Legendele Bucegilor din Bușteni

Vreți să vedeți cu ochii voștri dacă legendele Sfinxului, Babelor sau cascadelor din Caraiman sunt adevărate? Mergeți în Bușteni, pe trasee de munte și căutați în arhivele Nababului.

Legendele Bucegilor din Bușteni

Bușteni este unul din punctele principale de pornire ale drumeților iubitori de munte din toate timpurile. De la Telecabina Bușteni pleacă trasee răspândindu-se peste Bucegi și pot număra până la 12 drumeții de făcut, în total. Iar cele mai cunoscute repere din Bucegi sunt la câțiva pași distanță de drumul național care străbate Valea Prahovei.

Chiar dacă, de obicei, zona este una dintre cele mai căutate destinații din România și aglomerația este greu de acceptat, merită tot efortul de a petrece câteva zile în Bușteni.

Starurile din Bușteni

Fără gluma, obiectivele de vizitat din Bușteni sunt atât de faimoase și au fost inspirație atâtor filme, lucrări de artă sau volume de carte încât ar merita să le dedicam câte o stea pe bulevardul imaginar al celor mai vizitate din toate timpurile.

Castelul Cantacuzino

Fosta reședință de vară a unuia dintre cei mai cunoscuți Prim-miniștrii ai României de la începutul anilor 1900, are și cea mai frumoasă vedere asupra Caraimanului din toata stațiunea Bușteni. Aflat la poalele versantului opus, Castelul a devenit ocrotitor al artelor frumoase și al bucătăriei rafinate. Anual, domeniul Cantacuzino deschide ușile pentru prezentarea celor mai importante expoziții de artă, în aerul proaspăt de Bușteni.

Casa Camil Petrescu

După ce a susținut ani la rând că inspirația pentru muza creatoare a prozei sale nu poate veni decât în izolare, Camil Petrescu a reușit să se retragă în actualul Muzeu Memorial din Bușteni. În urma sa, casa a fost donată statului împreună cu tot tezaurul interior: manuscrise, opere, artă tradițională, tablouri și statui. Toate acestea plus nu mai puțin de 10.000 de volume, ziare și reviste au fost oferite cu condiția ca stabilimentul să devină muzeu, la dispoziția generațiilor viitoare.

Telecabina

Linia directă și cea mai rapidă cu Platoul Bucegi este Telecabina Bușteni. Cel mai lung traseu din România, Bușteni-Babele, ajunge până la Cabana Babele, deasupra Văii Caraiman. Cuprinși de uimire la vederea frumuseții acesteia, să țineți totuși minte că ultima coborâre se face la ora 17:00.

Trasee Jepii Mari și Jepii Mici

Traseul Jepii Mici este cea mai rapidă urcare, la picior, de a ajunge prin Bușteni la Platoul Bucegi. Este un traseu destul de greu și necesită atenție sporita întrucât poteca este îngustă și abruptă. Cea mai indicată este o ascensiune decât să încercați prima dată o coborâre pe Jepii Mici.

Drumul până la Cabana Arsă, pe traseul Jepii Mari este unul solicitant iar iarna total impracticabil. Știați că, la început, traseul se numea Poteca Schiel datorită fraților Schiel ce dețineau Fabrica de Hârtie Bușteni?

 

Babele

Cu Telecabina, prima oprire este fix la Babele. De aici, totul depinde de cât vă țin picioarele. Dar vă propun un traseu fain către Vârful Omu și apoi în coborâre la Gura Diham. Pentru întoarcerea în Bușteni, vă recomand tot Telecabina. Dar hei, eu sunt mai puțin curajoasă.

Babele sunt formațiuni de piatră erodate în forma unor ciupercuțe și doar legendele i-au dat de fapt numele actual. Oricare dintre legendele Bucegilor am asculta, exista un final comun. Că fiica lui Decebal, că sora acestuia, fugind de soldații lui Traian s-a rugat Ceahlăului sau, Maicii Domnului să fie transformată în stană de piatră alături de oile sale. Nici nu mai contează care legendă este mai aproape de adevăr, ele sigur țin atenția vie asupra Babelor de sute de ani.

Sfinxul

Chipul de om care păzește mândru peste Bucegi are grijă să arunce câte o privire și peste Babele de lângă el. Aflat pe același platou, nici Sfinxul nu a fost ocolit de povesti impresionante. Chiar până întra colo unde al Bucegilor cap să fi fost inspirație pentru Sfinxul din Egipt. Și nu este cea mai incredibilă legendă. Despre extratereștrii și centrul energetic ar mai fi cate ceva de spus.

Totuși, sunt locuri frumoase, impresionante și foarte instagramabile, indiferent de vreme. Credeți sau nu legendele, o vizită la Babele și la Sfinx toți suntem datori în viața asta.

Crucea de pe Caraiman

De la Cabana Babele, mergând pe un traseu ușor, ajungeți sus, pe vârful Caraiman.

In memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial, Regina Maria a ridicat în cel mai înalt punct al Caraimanului Crucea Eroilor Neamului. Este acel reper pe care n-ai cum să-l treci neobservat din DN1. Pe vreme bună otelul o face să strălucească în soare dar pe înserat, cele 300 de becuri luminează până departe, în Valea Prahovei.

Cascada Urlătoarea

Tot ce trebuie să urmăriți, plecând de la Telecabina Bușteni este traseul Punctului Roșu. Fiind unul dintre cele mai ușoare trasee din Bucegi, acesta poate fi făcut mai tot timpul anului. Durează până într-o ora să ajungeți la cascadă. Să verificați dacă ciobanii împietriți mai sunt acolo, în stânga și-n dreapta căderii de apă.

Legenda spune că, aceștia îndrăgostiți fiind de o ciobănită, au speriat-o încercând să-i vorbească. În cădere, ciobănită s-a transformat în vălul de apă curgătoare peste râpa muntelui.

Cascada Valea Spumoasă

Tot din traseul către Cascada Urlătoare, de la Telecabina, la prima bifurcație trebuie urmată poteca nemarcată până la Salvamont. În spatele Refugiului Salvamont Bușteni, se află cascada cu apa rece de te trec fiorii.

Domeniul Kalinderu

Pârtiile se află în stațiunea Bușteni, la poalele Munților Bucegi în Masivul Caraiman. Atât Kalinderu I cât și Kalinderu II sunt pârtii medii și au aceeași lungime, diferența constând în lățime. Kalinderu II este mai lată cu 20 de metri. Ceea ce înseamnă, mai mulți schiori pe coborâre.

Fun Park Kalinderu

Este zona de distracție destinată acelora care vor să încerce și altceva în afară de schi sau snowboard. Pârtia este amenajată pentru sănii, tubbing dar și pentru începătorii în ale schiului, cu baby lift pus la dispoziție pe o lungime de 160 m.

Acestea fiind spuse, cum vi se pare un week-end petrecut în Bușteni, cazat la baza muntelui, făcând un plan de trasee, diminețile la o cană de ceai fierbinte? De vis!

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.