Lacul Siriu

Siriu, al doilea cel mai mare baraj din România, a fost construit în douăzeci de ani să țină piept apelor Buzăului. În jurul lacului sunt nu mai puțin de 10 obiective de vizitat pe traseele ce traversează șaua munților.

Lacul Siriu
Lacul Siriu
Lacul Siriu

Pentru că nu sunt sigură iarna de condițiile de trafic de pe Transalpina sau Transfăgărășan iar traversatul munților pe DN1 sau DN1A a devenit rutină, am încercat o nouă alternativă, prin Siriu.

Am experimentat mai întâi o noua întâlnire cu Vulcanii Noroioși din Pâclele Mari ca mai apoi să fac o oprire în Sătuc pentru delicatesele culinare specifice buzoiene, cârnații și pastrama de Pleșcoi.

De fapt am pornit spre Buzău, cu intenția de a vizita Conacul Marghiloman dar cum se anunța ninsoare și gândul de a petrece sfârșitul de săptămâna la schi a fost mai puternic, am plecat rapid către Întorsura Buzăului.

Barajul Siriu

Este un drum foarte prietenos la urcarea dinspre Buzău către baraj. Odată ajunsă la Nehoiu, unde toată lumea se pregătea pentru pârtie deja, am dat zor să ajung până sus să vad cum arata imensitatea de lac printre fulgi.

Barajul Siriu este cel de-al doilea ca mărime din Romania și a fost nevoie de 20 de ani și strămutarea a 300 de familii pentru a fi finalizat în 1994.

Pentru realizarea drumului s-au construit mai multe viaducte dar doua sunt foarte spectaculoase și uimitor de înalte. Viaductele, în special cel din stanca Teheran arata ca niște poduri suspendate dar sunt locurile perfecte pentru a face câteva poze pentru folder-ul cu amintiri.

Lacul Siriu

Drumul care merge pe coasta lacului este senzațional atât iarna dar mai ales vara, atunci când pădurile de pe versanți sunt înverzite iar apa lacului strălucește ca o oglindă vălurita.

Primăvara și în special vara, sunt prezenți pe lac amatorii de pescuit care, după ce achita o taxă speciala și găsesc bărci de închiriat la pensiuni, pornesc în marea aventură de prins clean. Am înțeles că sunt și bibani, caras, scobar, crap și ceva legende cu lostrițe. Nu mă credeți pe cuvânt, mergeți și încercați.

Nu există locuri bune pentru pescuit, Siriu este lung de 11 kilometri și jumătate, dar cele mai încercate sunt în apropierea barajului și alte rezultate notabile sunt lângă viaductul Teherau.

Se fac și plimbări cu barca de plăcere, pentru a admira lacul, fără să fiți însoțiți de undițe iar în unele locuri chiar se poate face și plajă.

Camping Siriu

Sunt o mulțime de lucruri de văzut în jurul lacului Siriu și dacă sunteți în căutarea unor locuri de camping, întâlniți câteva la marginea lacului, Izvorul Bucuriei și Gura Siriului. Dar puteți să încercați și Off Camping la Cașoca sau Camping Vama Buzăului în apropierea Cascadei Urlătoarea.

Obiective de vizitat în jurul Lacului Siriu

Prima oprire la care mă gândesc, înafara barajului Siriu este la Băile Siriu. Unde sunt câteva izvoare de ape minerale și unde din octombrie și până în iunie nu prea găsești țipenie de om.

Lacul fără fund, originalul lac fără fund pentru că mai sunt câteva în Romania, sau Lacul Vulturilor este locul numărul unu unde trebuie să urcați pentru o drumeție pe timp de vară.

Poarta Vânturilor este punctul unde se întâlnesc curenții de aer din Carpați, în apropierea Lacului Vulturilor iar traseul de ajuns până sus pornește din Cabana Valea Neagră și trebuie ajuns acolo o dată în viată.

Iar dacă vreți să aveți șanse să vedeți capre negre, doar mergând către Colții Babei, în Masivul Siriu puteți bifa ca obiectiv îndeplinit.

Și nu în ultimul rând, mergând la Cașoca, să nu ratați Cascada Pruncea.

În total sunt 7 obiective principale de neratat pe marginea lacului Siriu și o altă listă de vizitat în județul Buzău. Pe lângă toate acestea, nu uitați să degustați și produsele locale tradiționale, pe care le găsiți la tot pasul, la micii producători locali cu tradiție.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.