Luna Mai în Rezervația de Bujori

În România sunt 6 rezervații naturale de bujori. Zonele protejează florile unicat, devenite simbol al României, fiind regăsit si pe timbrele poștale.

Luna Mai în Rezervația de Bujori

Pentru începutul lunii Mai va propunem șase destinații speciale din România unde puteți admira câmpuri înroșite de bujori. Sunt Rezervații Naturale care încearcă sa păstreze cea mai veche floare din România în siguranță pentru generațiile viitoare.

Perioada în care înfloresc bujorii diferă de la an la an fiind influențată de temperaturile primăverii și de altitudinea la care se găsesc. Dar cu certitudine, începând cu 1 Mai aveți toate șansele să-i găsiți înfloriți în oricare dintre rezervații. Despre cât timp aveți la dispoziție să-i observați, depinde de vreme dar în medie, bujorii stau cam până la zece zile înfloriți.

Bujori de stepă

Sunt supraviețuitorii erei glaciare care pot fi întâlniți în Rezervația Naturală din Zau de Câmpie, în județul Mureș. Rezervația a fost înființată de Alexandru Borza pentru a ocroti bujorii existenți aici de peste 10.000 de ani. Iar cel care are cea mai mare grijă de ei acum este fotograful Ciprian Cenan care a surprins minunatele flori în cadrele sale, de-a lungul timpului.

Legenda Bujorului de la Zau de Câmpie

Se spune că doi frați s-au îndrăgostiți de aceeași fata. La rândul său, s-a îndrăgostit și ea de cel mai mic dintre frați, de Bota. Iar cel mare, de supărare l-a aruncat din barcă în timp ce se întorceau de la vânătoare, pentru a scapă de concurență. Din cauza zalelor, mezinul s-ar fi înecat iar fata l-a plâns cu lacrimi de sânge. Așa, pe pajiște au apărut bujorii în urma lacrimilor fetei.

Tot în Zau de Câmpie puteți afla și povestea Castelului Ugron, a cărui legenda este chiar mai încântătoare decât cea a bujorului de stepa.

Parcul Comana

În cealaltă parte a țării, La 30 de kilometri de București, în Parcul Comana se afla trei arii protejate printre care și Rezervația Științifică de Bujor.

Timpul de plimbare necesar prin parc este cam de 3 ore iar partea plăcută este că se organizează tururi de bicicletă, pe o lungime de 20 de kilometri în care puteți ajunge și la Rezervația de Bujori.

Terenul nu este dificil dar totuși, traseul include și poteci prin pădure sau drumuri forestiere ceea ce înseamnă că, dacă nu veniți cu bicicletele proprii, va trebui să închiriați chiar de la pensiunile din apropiere.

Bujorul de la Greci

În Parcul National Munții Măcinului, la Greci (ai noștri, nu eleni), se intră după ce achitați o taxă de acces iar insulele cu bujori le veți găsi în poienile din pădurile de pe munte. După un traseu de 15 kilometri, prin Cozluk sau pe varianta Dealu, ocazional apar din luminiș, în luminiș câte o zonă cu aglomerație de bujori.

Pădurea Plenița

În județul Dolj, la aproximativ 60 de kilometri de Craiova, pe o suprafață de 50 de hectare se află o altă Rezervație de Bujori sălbatici,  Poiana Bujorului din Pădurea Plenița. În fiecare an, în Mai se sărbătorește aici Ziua Bujorului.

Pădurea Troianul

Nici județul Teleorman nu rămâne mai prejos. Pădurea Troianul este o arie protejata de interes național în care, pe o întindere de 70 de hectare, timp de două săptămâni apar pretutindeni mii de bujori, ascunși de coronamentul des al pădurii.

Pădurea Călugărească

Și în Olt găsiți o rezervație care poate fi vizitată și în care se pot admira bujorii protejați în Pădurea Călugăreasca din Radomirești și unde, de asemenea, exista Sărbătoarea Bujorului.

Rezervațiile de Bujori din România protejează bujorii de câțiva ani de zile și încearcă, pe cât posibil să educe populația cum să aibă grijă de plante având în vedere că este specie unicat în Europa iar numărul exemplarelor este foarte scăzut.

Vizitarea rezervațiilor de bujori nu doar că bucură privirea și rămân niște amintiri frumoase atât în minte cât și în memoria aparatelor de fotografiat dar oferă și ocazii speciale pentru a vizita și alte obiective alăturate.  

Faceți planuri, uitați-vă pe hartă și haideți să ne pregătim de primăvară!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.