Despre Bucovina

Bucovina e un tărâm frumos plin de istorie, cultură, artă și tradiții colorate. Trasee minunate văzute de la geamul Mocăniței care pufăie printre mânăstiri, șerpuind până jos, în văi.

Despre Bucovina

Departe, sus pe harta României este una din destinațiile preferate celor mai complecși călători. Bucovina e istorie, cultură, artă și tradiții colorate toate într-un amalgam frumos de influențe moldovenești, ucrainene, transilvănene, secuiești și cate ceva rămasă în urma de fiecărui vizitator. Tot ce e mai bun în oameni găsești în Bucovina.

Albastru de Voroneț

Fără Mânăstirile din Bucovina e greu de crezut ca ținutul acesta bogat ar fi ajuns atât de cunoscut în lume. Picturile mânăstirilor care au stat loc de învățătura peste secole oamenilor din Bucovina sunt inspirație pentru mii de artiști care încearcă și astăzi să descopere secretele pigmenților speciali din Roșu de Humor, Verde de Sucevița sau din Galbenul de Moldovița.

Lut de Marginea

Ceramica neagră. Îmi place atât de mult încât am plecat cu o jumătate de portbagaj plin cu vase din Marginea. Este unică în Europa iar munca în curtea olarului este împărțită clar: băieții învață meseria de mici, de la 7 ani iar fetele pictează și decorează vasele. Ceramica neagra mai poate fi gasită doar în două locuri pe glob, în America de Sud și în Mexic. Asadar, nu ratați ocazia de a o găsi aici, la noi, în Bucovina.

Bucate Moldovenești

Mâncarea din Bucovina este atât de gustoasă ca orice alte bucate moldovenești dar felurile gătite în vase de lut nu te lasă sa le uiți gustul. Sarmale, balmoș, tochitura sau ciorba rădăuțeană alături de vreo două bucăți de poale-n brâu toate stinse cu o gură de vin roșu.

Cetatea Nebiruita a Sucevei

Dacă ar fi știut Stefan că în inima Sucevei, în mijlocul cetății sale, va avea loc Bucovina Rock Castle ar fi dat drumul la zimbrii. Dar vremurile se schimba iar Cetatea de Scaun ce a ținut piept sute de ani timpului, astăzi este cel mai bine ansamblu arhitectonic medieval din Moldova. Iar cea care era o dată reședința a domnilor Moldovei este astăzi deschisă tuturor celor care vor să aibă o adevărată experiență multimedia a ultimelor sute de ani de istorie suceveana.

Bivolăria

Satul din Vicovul de Sus este loc cu tradiție în produse de pielărie, desigur, (de unde și numele, cred) și unde găsiți peste zece producători de încălțăminte.

Iar la distanță de vreo patru kilometri, în Horodnicul de Sus, destinație pentru iubitorii de două roti, există o expoziție permanentă de motociclete restaurate de domnul Alexandru Schelu.

Tradiții de neuitat

Muzeul Oului din Vama expune o colecție de peste 7000 de ouă încondeiate. Sunt ouă moștenite de la bunici și străbunici, peste 100 de ani vechime, ouă de proveniență internaționala din peste 82 de tari și chiar oua exotice, de la emu, flamingo și până la cele mai mici, de gecko sau rândunică. Artista Letitia Orsivschi are grija de acest loc minunat din inima Bucovinei.

În jurul sărbătorilor de Paște, se organizează excursii speciale cu participare la diverse ateliere tradiționale de olărit, încondeiat oua și vizitat mânăstiri.

Nici sărbătorile de iarnă nu stau mai prejos. Cam atunci apar măștile tradiționale confecționate din lemn de fag, blănuri, piele și mărgele. Costumată astfel, Bucovina joaca Ursul, Capra și colindă de sărbătorile albe.

Vederi pentru cei dragi

Peisajele sunt de luat acasă, puse pe perete și transmise mai departe celor care vor sa vadă Bucovina. Pe lângă mânăstiri rămân de vizitat Rezervațiile Bila-Lala, Doisprezece Apostoli sau Chilia lui Daniil Sihastru. Dar ce face cel mai plăcut drumul? O plimbare cu Mocănița Moldovița sau iarna, musai de plimbat cu sania trasa de cai.

Știu, „Iarna nu-i ca vara” dar iarna, e la ea acasă în Bucovina. Cu trosnet de lemn în vatra și o porție de găluște bucovinene în fata nasului înghețat.