteva dintre formațiunile încântătoare aflate în spațiul vizitabil.

Peștera Muierilor poate fi vizitată din mai până în octombrie chiar dacă nu aveți nevoie de ajutorul zânei fertilității sau de un ascunziș. Iar pentru a păstra microclimatul peșterii intact pentru generațiile următoare, nu atingeți pereții. Înscrieți amintirile doar pe cameră sau în minte.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.