Palatul Brukenthal din Avrig

Samuel von Brukenthal a lăsat moștenire pentru generațiile următoare colecții impresionante de tablouri, sculpturi, manuscrise dar și două bijuterii arhitectonice impresionate. Pentru un plus de romantism în viețile noastre, vă recomand o plimbare prin grădinile Palatului Brukenthal din Avrig.

Palatul Brukenthal din Avrig

Anul acesta se sărbătoresc 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, cel al cărui vis ne-a oferit superbul ansamblu baroc din Avrig. Fosta reședință de vară a baronului, copie a Palatului Schönbrunn din Viena, va fi anul acesta scena mai multor evenimente menite să sărbătoreasca atât viața baronului cât și moștenirea acestuia.

Samuel Von Brukenthal

Baronul, a fost primul guvernator al Transilvaniei născut chiar aici. Fiind contemporan cu figuri ilustre ale secolului 18, acesta a fost puternic influențat având o anumită deschidere către artă, cultură și nou. Brukenthal a apreciat deosebit lucrările marilor scriitori, pictori și oameni politici, toți vizionari ai vremurilor astfel încât a adunat, de-a lungul timpului o impresionantă colecție de picturi, scrieri, obiecte de artă și cult, cât și lucrări științifice de mare valoare.

Palatul Brukenthal din Avrig

Pe lângă colecțiile muzeale expuse în Palatul din Sibiu, ansamblul baroc din Avrig, Micul Schönbrunn, rămâne în urma baronului ca o punte de legătură cu trecutul legendar al acestuia, pentru noi, cei care căutam să ne bucurăm de moștenirea sa.

Construcția Palatului Brukenthal din Avrig a început în anul 1771 și a durat paisprezece ani pentru a fi finalizat. Prin testament, Palatul, rămânea ca muzeu public deschis dar o dată cu dispariția ultimului descendent cu drept de moștenire asupra ansamblului, după al 2-lea Război Mondial, devenea sanatoriu.

Ansamblul baroc, constituit din clădirea Palatului, Oranjeria și Parcul Castelului, se afla poziționat la 20 de kilometri de Sibiu și aproximativ 120 de km de Brașov, la poalele Munților Făgăraș.

Festivaluri, Evenimente și Expoziții la Brukenthal

Edenul din Transilvania este scena mai multor manifestări culturale și sociale, astfel că, înafara spatiilor de promenadă, a celor destinate pentru locuit, în diverse momente putem participa la câteva evenimente anuale.

Pe lângă posibilitatea de a închiria domeniul pentru evenimente private, la Palatul Brukenthal, în fiecare an se organizează festivalul medieval Toamna Barocă. Chiar și în afara festivalului, în Aripa de Est a Palatului, colecția de veșminte medievale așteaptă sa fie probate și folosite pentru o amintire specială.

Tot în cadrul Palatului, de data aceasta în partea centrală, este expusă și colecția de artă și  bunuri săsești autentice.

Camere frumos ornate și amenajate astfel încât să-ți confere senzația de vremuri nu foarte demult apuse. Ba chiar, așa cum am început mulți dintre noi, să fim interesați de originile noastre sociale și culturale, am putea vedea toate obiectele expuse regăsind-și locul în oricare din casele noastre.

Tot la capitolul evenimente, în 2021, se pare că vor avea loc mai multe evenimente care să celebreze viața baronului de Brukenthal, la care, măcar la unele, speram să fim și noi prezenți. Vă vom tine la curent legat de acestea.

Oranjeria

Restaurantul aflat în spațiul Oranjeriei, dispune de o terasă cu suprafață întinsă, aerisita și o mâncare senzațională. În special vă recomand să încercați din meniu preparatele sezoniere. Iar dacă vă întindeți la o degustare de licori bahice sau feluritele afinate, puteți încerca și condițiile de cazare.

Împrejurimile Palatului Brukenthal

În Avrig mai sunt de vizitat împrejurimile Palatului. Recomand atât o plimbare prin Valea Avrigului cât și vizitele în Muzeul Avrig, din cadrul Palatului.

Iar la limita dintre Avrig și Racovița, puteți admira ruinele Fortificației Medievale de la Racoviță, una dintre cele mai vechi construcții feudale din Transilvania.

Nu foarte departe de Avrig puteți face excursii la Porumbacu de Sus, să vedeți Castelul de Lut din Valea Zânelor sau chiar să petreceți o zi în Sibiu.

Vizita la Palat

Nu așteptați invitațiile la baluri neapărat. în orice anotimp, la Brukenthal se găsesc motive pentru vizită așa că, pentru un week-end romantic cu iz baroc, rupeți-vă câteva zile din program și descoperiți Palatul Brukenthal.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.