Fantomele din Câmpina

Castele bântuite, mituri si chiar monstru locuitor al lacurilor, toate se găsesc în Câmpina. Vărul prahovean al monstrului din Loch Ness, interzice scăldatul la Barajul Paltinul in timp ce fantoma Iuliei Hașdeu umblă pe coridoarele castelului din Câmpina.

Fantomele din Câmpina

În drumul spre prima vacanță la schi trebuie să tragi o jumătate de zi în Câmpina. Sau, poți chiar să calculezi încă o zi sau două în plus pentru câteva excursii în zonă. Atât în Câmpina cât și în Breaza.

Principalele conexiuni pe care le facem când vedem semnul de Câmpina pe marginea DN1 sunt automat legate de fantome, castele bântuite și închisori de temut. Orașul este plin de legende iar câteva chiar au câte un sâmbure de adevăr la bază. Știm că nu iese fum fără foc, așadar să vă povestesc câte ceva, pe scurt, despre fiecare.

Castelul Iulia Hașdeu

Cel mai cunoscut castel bântuit din Romania este de fapt, după Bran dar acolo e altă poveste, Castelul Iulia Hașdeu. Muzeul memorial B.P. Hașdeu este găzduit de castelul unicat realizat în urma unor ședințe de spiritism. La indicațiile Iuliei Hașdeu, trecută în neființă, tatăl său i-a construit acesteia un mausoleu plin de simboluri menite să îi permită trecerii din lumea spiritelor direct în Castelul din Câmpina.

Si ca să nu spună nimeni că în pandemie s-a oprit Pământul în loc, Castelul a intrat în renovare până în 2022. La poartă, ne-a confirmat echipa de zugravi că cel mai probabil, vor bântui și ei castelul timp de doi ani, pentru restaurare.

 

Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu

Dar la nici 100 de metri mai jos de Castelul Iuliei Hașdeu, Muzeul lui Nicolae Grigorescu este deschis și așteaptă vizitatorii ajunli pe Valea Prahovei.

Este casa în care pictorul și-a trăit ultimii ani din viață alături de cea care i-a fost muză și model în multe dintre tablourile sale. Cu doar o zi înainte de moartea sa, Grigorescu s-a căsătorit chiar aici, în Campina. Casa originală a ars în timpul Primului Război Mondial, lucrările și obiectele aflate la interior fiind salvate chiar de trupele germane. Construcția a fost refăcuta de către fiul acestuia și astăzi adăpostește lucrări originale ale Pictorului, colecțiile sale de artă cât și obiectele de artă realizate de fiul sau.

 

Muzeul Casa Domneasca din Brebu

Casa Domneasca face parte din Complexul arhitectural medieval de la Brebu. Aflat lângă râul Doftana, Complexul este alcătuit din Casa Domneasca, Biserica Mânăstirii și Turnul Clopotniță. În Casa Domneasca este organizata expoziția de istorie și artă feudala. Aici într-adevăr nu sunt povesti de speriat dar totuși, o legenda există. Ceva despre lacul din spatele mânăstirii și o biserica scufundată dar nu bag mana în foc că e și bântuită.

 

Băile Telega

Din Ocnele Telega s-a extras sare timp de trei sute de ani iar Complexul Șoimul a fost amenajat aici în urma formării lacurilor cu apă sărată de pe urma exploatării. La doar 5 km de Câmpina, în Telega, lângă băile sărate se afla și Lacul Zorile, format în fosta Salină Doftana.

 

Barajul și Lacul Paltinu

Legendarul locuitor al lacului de la Barajul Paltinul este nimeni altul decât ruda îndepărtata a mai celebrei Nessie din Scotia. Nessie-ul prahovean este povestit a fi un soi de șarpe negru de cinci metri lungime și greu cam de 100 de kilograme care sălășluiește în apele adânci ale lacului. Cum înotul este interzis iar pescuitul doar în câteva locuri poate fi practicat, legendele par să se perpetueze la nesfârșit.

Valea Doftanei

Printre frumusețile Văii Doftanei se strecoară și o legenda mai înnegurata, legata de închisoare de la Telega. Bastilia României era frecvent vizitată de Ceaușescu în zilele de glorie când se întindea covorul roșu la intrare și curtea se umplea nu cu deținuți ci cu aplaudaci.

Festivalul Cașcavalei

Și ce ar fi o listă de legende din Câmpina fără să amintesc de legendarul cașcaval, specialitatea câmpineană de brânză numita Cașcavalia. La sfârșitul lui august, început de septembrie, în fiecare an, se dau note aromate în cadrul festivalului.

Dacă degustați și altceva în afară de brânzeturi și vă atingeți cumva de licori bahice, vă puteți caza oriunde alegeți în Câmpina, pe Valea Doftanei sau chiar la Butoaie, în Telega.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.