Lacul Sfânta Ana ascuns într-un vulcan

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din țară. S-a format acum 30.000 de ani, pe fundul craterului vulcanic Ciomatu.

Lacul Sfânta Ana ascuns într-un vulcan

În drum spre Tușnad, la Bixad, drumul începe urcarea către Lacul Sfânta Ana în stânga, prin pădure până sus la Balvanyos. De la complexul turistic mai sunt 7 kilometri de drum prin pădure până sus pe culme.

Este unul din traseele pe care le apreciez atât pentru bicicletă cât și pentru plimbarea pe jos. Dar doar în miez de zi. Pentru că, cel puțin la Balvanyos știu că sunt câțiva urși care ies seara la plimbare până la terasa hotelului. Iar sus la lac, prin Tinovul Mohoș, sunt alte familii de blănoși care se răsfață cu fructele de pădure crescute în rezervație.

De altfel, de ajuns până la Lacul Sfânta Ana se poate ajunge și pe poteci de drumeție, prin păduri, direct de la Băile Tușnad. Dar vă sfătuiesc să mergeți în grup sau chiar cu un ghid. Traseul este ușor spre mediu și merita încercat o data.

Lacul vulcanic

Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din țară. S-a format acum 30.000 de ani, pe fundul craterului vulcanic Ciomatu. Și până de curând era considerat lacul cu cea mai pură apă. Aproape de calitatea apei distilate.

Dar dacă vă gândiți să înotați în lac, aflați ca nu mai este posibil din anul 2017. În urma studiilor, s-a dovedit că s-a modificat calitatea apei, ne mai fiind aceeași. Din cauza schimbărilor climatice și a celor de mediu acvatic, au apărut în lac atât plante cât și pești care nu își au locul acolo.

Asta înseamnă că, dacă vă enumerați printre cei care au vizitat în trecut lacul, astăzi, în locul culorii albastre, apa a devenit de smarald. Dar se caută soluții pentru restaurarea mediului climatic al apei lacului Sfânta Ana. Primele care au fost deja implementate sunt interzicerea înotului și a coborârii cu mașina până lângă lac.

Sus pe culme, lângă intrarea în camping, exista o parcare încăpătoare în care vă puteți lăsa mașina, bicicletele sau motocicletele iar restul de 2 kilometri până la lac îi puteți face la pas.

Acelora cărora le plac drumețiile, le recomand să facă traseul prin pădure, urmând însemnul alb-albastru de pe scoarța brazilor. Este un traseu ușurel de 20 – 30 de minute foarte revigorant.

Lângă lac sunt amenajate locuri de odihna și un ponton de la care puteți să închiriați bărci pentru a ajunge în mijlocul lacului. Se poate face înconjurul lacului pe jos, acest lucru chiar fiind recomandat. Liniștea și măreția vulcanului reîncarcă bateriile la fel de bine ca o săptămâna de concediu.

Tot din parcarea de sus, puteți să închiriați și biciclete electrice pentru o plimbare până jos sau să vă îndreptați pentru o altă plimbare de aproximativ o oră prin Tinovul Mohoș. Este un loc inedit și la fel de unic ca și Lacul Sfânta Ana.

Nu se plătește intrare nici pentru vizitarea Tinovului și nici pentru Lacul Sfânta Ana. În schimb există o taxă de parcare cu valoare unică de 24 lei pentru primele 3 ore.

Mie mi-au fost de ajuns 3 ore să vizitez atât lacul, pe traseul din pădure cât și Tinovul Mohoș cu tot cu pauza de rehidratate.

Una peste alta, Ținutul Vulcanilor este plin de trasee frumoase, locuri spectaculoase, mâncăruri delicioase, pensiuni superbe și nenumărate legende.

Este locul ideal pentru o vacanță ca la carte!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.