Drumul Regilor, calea Transalpina

Traseul Transalpina este un neapărat al culturii motocicliștilor, al iubitorilor de drum asfaltat, de spectaculos, de frumos și de vârf de munte.

Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina
Drumul Regilor, calea Transalpina

Transalpina, căci despre ea este vorba astăzi, este cea mai înaltă șosea din România. Ceea ce înseamnă că ziua începută la oricare dintre capete nu va semăna de fel cu vremea de sus, de pe culme.

Cel mai căutat drum din România

Traseul Transalpina este un neapărat al culturii motocicliștilor, al iubitorilor de drum asfaltat, de spectaculos, de frumos și de fapt un neapărat al oricărui locuitor al acestei țări.

Transalpina străbate Parângul prin Pasul Urdele și merge în paralel cu Valea Jiului și Valea Oltului, ajungând la o lungime de aproape 150 de kilometri.

Șoseaua este mai veche decât Transfăgărășanul, fiind realizata inițial de romani, în drum spre  Sarmisegetuza. Circulă multe istorii legate de construcția Transalpinei începând cu istoria romană a drumului, până la legenda „Potecii Dracului”, drumul folosit de oieri pentru a trece munții cu miorițele în Oltenia.

O altă poveste spune ca finisarea drumului ar fi continuată de germani în timpul primului război mondial din considerente militare. Iar mai apoi, cu adevărat inaugurată de Regele Carol al II-lea  în perioada interbelică, la 1938. Dar asfaltarea totală a fost realizată abia în anul 2009. Totuși, unele porțiuni nu sunt încă în forma finală.

Parapeții din zona Rânca și Novaci încă lipsesc dar asta înseamnă, înafara gradului de periculozitate și cea mai spectaculoasă parte a Transalpinei. 360 de grade de frumusețe pură, la 1600 de metri înălțime.

Traseul

Plecând din Gorj, Novaci, Transalpina urca pana la 2145 de metri, în Pasul Urdele, trecând prin Rânca și coborând în Obârșia Lotrului. De aici, drumul curge către Lacul Oașa, Tău Bistrei, Jina și se termină în Poiana Sibiului.

Obiective de vizitat de-a lungul Drumului Regilor

Harta Peșterilor

Înainte de a porni din Novaci, sunt două dintre cele mai cunoscute și căutate peșteri din Romania. Peșterile Polovragi și Peștera Muierii sunt vizitabile doar cu ghizi și în grup, la ore fixe. Nu uitați să vă echipați corespunzător și să fiți cu minim 10 minute înainte de ora fixă la intrarea în peșteră.

Lacurile

Cea mai înalta șosea din țară trece pe lângă trei lacuri care adaugă un plus de frumusețe, dacă mai era necesar, traseului montan. Oașa, Tău Bistrei și Iezerul Mutinului. Iar ca să aveți termen de comparație cu Transfăgărășanul, barajul și Lacul Vidra, concurează direct cu mai cunoscutul Vidraru.

Schi

Sunt trei domenii schiabile importante pe Transalpina: Rânca, Șureanu și Vidra Transalpina. Pe timpul iernii, în plin sezon de schi stațiunile sunt accesibile în condiții de trafic de iarnă și doar pe anumite trasee.

La Vidra, se poate ajunge dinspre Valea Oltului, La Șureanu dinspre Sibiu – Jina iar către Rânca, se ajunge doar dinspre Novaci, din sud, deoarece, intervalul Obârșia Lotrului – Rânca nu este deszăpezit.

Cazare

De-a lungul drumului, găsiți cazări în mai toate punctele de atracție de pe traseu, jos la Novaci, pe lângă lacuri sau chiar în vârf, la Rânca.

Cel mai bun moment de a parcurge traseul

In mod clar, primăvara spre vară este un moment prielnic pentru a face o plimbare pe Transalpina și la fel și vara târzie către toamnă. Cu amendamentul ca înainte de a pleca, în etapa planificării vacantei, să  nu uitați să aruncați un ochi pe starea vremii iar o aplicație gen Accuwather nu strică să stea în telefon.

Vă povestesc din experiență atât cu verificat vremea cât și cu „Doamne Ajuta să fie vreme bună sus”. Parcă e mai plăcut, totuși, să nu plouă când ești pe două roti sau să nu înoți în ceață atunci când vrei să  faci filmarea anului.

Asfalt uscat și drumuri bune!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.