Fascinanta Salina Turda

Salina Turda este ca un alt univers. Intri într-o alta dimensiune unde pereții sunt ca sub apa, unduitori și umezi. Toate nuanțele de gri, de la alb murdar și până la strălucitor parcă se scurg în sălile minei.

Fascinanta Salina Turda
Fascinanta Salina Turda
Fascinanta Salina Turda
Fascinanta Salina Turda
Fascinanta Salina Turda

Ați văzut poze sau filmări din Salina Turda? Este ca un alt univers. Intri într-o alta dimensiune unde totul este proiectat de extratereștrii. Ei bine, nici că se putea sa fim mai departe de adevăr. Totul a început cu mama natură și a continuat transformarea de mana omului.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Salina Turda

Salina Turda, nu în forma în care este astăzi dar în exploatarea inițială a început undeva înaintea erei romanilor (50 I.C.) la târnăcop.

Stratul de sare din subteran, în timpul formarii s-a ridicat către suprafața scoarței terestre sub formă de ciuperci. Ciuperci înalte de 1000 de metri. Așadar, Salina Turda este exploatarea unei ciuperci de sare de 1200 m.

Vă imaginați Turda într-o zona sub tropicală? Chiar dacă pare greu de crezut, în urmă cu treisprezece milioane de ani, aici era o mare cu adâncime redusă. Iar sarea din Salina Turda este de fapt „sare de mare”  acoperită de sedimente timp de 13,5 milioane de ani.

Exploatarea minei din Salina Turda

Salinele, în timpul erei noastre a fost exploatata pe rând de romani (anii 100-300) lăsând în urma câteva lacuri iar Salina Turda nu face excepție.

Sarea de Turda a reapărut în documente în anul 1075 și s-a extras până în 1932 când s-a închis definitiv din motive de randament și tehnologice.

A devenit obiectiv turistic și tratament din 1992.

Salina Turda deschisă 365 de zile pe an

Cele mai multe întrebări adresate angajaților de la Salina Turda sunt referitoare la programul de vizitare. Salina este deschisă zilnic, chiar și de Paste, posibil ca doar de Crăciun și de Anul Nou să fie program redus său privat. Altfel se vizitează în fiecare zi, de la 9 la 6, ca programul de multinațională.

Serios, este locul perfect pentru a petrece o zi lunga și exista o serie întreagă de motive pentru care să revii. Sau să îți alegi de aici o pensiune draguță și să petreci o săptămână de relaxare prin imprejurimi.

Salina este un muzeu al mineritului în sare în mina de sare.

Plimbarea prin sălile minei

Sunt noua Săli de vizitat: Franz Iosif, Mina Iosif, Sala Crivacului, Sala Puțului de extracție, Mina Ghizela, Sala de Apel, Mina Rudolf, Mina Terezia și Mina Anton.

Mina Iosif este cunoscută ca Sala Ecourilor, datorita formei camerei și a reverberațiilor puternice.

În Sala Crivacului se găsește modul de transport la suprafață, pe verticală a resursei exploatate: Crivacul, așa se numește acest tip de troliu.

Sala Puțului de extracție are și ea un crivac dar acesta era acționat de cai. Există și o macheta care exemplifică procesul.

Mina Ghizela are o zonă în care s-a depus o cantitate enormă de sare secundară, din cauza infiltrațiilor de apă apărute în urma exploatării. Practic, aici puteți admira geniul artistic al sării care a transformat camera cu decorațiuni de stalactite cu înflorituri de sare. Ca un basm cu zâne.

Astăzi, sala Staționar a luat forma în Mina Ghizela, folosita pentru tratamentul cu aerosoli.

Mina Rudolf

Este una din cele mai spectaculoase zone din Salina Turda. Aici găsiți Roata mare, promenada de la înălțime, Amfiteatru, terenul de sport pentru baschet, handbal, său minigolf și la alegere transportul cu  liftul său ca noi, care am ales treptele, să prelungim timpul petrecut acolo.

In Mina Terezia găsiți lacul, cascada de sare și debarcaderul pentru o plimbare pe lac și multe, multe oportunități poze fantastice pentru conturile de Instagram.

Pentru ce anume te întorci la Salina Turda?

Centru Spa

Potaissa Spa este acel centru de relaxare în care poți intra la 7 dimineața și mai ieși seara la 9 după ce ai încercat toate bazinele și împachetările și în special masajele.

Tratamentele terapeutice

Salina Turda are o temperatura constanta de aproximativ 12 grade Celsius iar concentrația alergenilor este aproape zero. Foarte aproape de zero. Drept pentru care, sunt recomandate ședințe de speleoterapie pentru o varietate larga de tratamente.

Ștrandul Durau

Ca orice salină care se respectă, Turda are și ea un ștrand realizat pe baza lacurilor formate de vechile exploatări.

Dacă v-ați decis să coborați în tărâmul magic al Salinei Turda, trebuie să ajungeți în valea Durăului din Turda și să parcați în Strada Salinelor 54 A. Iar dacă nu vă este familiar locul, aplicațiile Gooogle Maps său Waze vă vor duce la destinație fără stres.

Ne vedem jos!