Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta

Unele dintre cele mai bune pârtii pentru începători se găsesc în județul Harghita. Sunt peste 30 de pârtii din care puteți alege cea mai domoală pentru primele zile dar totodată și pentru avansați se găsesc kilometri buni de coborât.

Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta
Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta
Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta
Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta
Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta
Harghita este casă a 34 de pârtii din care poți alege să schiezi iarna acesta

Știați că una din zonele montane cu potențial turistic uimitor de mare este în Harghita? În orice anotimp, dar mai ales iarna Harghita Băi și Mădăraș Harghita sunt puncte de atracție maxime pentru cei ce iubesc muntele.

Iar la capitolele schi, snowboard, tubbing, bob sau sanie, practic nu au egal. Dacă pe Valea Prahovei căldura nu ajută sezonul de schi prea mult, în Harghita, la câteva grade în minus, pârtiile sunt mai tot timpul pline de zăpadă. Cu ajutorul tunurilor posibilitatea de a schia chiar până în luna Mai este o realitate probată.

Așa că atunci când sunteți îndoiți de stratul de zăpadă din Brașov sau Sibiu, haideți în Harghita pentru că aici sigur găsiți măcar o pârtie care să vă facă cu ochiul.

Harghita Băi

Este considerată cea mai mare stațiune de schi deținând 7 kilometri de pârtii iar înafara celor 7 pârtii deja existente, mai există în proiectare încă una care să ajungă la o lungime de 3 km.

 • 5,5 km de pârtii albastre
 • 1,4 km pârtii roșii
 • 0,5 pârtii negre

La baza pârtiilor așteaptă 5 instalații pe cablu iar cea mai lungă pârtie, Kossuth 3 este de 1000 m. Înafara pârtiilor și zonei de snowpark, tot aici la Harghita Băi se află și Balu Park, parcul de aventură care iarna este închis dar vara e musai de vizitat. Și un langos cu dulceață de vișine de mâncat.

 

Piricske

Este o pârtie micuță, în apropiere de Harghita Băi, la care se ajunge pe traseul către Mountain Rest. Din drumul către Miercurea Ciuc, să fiți atenți după semnul de intrare în pădure.

Pârtia are o lungime de 300 m și are dificultatea de grad roșu, fiind dotată cu teleski și nocturnă. De obicei este folosită pentru taberele de schi drept pentru care, înafara orelor de antrenament, pârtia poate fi doar a voastră.

 

Șumuleu Ciuc

Este o altă zonă destinata schiului în care ajung cei mai mulți „ciucani” dar ține exclusiv de mama natură dacă se schiază sau nu. Sunt trei pârtii la doar 2 km de Miercurea Ciuc după cum urmează:

 • Albastră - pentru începători și entuziaști
 • Neagră – pentru avansați
 • Snowpark zone – la grămadă

 

Izvorul Muntelui

Tot în apropiere de Ciuc dar orientat către Gheorghieni este Izvorul Muntelui, o stațiune mică, mică, dar cu tradiție.

Pârtia este ușoară spre medie, cu o lungime de 620 m utilată cu teleski dar fără nocturnă sau instalație de zăpadă.

 

SKYGHIMES

Este un complex de schi pe drumul de legătură dintre Miercurea Ciuc și Comănești care deține 2 pârtii de schi și pistă de bob lungă de 1,3 km.

 • 0,7 km pârtie albastră
 • 0,7 km pârtie roșie

Pârtiile sunt dotate cu 2 sisteme pe cablu de telescaun și teleski care urcă pe o diferență de nivel de 160 m. Tot aici, în complex găsiți cazare, mâncăruri tradiționale și chiar instructori de schi.

 

Băile Tușnad

Aici se găsește una din pârtiile mele preferate. O pârtie medie, de culoare roșie cu lungime de 500 de metri dotată cu teleski și babyski, tunuri de zăpadă, nocturnă și skipass.

În afară de schi, aici țin să vă spun că se organizează, pe alt traseu dar tot la baza pârtiei îi găsiți, concursuri de atelaje cu câini nordici: Malamuți de Alaska, Câini de Groenlanda sau Husky Siberieni și ocazional Samoyezi. Toți proveniți din canise – familii de concurenți puternici pe care vă invit să-i urmăriți la Tușnad sau în celelalte etape.

 

Borsec

Dacă tot am pornit pe drumul apelor minerale, să nu uităm de pârtiile din Borsec unde se găsesc 2 km de coborâre pe o diferență de nivel de 136 de metri.

 • 0,7 km pârtie albastră
 • 1 km de pârtie rosie
 • 1 skilift la dispoziție pentru urcări

 

Ciumani Snowpark

Este unul din locurile mai puțin cunoscute în mediul online dar vă recomand din toată inima traseele din Ciumani Snowpark. Pe o diferență de nivel de doar 143 de kilometri se află 2 pârtii cu o lungime totală de 3,3 km și 1 instalație pe cablu. La care se adaugă nocturna și instalațiile de zăpadă artificială.

 

Bucin

Dinspre Gheorghieni, înspre Praid sunt câteva pârtii care merită cunoscute îndeaproape.

Havas Bucin

Cu o lungime de 1.149 de metri cu diferență de nivel de 160 m. Din care 0,8 km este cu grad mediu de dificultate și instalație de teleschi și 400 de metri destinați începătorilor.

 

Complex Bogdan

Tot în Bucin, la Băile Sărate, în Complexul Bogdan sunt amenajate 2 pârtii atât pentru avansați cât și pentru începători:

 • 0,6 km albastră pentru începători
 • 0,8 km pentru avansați cu grad mediu spre dificil

La baza pârtiei, lângă parcare se pot închiria echipamentele dacă nu ajungeți pregătiți în Praid și vă ia iarna prin surprindere.

Tot la baza pârtiei sunt și două instalații de teleschi și ambele pârtii sunt dotate cu instalații de zăpadă artificială.

 

Toplița

In stațiunea harghiteana Toplița găsiți două pârtii de schi, ambele dotate cu teleschi și instalații de zăpadă artificială:

 • 1,2 km pârtie albastră
 • 0,5 km pârtie roșie
 • 117 m diferență de nivel.

 

Homorod Băi

Este altă stațiune care mie îmi place în mod deosebit întrucât este foarte mică, aflată într-un colt de drum, în urcare dinspre Odorheiu Secuiesc către Miercurea Ciuc.

Pe o diferență de nivel de doar 100 de metri, pârtia de 400 m lungime este dotată cu teleski dar este un loc perfect pentru a face primii pași în lumea sporturilor de iarnă. Tot aici găsiți și izvoare de apă minerală foarte bune, pentru care se vine de la distanțe considerabile.

 

Mădăraș Harghita

Este stațiunea montană în care ajung cel mai des când sunt în Harghita. Coborârile de la 1680 m sunt ușor de făcut în special când ai 6 km de pârtii și poți urca înapoi cu 5 instalații de cablu, la alegere.

 • 2,5 km de pârtii albastre
 • 2 km de pârtii roșii
 • 1,5 km de pârtii negre pentru avansați

Sunt 7 pârtii pe care va puteți face de cap iar la final, la apres ski, să ne vedem cu toții la un ceai fierbinte sus, în față la Salvamont. Au deschis un nou chioșc cu burgări delicioși.

Acestea fiind enumerate și altele noi fiind auzite, am să vă las să alegeți unde vreți să petreceți sezonul de schi. Mă întorc cât de curând cu alte ponturi proaspete.

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.