Peștera Limanu

Una din cele mai lungi peșteri din Dobrogea, Peștera Limanu este o atracție ascunsă a litoralului românesc. Înconjurată de legende și speculații, peștera încă așteaptă să fie "scoasă la lumină",

Peștera Limanu

O aventură puțin cunoscută turiștilor este Peștera Limanu. Aflată în Dobrogea, este de departe cea mai lungă peșteră dobrogeană, ajungând până la aproximativ 4000 de metri.

Peștera, pe care o găsim în nordul satului Limanu, este constituită dintr-un labirint de galerii, mai mari sau mai mici. Care dau dintr-una în alta, precum străduțele unui oraș vechi, fără case.

Dar parca n-ar fi fost suficient de complicat de a ajunge dintr-un capăt în altul, în Peștera Limanu s-au găsit inclusiv urme de daltă, în cele mai adânci galerii. Punând presiune pe oamenii de știință, s-a suspectat că parte din galerii în special cele cu formă regulată, ar fi fost realizate de mâna omului.

Nici faptul că s-au descoperit desene rupestre și ziduri de sprijin realizate din calcar n-au ajutat foarte mult. Iar arheologul Vasile Boroneant descoperind desenele în cărbune, le-a identificat ca posibil aparținând îndepărtatului neolitic.

Mai mulți istorici de asemeni dispută originile galeriilor din Peștera Limanu și documentarea sa ca fiind ori din vremea romanilor, Keirys ori din vremea regilor Rholes și Dapix.

Istoria îi arată pe cei doi regișori dobrogeni în mijlocul unui conflict armat, ascunzând-se cu regat, vite, avut și tot în adâncurile Peșterii Limanu. Ori regatul, pe vremea lor era la fel de mic ca o familie extinsă, ori legenda e puțin trasă de păr.

Ce-i drept, mergând mai departe, în interiorul peșterii s-au găsit artefacte aparținând perioadei grecești, existente în localitatea Callatis. Peștera era la momentul respectiv loc de rugăciune și ofrande aduse zeului Mythras.

De altfel, peșteră Limanu mai este cunoscuta ca și Peștera La Icoane.

Explorare în Peștera Limanu

Traseul este incredibil de întortocheat iar mare parte din peșteră nu va putea fi explorat. Nu neapărat pentru că sunt foarte strâmte culoarele iar mersul piticului este anevoios. Dar pentru a nu te pierde în cei 4 km de galerii, ai nevoie de un maestru speolog sau măcar un ghid.

În plus este neapărat necesar să ai o lanternă la dispoziție.

Legende

Chiar de la intrare, sunteți așteptați de mici colonii de lilieci. Străjuitorii înaripați ai legendelor peșterii Limanul. Aici, se spune, că peșteră este străjuita de Zamolxis pentru a aștepta ca străvechii daci să se întoarcă din lumea de dincolo.

Ori că aici s-ar fi retras Titanii după înfrângerea suferita în războiul cu zeii Olimpului.

O altă legendă povestește de legăturile galeriilor cele mai îndepărtate din peșteră. Acestea, se spune, ar avea ieșiri chiar în partea bulgară a lumii, în apropiere de Varna.

Adevărul este că, atrași de legende și de ideea de a fi exploratori într-un loc atât de interesant ca Limanu, câteva minute în peșteră nu ar strica. Dar, părerile sunt împărțite, în special din cauza faptului că peștera este neamenajată în scop turistic.

Deși Peștera Limanu este declarată arie protejată și se află în custodia Asociaţiei GESS, aceasta nu se prezintă nici pe departe ca obiectiv turistic. Respectiv nu are un program de vizitare, nu se plătește vizita dar, totuși, putem să-l salutam pe Zamolxis, în așteptarea sa, atât timp cât suntem în vacanță la Limanu.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.