Locuri de vizitat în Cluj

Am ajuns în Cluj! Ce facem? Ce vizităm? Unde mergem? Unde se mănâncă cel mai bine în Cluj? Iată lista cu primele 25 de locuri pe care să nu le ratezi.

Locuri de vizitat în Cluj
Locuri de vizitat în Cluj
Locuri de vizitat în Cluj
Locuri de vizitat în Cluj

Dacă se întâmpla să aveți Clujul pe lista de călătorii în Romania, cel mai probabil ajungeți să vă puneti câteva întrebări. Ce vizităm în Cluj? Unde se mănâncă cel mai bine în Cluj? Ce să faci în Cluj? La unele dintre ele veți găsi răspunsurile mai jos pentru că am făcut o listă lungă cu tot ceea ce e musai. La mărețul capitol mâncare am să fiu destul de subiectivă dar asta nu înseamnă că nu sunt locuri probate și de alții.

De fapt am să vă plimb, virtual desigur, prin Cluj și am să vă și indic câteva locuri și activități pe care localnicii le găsesc numai bune de atins.

Ce poți vizita în Cluj?

Vom începe turul virtual cu Cetățuia Clujului. O fortificație habsburgică în formă de stea care, datorită amplasării sale pe deal a primit și denumirea de Cetatea Norilor. Din păcate nu sunt multe reminiscente ale Cetății, veți putea vedea o parte din ziduri, cele două porți de acces de pe partea de sud și Turnul Parașutiștilor.

Chiar dacă nu veți atinge prea multe artefacte, vederea panoramică de sus de lângă Hotelul Belvedere compensează în mare parte.

Piața Unirii, locul cel mai indicat pentru ați da întâlnire în Cluj. Sau unde ai foarte multe locuri de parcare. Și bănci. Și vestigii romane. Și înghețata Moritz. Și statuia lui Matei Corvin. Și cele mai multe restaurante posh din tot orașul, strânse la un loc. Dar despre restaurante am să vă indic mai târziu unde și cum și cât.

Tot în Piața Unirii se afla Hotelul Continental. Doar cea mai frumoasă clădire în care se afla un hotel, în mijlocul orașului. Ridicat cam în aceeași perioada cu Hotel Continental din București, chiar îmi aduce aminte de acela. Aici s-au aflat pe rând cafeneaua literară, locul de întâlnire al artiștilor, scriitorilor și studenților deopotrivă. Din păcate, încă nu și-a găsit locul în societatea de astăzi, fiind restaurat de curând. Îi așteptam deschiderea cu mare nerăbdare, mai ales că primăria a anunțat că sunt interesați să îl achiziționeze.

Știați că nu vă puteți da întâlnire pe Iuliu Maniu, colț cu Piața Unirii? Pentru că cele doua clădiri care delimitează capătul Străzii în Oglindă sunt rotunde. Începând de la Palatul Banffy și Wolphad-Kakas, pe toată lungimea străzii Iuliu Maniu, numele oficial al Străzii în Oglindă, puteți admira cele mai frumoase clădiri ce amintesc de îndepărtatul Paris.

Muzeul de Arta sau MAC Cluj este locul în care se refugiază pasionații de artă și cultură și nu numai. Cei care vor să se afunde în expozițiile de artă grafică, pictură, sculptură sau fond documentar o pot face în vizitarea celor 21 de încăperi destinate acestora. Îl găsiți pe MAC tot în Piața Unirii, unde se întâmplă aproape tot.

Și pentru că mai era loc, în Piața Unirii, în cea mai veche farmacie din Cluj s-a deschis Muzeul de Farmacie. Nu de curând ci din 1954, casa Hintz adăpostește colecția de patrimoniu de origine transilvăneana a profesorului Orient. Sună exotic, așa-i? Nu uitați însă, că trebuie să vă programați înainte de a vizita muzeul sau cel mai bine, până la finalul renovării, intrați la ei pe Facebook și aflați unde sunt expuse parte din colecții.

Teatrul Național și Opera Română sunt încă două puncte de interes ce trebuie a fi trecute pe lista cu priorități pentru o vizită la Cluj. Atât arhitectura superbă a celor două dar și spectacolele sunt de admirat, în stagiune.

