O vacanță în Sibiu

Sibiu este o destinație plină de consumatori de frumos, bine și relaxare începând de la festivalele de teatru și film, la concerte, muzee și până la turnee de tenis și maratoane.

O vacanță în Sibiu

Este adevărat că vara durează trei luni. Dar o vacanță în Sibiu, poate dura și mai mult. Pentru că doar în oraș sunt minim 21 de lucruri de făcut iar dacă adăugam și împrejurimile, toată vara nu ajunge. Tot ce rămâne de făcut este o listă lungă pe care să o urmăm. Să începem!

Descoperă orașul Sibiu

Podul Minciunilor

Legenda spune că dacă spui o minciună atunci când traversezi Podul, acesta se va dărâma. Nimeni nu spune minciuni pe Podul de fontă din Piața Mică. Iar seara, îndrăgostiții își spun jurăminte fierbinți la lumina lunii. Sau măcar un selfie de cuplu.

Piața Mare

Este locul în care vă regăsiți înconjurați de clădiri istorice, cu arhitectură impresionantă care au aparținut de-a lungul istoriei mai multor personalități locale și care dau un farmec specific locului.

Timp de treizeci de ani, între 1724 și 1757, în mijlocul pieței a fost amplasata Narrenhausel, cușca pentru nebuni, anume acele persoane care deranjau ordinea publica pe parcursul nopților.

Tot aici, în 1538 a apărut și prima fântâna în care, timp de doua sute de ani, femeile își spălau rufele iar din jgheaburile amplasate în jurul ei se adăpau animalele.

Turnul Sfatului

Se află între Piața Mare și Piața Mica din Sibiu, fiind un simbol al orașului, turn de apărare a porții aflate în imediata apropiere a edificiului în care se afla primăria Sibiului.

Orașul de sus

Parcul Sub Arini

Cel mai vechi parc din Sibiu, realizat în 1856, pe un teren viran intre fortificații, ca parc englezesc adăpostește un pavilion de muzică, o fântâna arteziana și 680 de specii de arbori. Cei mai bătrâni au peste 150 de ani vechime.

Sistemul de Fortificații

Turnul Scărilor, Turnul Sfatului fac parte din sistemul de fortificații ce se întindea până la Turnul Preoților. Fortificațiile au inclus întregul oraș de sus, Piața Mică și tot orașul de jos, cu intrări în patru puncte prin Poarta Cisnădiei, Poarta Ocnei, Poarta Elisabeta și Poarta Șag. Astăzi mai sunt păstrate zece turnuri de apărare, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul de Poartă, Turnul Archebuzierilor,  Turnul Scărilor, Bastionul Haller, Bastionul Soldisch și porțiuni din zidul de apărare.

Turnul Gros

Mașină de război în timpuri tulburi, astăzi, Turnul Gros este sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu. Tot aici a funcționat în 1778 și primul teatru din oraș.

Pasajul Scărilor

Aflat în apropierea Podului Minciunilor este unul din cele mai frumoase din Sibiu. Acesta avea și rol de susținere a diferenței de nivel dintre cele două „orașe”.

Piața Mică

Clădirile din Piața Mică diferă de cele din Piața Mare prin faptul că nu mai au arcul portal masiv iar. în acestea, își aveau locul atelierele meșteșugărești, în mare parte aparținând breslelor croitorilor, cizmarilor și măcelarilor. Tot aici aveau loc târgurile unde se vindeau produsele acestora, organizate cu chioșcuri.

Atât clădirile din Piața Mică cât și cele din Piața Mare au specific lucarnele lenticulare denumite „Ochiul Sibiului”.

Piața Huet

Huet este de fapt traseul primei incinte fortificate a Sibiului. Aici se regăsesc rămășitele primei capele din Sibiu, urmele Turnului Preoților, demolat în 1898 și prima școală de pe actualul teritoriu al României, în subsolul Liceului Brukenthal. Parterul Turnul Scărilor, din Piața Huet este cea mai veche construcție păstrată din Sibiul secolulului XIII.

Muzee

Palatul Brukenthal, aflat în Piața Mare, este de fapt primul pe lista vizitatorilor veniți în Sibiu. Muzeul a adunat peste opt sute de opere de artă în cele treisprezece camere destinate expoziției. Sunt atât de multe încât Galeria de artă Românească, parte a Muzeului Brukenthal, se afla în Casa Albastră, cu intrare de la etajul doi al Muzeului.

Tot în Brukenthal puteți vedea și Muzeul de Istorie a Farmaciei și cel al Istoriei Naturale.

Complexul muzeal etnografic este compus din Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie săseasca Emil Sigerius aflat în Hala Măcelarilor din Piața Mica (acum Casa Artelor) și Muzeul Etnografie Universala Franz Binder, unicul muzeu de etnografie extra-europeana din România.

Muzeul Astra se afla în aer liber, pe zece kilometri de alei, în jurul unui lac, cu o expoziție întinsă pe 46 de hectare de teren. În rezervație găsiți inclusiv restaurante și pensiuni pentru a completa experiența relaxantă în natură.

Evenimente

Totul a început în 2007, în Capitala Culturală Europeană Sibiu. De atunci, Hermanstadt este casa a minim 100 de evenimente de cultură, arte și sport. Orașul este plin de consumatori de frumos, bine și relaxare începând de la FITS, TIFF, la concertele de la Sibiu Jazz Festival și până la Openul Sibiului sau chiar competiția Sibiu Sands, turneul de violei pe nisip.

Acum sper că îmi dați dreptate că nu vă ajunge o vacanță în Sibiu și e musai de întors aici? Puteți chiar să vă alegeți șederi diferite, pentru o schimbare de ambient. Sunt foarte multe opțiuni de cazare in Sibiu, una mai frumoasă și mai cochetă ca alta.

Știu că nu am spus încă nimic de cele 11 locuri din jurul Sibiului pe care trebuie sa le vedeți. Pentru ele trebuie sa intrați aici.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.