Misterele Castelului Corvinilor din Hunedoara

Cel mai căutat castel din Transilvania, Castelul Corvinilor, ascunde în turnurile sale legende și misterioase camere ascunse. Câteva dintre ele chiar pot fi probate odată ce ajungi in vizită la Hunedoara.

Misterele Castelului Corvinilor din Hunedoara
Misterele Castelului Corvinilor din Hunedoara

Cel mai impresionant castel din Transilvania este Castelul Corvinilor sau Huniazilor din Hunedoara. Casa corbilor cu inel în cioc este singurul Castel care nu a fost cucerit niciodată. Și nimeni nu spune povestea acestuia mai bine decât Daniel, singurul cavaler prezent între zidurile Castelului.

Istoria camerelor secrete ale Castelului Corvinilor

Intre ziduri” – zona falsă, în care asediatorii, odată ajunsi, considerau că ar fi patruns în castel. De altfel era zona tampon, în care-și găseau sfârșitul din cauza apărătorilor aflați la înaltime. Intre ziduri, de sus curgeau râuri de smoală, ulei încins sau ploaia de săgeți care zădărnicea orice încercare de pătrundere în interior.

Tot ascunși vederii sunt, în Șanțul de Apărare al castelului alți zece metri în adâncime. Dacă pare uriaș la prima vedere, cu primii 10 metri de piloni vizibilă, vă dați seama ce priveau oamenii timpului, ajunși aici.

Nu foarte secretă, aflată în Palatul Mare, este Sala Cavalerilor unde se află colecția de armuri și bustul lui Iancu de Hunedoara, construită în 1452, de Iancu de Hunedoara. Aici era locul în care se întâlneau cavalerii și unde nici un picior de femeie nu avea voie să calce înăuntru.

Loggia Matia -  Aici se află pictura unică ce prezintă istoria familiei Corvinilor ascunsă de Bethlen sub un strat de var. Mulțumită gustului nobilului, fresca s-a păstrat în stare excelentă datorită protecției oferită de var.

Turnul Capistrano – turnul în care stătea călugărul Giovanni Capistrano, inchizitorul lui Iancu de Hunedoara. Acesta știa absolut tot ce se întâmpla în Sala Ghildei deși nu era niciodată prezent. În peretele camerei, acesta avea o strană în care stătea și trăgea cu urechea, pe o banchetă de piatră. Astfel toate informațiile care păreau sa fie vehiculate înafara științei lui Iancu de Hunedoara, erau înregistrate corespunzător de fidelul călugăr.

Ca fapt divers, singurul lucru original păstrat în Turnul Capistrano, de la 1440, este șemineul. Nici măcar sistemul de monitorizare, adică pâlnia cu care trăgea Capistrano cu urechea, nu mai este.  

De la fereastra încăperii călugărului, se poate vedea Galeria și Turnul Neboisa. Acestea sunt izolate de Castel printr-un pod de lemn care, la nevoie, se putea ridica și rezistența se putea adăposti în siguranță în Turn.

Recent, o altă încăpere sigilata în timp, a fost descoperită în Turnul Alb. La etajul acestuia, odată cu îndepărtarea unor tencuieli mai recente, a ieșit la iveală fresca din secolul XV cu care era împodobit întreg Castelul Corvinilor.

Legendele Castelului Corvinilor

Sunt câteva legende care bântuie istoria Castelului Corvinilor dar trei dintre ele au rămas mai grăitoare. Poate unde este și câte un sâmbure de adevăr în fiecare.

Legenda blazonului Corvinilor

Cea mai puțin sângeroasa legendă este probabil cea a formării blazonului familiei Corvinilor. Se spune că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al regelui Ungariei. Pentru a scăpa-o pe Elisabeta, mama lui Iancu de Hunedoara de necinste, regele a căsătorit-o cu Voicu, unul dintre cei mai însemnați oameni ai regelui. Și ca însemn de recunoaștere a apartenenței sale la familia regală, să fi primit un inel. Peste ani, aflați în călătorie, inelul ar fi fost furat de un corb. Iancu de Hunedoara, copil fiind, a săgetat corbul și a recuperat astfel bijuteria regală. Regele, aflând de isprava, a decis ca însemnul familiei hunedorenilor să rămână corbul cu inel de aur în cioc.

Legenda închisorii care l-a ținut întemnițat pe Vlad Țepeș.

Adevărul este ca Vlad Țepeș a fost un apropiat al lui Iancu de Hunedoara dar cat de adevărata întemnițarea acestuia în Castelul Corvinilor nu se cunoaște. Umbla vorba ca ar fi fost un soi de prizonier de lux timp de șapte ani în Hunedoara. și ca în toata acesta perioada, cruzimea sa ar fi îngrozit locuitorii zonei.

Legenda fântânii

Se povestește că fântâna adâncă de 30 metri a fost săpată de soldații otomani capturați în război. Acestora li s-ar fi promis eliberarea după finalizarea lucrării, urmând a fi lăsați să trăiască liberi, în cazul în care găseau apa necesară. În final, Elisabeta, în urma morții lui Iancu de Hunedoara, a decis să nu respecte cuvântul soțului. Iar inscripția de pe marginea fântânei dovedește acest lucru. Adică, că într-adevăr fântâna a fost săpata de Ali, Mehmed și Ibrahim fără a dezvălui dacă cineva și-a încălcat cuvântul s-au nu .

Dacă bântuie stafiile robilor otomani pe holurile castelului sau Dracula încă bate pe la porțile oamenilor, cel mai rapid cred că puteți afla de Haloween. Sau vreți să lăsați misterele să dăinuie peste generații?

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.