Lacul Ochiul Beiului

Un loc plin de mister și legende, Lacul Ochiul Beiului, este preferatul Ielelor pentru jocul de Sânziene. Nu îngheață niciodată iar iarna este ascunzișul preferat pentru iernatul păsărilor călătoare.

Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului

Ascuns adânc în Rezervația Parcului Cheile Nerei, Lacul Ochiul Beiului este un loc unic în România. Apa de un albastru nemaivăzut își menține claritatea și frumusețea tot timpul anului. Ba chiar mai mult, iarna, parcă strălucește chiar.

Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată.

Temperatura lacului nu scade nicicând sub patru grade Celsius iar izvorul ce alimentează continuu lacul ajută de asemenea la păstrarea apei curate și în permanentă mișcare.

Deși nu este mai mare de 15 metri în diametru, lacul primește vizitatori sezonieri, păsări migratoare venind chiar și din nordul Africii iar unele rațe sălbatice chiar iernează aici. Un fel de spa pentru câteva înaripate selecționate.

Datorită clarității apei, chiar și la adâncimea maximă de 3,5 metri, se pot vedea păstrăvii pe fundul lacului.

Legenda numelui

Sigur că, așa un loc interesant, ascuns în mijlocul pădurii trebuie să fie înconjurat de mister. În afară de faptul că localnicii spun că frumusețea Lacului Ochiul Beiului chiar vindecă depresia, tot ei povestesc din străbuni cum a apărut acesta.

Chiar daca nu credeți în povesti, iar apele lacului nu sunt sărate, să știți că lacul s-a format din lacrimile plânse de fiul beiului ce stăpânea zona. Pe vremea Imperiului Otoman, frumosul băiat al beiului s-a îndrăgostit de fata unui cioban din zonă. Aceasta a fost însă răpită și ascunsă în Turnul Mare de la Cheile Nerei de către bei. Fata, a reușit să fugă coborându-se pe funiile împletite din hainele sale dar a fost prinsă și ucisă. Așa, din tristețea și plânsul amar al fiului beiului, s-a făcut lacul Ochiul Beiului.

Trebuie să recunoaștem că nu e cea mai de speriat legenda a Lacului Ochiul Beiului.

Cea despre Ielele care dansează în noaptea de Sânziene în jurul lacului și ademenesc bărbații în pădure de unde nu mai ies, pare să fie mult mai de temut. Poate pentru că încă, de Sânziene, oamenii se aventurează în pădure să le prindă dansând în jurul lacului, sărind peste focuri și ademenindu-i cu cântecele lor?

Oricare ar fi legenda adevărata, Lacul Ochiul Beiului este atât de frumos încât merită o plimbare pe unul din traseele turistice însemnate din Parcul National Cheile Nerei.

Albastrul apei înconjurat de verdele pădurii este magie pură!

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.