Obiective turistice din Târgu Jiu

Iată o listă cu cele mai importante 12 locuri de vizitat în Târgu Jiu.

Obiective turistice din Târgu Jiu

Orașul, atestat de pe la 1406, într-un document emis în vremea lui Mircea cel Bătrân, Târgu Jiu, este cel mai mare oraș al județului Gorj și reședința acestuia, luându-și numele de la râul ce curge în apropiere.

V-ați cazat (vedeți opțiunile de cazare pe via-românia) și vă propuneți să vizitați principalele obiective turistice din Târgu Jiu, nu-i așa?!

Obiective turistice în Targu Jiu

Și pentru că nu știți cu ce să începeți vă recomand să porniți cu gândul la cele mai cunoscute personaje legate de Târgu Jiu. Evident este și motivul pentru care am ajuns în minunatul orășel. Începem cu Constantin Brâncuși și continuăm cu Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Magheru și Horațiu Mălăele.

Dacă pe Brâncuși îl admiră o lume întreagă, de Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu sigur știe aproape orice român. Iar potrivit intereselor mele subiective, țin să vă menționez că tot în Târgu Jiu a venit pe lume și Horațiu Mălăele, unul din actorii mei preferați de comedie și caricaturist minunat.

Calea Eroilor

Dar să revenim la obiectivele de vizitat și să începem cu centrul, pe care nu aveți cum să nu-l vedeți, plimbându-vă pe Calea Eroilor. Ansamblul Arhitectural Calea Eroilor, devenit parte din Patrimoniul UNESCO, este cel mai vizitat loc din Târgu Jiu.

La intrarea pe aleea centrală a parcului din bulevardul Brâncuși se află Poarta Sărutului. Este realizată din travertin de Banpotoc, lată de 6,45m și înaltă de 5,13 m iar conform obiceiului locului, este locul preferat al tinerilor căsătoriți. Nu ai poză de nuntă la Poarta Sărutului? Nu ești gorjean adevărat!

În drumul către Masa Tăcerii, plimbarea trece pe Aleea Scaunelor. Pe marginea Aleii sunt așezate în total 30 de scaune, sub forma unor clepsidre de piatră, simbolizând trecerea timpului, spun unii mai pricepuți în simbolistică.

Masa Tăcerii, aflată la 112 m de Poarta Sărutului, așa aflați că nu este cea mai lungă plimbare, arată ca Masa Rotundă a Regelui Arthur și Cavalerilor săi. La fel ca și în mitul arthurian, masa lui Brâncuși are 12 scaune și pare să aibă mai multe înțelesuri. Simbolic, cele 12 scaune par să fie totuși reprezentarea orelor zilei iar masa fiind un teatru de tratative.

Oricare ar fi simbolistica creațiilor lui Brâncuși, ideal este să le admiram cu respect, găsind fiecare, un înțeles al nostru.

Coloana Infinită

În Parcul Coloanei Infinite, la o distanță de aproximativ un kilometru de Ansamblul Căii Eroilor, găsim cea mai reprezentativă lucrare a lui Brâncuși, Coloana fără sfârșit. Realizată în 1938, mai cunoscută sub numele eronat de Coloana Infinitului, este o stilizare a monumentelor funerare specifice zonei.

Sper că aveți baterie la camera foto sau la telefon, pentru că mai avem câteva locuri de văzut.

Muzeul Județean Gorj

Este un ansamblu muzeal care include pe lângă Muzeul de Istorie și Arheologie “Alexandru Ștefulescu” și Muzeul de Artă aflat în Parcul Central. Tot parte a Muzeului Județean Gorj sunt și Casele Memoriale ale Ecaterinei Teodoroiu (aflată pe bulevardul cu același nume), a lui Tudor Vladimirescu din comuna Vladimir (aflată la 50 km de Târgu Jiu) și Casa Muzeu Constantin Brâncuși din satul Hobița.

Cea mai veche clădire din Târgu Jiu

Este Casa pitarului Dimitrie Măldărescu, ridicată în anul 1710 în care, în prezent se află sediul școlii de artă populară.

Ansamblul Cornea Brăiloiu

Aceasta este cea mai veche locuință civilă din Oltenia, din 1695, declarată monument și este unicat prin prezența fortificațiilor zidurilor sale de incintă. Din cadrul ansamblului face parte și Biserica Sf. Voievozi, ridicată în 1774 și care este unica clădire care poate fi vizitată în cadrul ansamblului.

Fântâna Sâmboteanu

Este locul din care se alimentau, contra cost, cu apă, locuitorii din Târgu Jiu iar apa era cărată cu gălețile până acasă sau cu ajutorul sacagiilor. În Târgu Jiul secolului 19, orașul se alimenta din trei surse de apă: Cișmeaua din Ulița Țigăniei, cea de la Mitu Antonescu și de la cea mai cunoscută, Fântâna Familiei Sâmboteanu.

Și nu în ultimul rând, pe lista locurilor de vizitat din Târgu Jiu trebuie să treceți și Poiana cu narcise de pe Dealul Ciocârlău, declarată monument al naturii, pe care o găsiți și în lista rezervațiilor și poienilor cu narcise din România.

Sunt multe locuri de văzut în Târgu Jiu chiar dacă la o prima vedere, lucrările lui Brâncuși iau fața orașului. Ne mai vorbind de faptul că, de la Râmnicu Vâlcea înspre Târgu Jiu, trebuie să țineți loc în portbagaj pentru suvenirurile din ceramică de Horezu sau pentru alte lucrări ale artiștilor în lemn sau piele. Este o zonă plină de creativitate, din care avem cu ce ne întoarce acasă.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.