Desertul lui Dracula din Bran

Aici se află toată povestea Castelului Bran de la 1211 și până mai ieri. Tot aici se împletesc istoria adevărată cu legendele și miturile din vechime.

Desertul lui Dracula din Bran

 Efectul este cel scontat. Toata lumea întreabă despre desertul lui Dracula. Bine, mai întâi caută castelul. La doar 29 km de Brașov, ai ajuns. Iar în Bran, e foarte simplu să dai de el: e sus pe stancă. Evident!

Castelul Bran, legenda și realitate

 Legenda pentru români este puțin cam prea Hollywoodiana dar nu-i bai atât timp cât încă generează material pentru cărți, filme și povesti pentru copii. Iar Contele Dracula nu este nici pe departe cel mai fioros lucru din Bran. Doar vizitând Sala Torturii din Castelul Bran și obiectele de schingiuire medievale te pot îngrozi suficient pentru a căuta o pensiune veselă și la distanță sigură de țepele expuse.

Legenda lui Dracula

 Totul se datorează lui Bram Stoker. Vampirul, localizarea, titlul nobiliar, liliacul, toate sunt ficțiune. Că mai romanțată sau de-a dreptul de groază, legenda lui Dracula nu face altceva decât să pună pe jar mintea ascultătorului, privitorului sau a cititorului, după caz, urmând câteva nopți nedormite.

 În romanul lui Stoker, personajul Dracula, era un conte erudit, nemuritor și malefic, desigur, care se hrănește cu vitalitatea sătenilor adormiți.

 Conform celor mai noi povești pentru copii realizate de Sony Pictures și Columbia, Contele Dracula este un vampir „old school” dar care devine „super cool” datorita Haloween-ului și amestecului cu oamenii în propria familie. Cu alte cuvinte vedeți Hotel Transilvania 1, 2 și 3. Mie personal mi-au plăcut primele două.

Vremea ceaiului

 Apropierea de ora patru după amiaza te împinge la o gustare sau măcar o cafea pentru a te ține plin de energie pentru vizitarea Castelului. Șansele sunt mari să fi total încântat atât de un twinning englezesc cu un pic de lapte și un cub de zahar, la Casa de Ceai sau de prăjitura Ritual.

 De fapt, dacă ești pe urmele Reginei Maria, după ce ai savurat ceaiul său preferat nu este nimic mai potrivit decât să vizitezi Dormitorul Reginei. Mai ales, luând calea Scării Secrete din Piatră, din Turnul de Est.

Tunelul timpului

 Este acea experiență multimedia pe care o găsești multe castele din Europa dar care la Bran are o cu totul altă dimensiune. Completă. Este un proiect sută la sută românesc, de la soluțiile tehnologice, la construcție și software, alături de istorici și arheologi.

 Aici, în Tunel, poți să vezi toată povestea Castelului Bran de la 1211 și până mai ieri. Tot aici se împletesc istoria adevărată cu legendele și miturile din vechime.

Program de vizitare și Bilete

 Programul de vizitare, normal de vară este în fiecare zi până la ora 18:00, când se face ultima intrare. Zilele de luni au începere de la prânz, la 12:00, în rest, de marți și până duminică puteți vizita castelul Bran de dimineață, de la ora 9.

Pe timp de iarnă, programul se încheie la orele 16:00. Iar biletele se pot achiziționa și online aici.

 Atenție amatorilor de iarnă, nu faceți ca mine! Să nu cedați tentației ceaiului înainte de a vizita castelul, pe timp de iarnă. Nu doar că orele coincid. Deci, ori una ori alta. Dar după înserat, panta de la poarta castelului devine pârtie de gheata. Turiștii spanioli au făcut un sport local alunecând spre ieșire, în timp ce eu mă delectam cu o colivă. Și nu fugeau de conte…

Da! Coliva.

 Vă miră că este desertul preferat al lui Dracula (cu ceva roșu, desigur) alături de un pahar de Cabernet Sauvignon, ediție limitată a arhiducelui domeniului? Și pe mine dar se pare că este preferatul tuturor turiștilor străini care vin la Bran. Degustibus!

Bonus de iarnă

Exista domeniu schiabil la doar doi kilometri de Castel. 

Spor la vizitat!