Cetatea Feldioara

Reședința cavalerilor teutoni, cetatea medievală din Feldioara era cunoscută la 1200 ca și Marienburg, Cetatea Sfintei Mării iar mai apoi a rămas legată cu numele de vechea origine, de la Foldvar – Cetatea din Pământ.

Cetatea Feldioara

La 20 de kilometri de Brașov, la marginea munților Perșani se află localitatea Feldioara, pe marginea drumului european care urca către Cetatea Rupea. Pe dealul Feldioarei, la limita Țării Bârsei, stă mândră Cetatea Feldioarei.

Marienburg

Primul nume dat de cavalerii teutoni așezării, Marienburg apare în documentele de donație de la 1211. Teutonii au ales locul pentru a deveni reședința lor denumind-o după sfânta ocrotitoare a ordinului lor, Sfânta Maria. Cavalerii au ridicat cetatea întărind-o cu piatră și cărămidă doar ca în 1225 să fie îndepărtați de pe aceste pământuri. În urma lor, călugării cistercieni au preluat locul și l-au dezvoltat mulțumită succesului lor ca agricultori.

Feldioara

Numele provine de la și mai vechea denumire populară a cetății. Așa i-au spus localnici care au întărit cetatea din pământ iar în maghiară, Cetatea de Pământ se numește Foldvar. Așa s-a transmis peste generații numele cetății de pe deal și a rămas și numele localității până în ziua de astăzi, Feldioara.

Monumentul Studenților Sași

În anul 1612, cetatea Feldioara a fost ocupată de principele Bathory iar judele Brașovului, Michael Weiss, a încercat să o recupereze dar a fost înfrânt. Alături de jude, au căzut în lupta pentru Cetatea de Pământ și 39 de elevi de la liceul Johannes Honterus, care se înregistraseră voluntari în armata judelui. Monumentul studenților a fost construit în 1913 de către locuitorii Feldioarei în amintirea acestora.

Marienburg în secolul 21

Până în 2011, Cetatea Feldioara a rămas în suferința ruinei în urma războaielor și a trecerii timpului. Doar o jumătate de turn și patru ziduri mai răsăreau din dărâmături până a început marea recuperare din 2013. Au trecut cinci ani de muncă și astăzi, Marienburg poate fi vizitată și admirată, arătând ca nouă.

Programul de vizitare începe de la 9 dimineața până la 5 după amiaza, de marți până duminica iar ultima intrare se face la 16:30.

Vara programul se extinde până seara la 20:00. Unul dintre cele mai reușite apusuri înregistrate pe film. Daca aveți dronă, este locul ideal pentru un scurt metraj.

Se pot vizita cele două expoziții din turnurile cetății, “Mărturii arheologice și mărturii de locuire și conlocuire în Feldioara” cât și cea a “Cavalerilor Teutoni”. Iar anual, la fiecare început de Septembrie, festivalul Cetatea Vie are loc în interiorul fortificației.

Astfel, prin spectacole, târg, animație și atelierele pentru copii, Cetatea Feldioara revine la viață mai vibrantă ca acum 800 de ani.

Unde se mănâncă în Feldioara?

Nu în cetate. Sau nu încă, poate doar în perioada festivalului să apară producătorii locali. Dar pentru cine nu știe, tot în Feldioara, la câteva minute distanță de Cetate găsiți Delta din Carpați. Restaurantul meu favorit care are nu numai cele mai bune preparate din pește înafara Deltei Dunării dar și pescăria cu cel mai proaspăt păstrăv din bazinele proprii. Și de curând, am încercat burgerul de pește. Este cel mai bun burger de pește fitofag pe care-l veți găsi pe o rază de 500 de kilometri de jur împrejur.

Unde înnoptam?

Mai mult ca sigur în Brașov dacă nu chiar în Feldioara sau Rotbav. Iar dacă sunteți pescari sau pur și simplu vă întindeți mai mult timp la o masă pescăreasca, la Corabia, după masa puteți să vă și cazați.

Așadar, nu uitați să treceți pe lista cu obiective de vizitat în jurul Brașovului și Cetatea Feldioara și neapărat, să încercați și burgerul de pește de la Doripesco.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.