Peștera Isverna

Două dintre cele mai vechi legende din Mehedinți spun că averile regale ale Mariei Tereza sau a principelui sârb Milan Obrenovici așteaptă în întunericul Peșterii Isverna sa fie scoase la lumină.

Peștera Isverna

Probabil cea mai cunoscută peșteră din Mehedinți, Peștera Isverna este una din vedetele speologice ale României. Aflata în platoul carstic al Mehedințiului, în Plaiul Cloșanilor, Isverna este doar una din multitudinea de peșteri aflate la granița între Banat și Oltenia.

Aici se împletesc știința cu legendele și dau naștere unui loc special, în care se aventurează pe rând, iubitori de speologie, scufundători și căutătorii de comori.

Latura științifică a Peșterii Isverna

Peștera Isverna deține cea mai lunga rețea de peșteri subacvatice din Romania. Are în totalitate un kilometru și jumătate lungime și este parcursa de un râu subteran.

Dacă din 1914 și până în anii 90 s-au aventurat pe rând, echipe de speologi menite să exploreze adâncurile peșterii și să scoată la iveală, an de an câte un nou plan, în 1990 Isverna a cunoscut celebritatea la nivel mondial.

Explorările Secolului XX este filmul în care Peștera Isverna a jucat un rol principal, figurând pe lista celor mai interesante locuri din lume. Jaques Yves Cousteau a coborât împreuna cu o echipa de scafandrii și speologi în adâncurile peșterii pentru a realiza parte din filmul documentar al Muzeului Smithsonian din Washington D.C. În urma demersurilor acestuia și a echipei sale, intențiile de exploatare a apelor din peșteră au fost oprite.

Legende sau istorie?

Pe lângă cercetările științifice, Peștera Isverna este protagonista unor legende uimitoare ale locului. Unii bătrâni povestesc de ulcele cu aur și argint îngropate de haiduci ascunse sub blestem. Alții amintesc de comori regale tăinuite în adâncul peșterii. Și toate par să îmbie căutătorii de comori, aducând în cercetarea peșterilor și grotelor din zonă, specialiști în căutarea metalelor prețioase cât și boemi visători ale ascunselor tezaure.

Tezaur regal

Două dintre cele mai vehiculate teorii legendare sunt cele ale comorilor ascunse ale marilor case regale din trecut. Maria Tereza, se spune că ar fi ascuns în fundul Peșterii Isverna 10 poveri de argint (povara, înseamnă greutatea cărată de un cal).

Și chiar dacă nu a fost găsit argintul reginei, semnele arată că totuși, un sâmbure de adevăr există. Umblă vorba că s-au găsit câțiva bănuți de argint, în urma unei viituri extreme, aduse pe semne de pârâul care curge în peșteră.

Iar apa din peșteră pare să își mențină proprietățile până la un an de zile, calități datorate, spun localnicii, argintului ascuns pe fundul peșterii.

Altă legendă spune că, în vremurile tulburi, când țara îi era în fierbere, principele sârb Milan Obrenovici ar fi fugit peste Dunăre și și-ar fi ascuns jumătate din tezaurul țării în peșteră. A traversat fluviul însoțit de nu mai puțin de 300 de soldați care au transportat aurul și au lăsat în urmă 10 dintre ei care să închidă peștera, ascunzând comoara fără să știe nimeni.

Tot legendele spun că există hărți ale comorilor înscrise pe piele de căprioara. Care la un moment dat, ar fi ieșit la iveală undeva în proprietatea unui spion sârb, care ar fi fost prădat și cantități impresionante de aur ar fi fost deja extrase din locul neștiut.

Real, ireal, fantastic sau doar un loc de vizitat, în Romania, în Peștera Isverna se întâlnesc exploratori romani și străini, turiști și căutătorii de comori sau de aventură, în fiecare an.

Cazarea

Pentru o vacanță reușita, dacă se epuizează cazările la pensiunile din Isverna, nu vă stresați, vă puteți caza chiar în Herculane, nefiind la mare distanță iar vara, pentru iubitorii campingului, recomandam să va luați și corturile în portbagaj.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.