Bastionul Croitorilor era în urmă cu 500 de ani cel mai puternic turn de apărare al Cetății. Astăzi, este Centrul de Cultură Urbană în care se desfășoară expoziții, evenimente culturale sau concertele care nu au loc în restul orașului. Pentru că Clujul este un oraș multicultural și foarte bine dezvoltat din punct de vedere al manifestărilor artistice.

Piața Muzeului este cea mai veche și mai mică piață din Cluj. De fapt așa se și numea în trecut, Piața Mică. Acolo unde se află Obeliscul Carolina și Palatul Mikes, cunoscut ca și Casa pentru Nașteri. Iar în continuarea să ajungeți la Casa Matia, locul unde s-a născut Matei Corvin.

Iar dacă nu aveți somn sau viața de noapte este modul vostru de relaxare și destindere, trebuie să mergeți pe strada care nu doarme niciodată. Strada Piezișă este locul de petrecere, de discuții, gălăgie, muzică, clinchet de pahare și râsete până dimineața. Tineri sau cu sufletul mereu tânăr? Aici e a voastră Dolce Vita.

Unde se afla arta contemporană condensată? În Fabrica de Pensule. Nici că se găsea un loc și un nume mai potrivit pentru mixul de ateliere, galerii, reprezentații de teatru și dans contemporan. N-ai fost acolo? Trebuie să revii în Cluj.

Grădina Botanică este singurul lucru pe care chiar nu trebuie să-l ratezi odată ce s-a făcut cald afara. Sau călduț. Mă rog, oricând. Și nu doar pentru că este superbă și mare (14 ha) ci pentru că include și Muzeul Botanic. Acolo unde sunt adunate 655.000 de coli din toata lumea! Vă aduceți aminte de ierbarele de la școală? Imaginați-vă unul de sute de mii de pagini. Uimitor!

Ce râu trece prin Cluj? Someșul Mic.

Ca de obicei, orice așezare este mult mai romantică atunci când integrează în peisajul său și un curs de apă. În special unul cu un potențial atât de ofertant ca al Someșului Mic.

Ceea ce nu știți despre albia Someșului Mic este că ea nu trecea natural prin Cluj. Râul a fost redirecționat prin oraș la 1558. Da ați citit bine. Acum 500 și ceva de ani, conducătorii orașului au decis să facă ceva mai primitor Clujul pentru elita vremii obținând astfel și o dispensă de la plata impozitelor pentru serviciul adus.

Mai apropiat zilelor noastre însă, Canalul Morii pare să devină cel mai indicat loc pentru promenada pietonală. Prima șansă o puteți avea călătorind pe strada Andrei Șaguna ca să vă dați seama cam cum se vor transforma cei 7 kilometri de canal într-o experiență boemă, pe viitor.

Iar cea dea doua experiență despre care povesteam, tot pe marginea Someșului Mic este Plaja Grigorescu. Este acea zonă urbană experimentală. Acolo au loc concerteîn Zilele Clujului, Someș Delivery  sau Jazz in the Park. Și da, este și zona cu nisip destinată relaxării tradiționale, la plajă.

Ca să răspund întrebării, unde mâncam în Cluj?

La Vărzărie! Este o bodegă! Efectiv o bodegă cu terasă, în care, odată intrat parcă te întorci în anii 80. Ca un fel de Alice în Țara Minunilor doar că, în loc de prăjitura „Mănâncă-mă” ai să mori dacă nu te întorci după încă o porție de Varza a la Cluj. De 5 ani, o dată pe an, tot mănânc una. E varză. A la Cluj. Originală!

Desertul îl iau vis a vis de Casa lui Matei Corvin sau tot în Piața Unirii. Daca e închis la Moritz Eis. Mă întorc la Yep’n Yo sau traversez în Piața Muzeului pe înserat, La Nu Știu Cine pentru Clătite cu C mare.

Altfel, în funcție de zi, trec de la Barbăr Store pentru Burger dacă e luni, marți e clar un taco de la Pokka, miercuri cartofi prăjiți de la Cartofisserie și joi e Sushi Cluj. În toate celelalte zile, de week-end, mă opresc la oricare din restaurantele de pe Matei Corvin pentru o bere la draft și mai mult ca sigur, o pizza.

N-am spus încă nimic despre cazare? Pentru că aveam pregătită, să vă las aici, o listă cu cele mai cool locuri de cazare din Cluj.

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.