Conacul Marghiloman din Buzău

Conacul Marghiloman are o poveste demnă de filme cu James Bond și ar fi putut foarte bine găzdui un Cazino dacă nu ar fi fost blestemul care planează asupra vilei fostului om politic.

Conacul Marghiloman din Buzău
Conacul Marghiloman din Buzău

 

Conacul Marghiloman din Buzău se află în parcul cu același nume, acolo unde în urmă cu mai bine de un secol, se adunau figuri importante din mediul politic românesc.

Vila Albatros, denumită astfel de Alexandru Marghiloman după ce a intrat în posesia sa, este o clădire de inspirație franțuzeasca care, înafara locuinței centrale și a anexelor pentru servitori avea și un hipodrom alături de o herghelie de cai de seamă.

Grajdurile au fost adăugate de fostul premier ulterior achiziție, întrucât acesta era un mare pasionat de cai, crescător dar și participant la curse.

Legendă

De fapt istoria Vilei Albatros, în prezent cunoscută ca Conacul Marghiloman, începe înafara familiei de politicieni, tatăl fostul prim ministru, Iancu Marghiloman câștigând domeniul din Buzău la un joc de cărți. Doar că Musceleanu, fostul proprietar, i-a dat mai mult decât a câștigat și anume, un blestem.

Acesta a blestemat domeniul ca oricine intra în posesia lui să nu aibă parte de liniște ori de conac.

O pagină de istorie

Adevărul este că Vila Albatros, redenumita după armăsarul favorit al lui Alexandru Marghiloman, a fost scena multor întâlniri de vază în perioada cât aceasta a fost reședința preferată a fostului prim-ministru.

Conacul a fost realizat după planul arhitectului francez, Paul Gottreau într-un parc superb, cu heleșteu, vând alăturate și vile pentru personal sau pentru musafiri. Astfel încât, Marghiloman putea să ofere câteva zile de relaxare într-un mediu elegant chiar Reginei Maria sau marelui Nicolae Iorga. Vila avea 31 de camere luxoase, toate utilate cu parchet din lemn natur și cu pereții tapetați cu mătase.

Scriitorul Nicolae Peneș povestește cum “Regina era cazată în cel mai luxos dormitor, Camera japoneză. Atât dormitorul reginei, cât și anticamera erau mobilate şi decorate în stil japonez: lămpi cu picior cu desene japoneze, pudriere și vaze de flori în bronz masiv, la draperii cu balauri pictați sau șifoniere sculptate, cu picturi originale pe laturi.”

Iar vestitele grajduri pentru armăsarii pursânge adăposteau câștigătorii a nu mai puțin de 27 de derbiuri, în 54 de boxe care au devenit rapid model pentru prima baza hipică din România.

Delicatese Marghilomane

Cea mai cunoscuta frază a timpului, devenise “ servirea marghilomanei”. Marghilomana este cafeaua turcească fiartă în nisip, cu coniac. Sau rom, după caz. Apariția cafelei speciale, se spune că a fost realizată în timpul unei vânători. Atunci când Alexandru Marghiloman a cerut o cafea iar valetul sau a folosit ce a avut la îndemâna: coniac în loc de apă.

Ghinion sau Împlinirea blestemului

La scurt timp după trecerea în neființă a marelui om de stat, Conacul Marghiloman a fost abandonat de văduva acestuia. Fosta soție a decis să părăsească fabuloasa vilă și să ia drumul străinătății gândindu-se să își petreacă timpul la Paris. Iar când se întorcea în țara, stătea cazată la hotelul Athene Palace, în București, uitând de elegantul conac.

Rămasă atât cu posesiuni dar și cu datorii de pe urma soțului, ajutată și de managementul prost al finanțelor, în scurt timp, doamna a pierdut terenul în doar trei ani de la preluare. Astfel că reședința Marghiloman din Buzău a ajuns, alături de hipodrom, caii, grajdurile cât și parcul său să fie vândute pentru a acoperi datoriile râmase.

Deși, după moartea Mariei Marghiloman, descendenți direcți nu au fost, urmașii îndepărtați ai familiei au reușit sa recupereze proprietate ajunsă în posesia statului între timp, ca mai apoi s-o vândă către Ministerul Aerului și Marinei. Urmează ca în perioada comunistă, parcul sa fie în totalitate distrus,  rămas în paragină, la fel ca și conacul.

Abia la finalul anilor 2011, Conacul Marghiloman a revăzut lumina, fiind renovat în totalitate și devenind Centru Cultural “Alexandru Marghiloman”.

În concluzie, cum se încălzește puțin, profitați de vremea frumoasa și faceți o plimbare prin Buzău, în parcul reamenajat al Conacului Marghiloman pentru a vizita vila. și daca nu serviți o marghilomana, puteți sa combinați plimbarea cu o prelungire pana la Pâclele Mari, pentru a admira peisajul selenar de la Vulcanii Noroioși.

Cât despre cazat, vă recomand să intrați pe via-romania, pentru a alege o pensiune cochetă lângă Buzău.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.