Comorile ascunse lângă Lacul Ursu

Descoperă 10 lucruri de făcut în jurul Lacului Ursu, cel mai mare și mai sărat lac helioterm din lume, în Sovata.

Comorile ascunse lângă Lacul Ursu

Cel mai mare lac helioterm din lume are forma unei piei de urs întinse și se găsește în Sovata: Lacul Ursu. Este și cel mai sărat lac de pe glob, apa dizolvând continuu masivul de sare. Atunci când ieși din apele concentrate ale Lacului Ursu, în lipsa unui dus rapid, chiar poți sa prinzi cristale de sare proaspăt formate pe gene.

În afara faptului că este terapeutic și tratează nenumărate afecțiuni, mie îmi place sa înot în Lacul Ursu pentru că are temperatura perfectă în luna Iulie, de aproximativ 28-30 grade. Iar dacă sunteți la fel de împătimiți de plutitul în apă, ca mine, sigur veți avea nevoie de o sticlă de apa dulce la ieșire. Se recomanda maxim jumătate de ora de bălăceală.

Apropos de căldura, știați că, de la formarea sa și până în prezent, cea mai mare temperatură înregistrată a apei a fost de 70 de grade Celsius? Nu vă faceți griji, aceste temperaturi ridicate se ating în straturile inferioare ale Lacului Ursu. Iar în urma amestecului cu apa dulce din izvoarele ce îl alimentează cât și tulburarea apei prin înotul nostru în ea, se omogenizează la o temperatură de suprafață constantă, plăcută pentru noi.

Iar pentru a se restabili echilibrul de apă sărata și dulce, intrarea în lac nu este permisă la prânz, între orele 13-15. Așa că, programul de baie îl stabiliți cel mai bine ori dimineața ori după amiaza. Și seara, o plimbare pe malul lacului pentru a descoperi celelalte lacuri (mai mici) din jurul Lacului Ursu.

Drumul Sării

Este de fapt o întreagă excursie în jurul Lacului Ursu în care descoperi Rezervația „Lacul Ursu și Arboretului de pe Sărături”. La pas, vă poate lua cam 2 ore să descoperiți punctele de interes de pe traseu. Dar peste tot, urmând  aleile și pontoanele de lemn sunt locuri de odihnă și foișoare pentru relaxare. Ne-am odihnit de câteva ori, de fapt mai mult am stat să admiram rațele și să ronțăim un colac secuiesc.

Lacul Aluniș

Surplusul de apă din Lacul Ursu s-a scurs într-o dolină alăturată, la aproximativ 60 de metri de Lacul Ursu și așa s-a format Lacul Aluniș.

Lacul Roșu

Este alimentat de un izvor de apaăsărata iar din Lacul Roșu, apa se scurge în Lacul Ursu. Și dacă vă întrebați de unde numele de Lacul Roșu, culoarea vine de la nuanța roșiatică datorata oxizilor de fier și a crustaceelor Artemia Salina care înoată în lac.

Muntele de Sare

Imediat lângă Lacul Roșu se dezvăluie Muntele de sare în care, în urma ploilor, apa a săpat în versant și a pregătit pentru admirarea trecătorilor, o adevărată sculptură gigant.  

Lacul Verde

Este legat de Lacul Roșu și este un pic mai mare și mai adânc de cat fratele său iar numele îi vine de la mulțimea de copaci din jurul său care se oglindesc în luciul apei.

Lacul Mierlei

Îl găsiți în mijlocul pădurii și este cel mai tânăr dintre toate lacurile din rezervația Lacul Ursu, formându-se în anul 1950.

Lacul Paraschiva

Dacă printre pasiunile voastre se enumeră și pescuitul, pe marginea Lacului Paraschiva, pentru că are o apă mult mai dulce, puteți petrece câteva ore de liniște cu firul întins.

Lacrimile Zânei

In încheiere, după atâta baie, plimbare și admirație a naturii, am aflat și o legenda locală. Se spune că, în pădure trăia o zâna care s-a îndrăgostit de un cioban. Cum zânele însă nu aveau voie să-și lege destinele cu oamenii, i-a fost interzisă iubirea. Dar într-o seara, zâna a coborât la cioban să-l vadă și l-a surprins îndrăgostit de o fata. De supărare zâna i-a transformat în piatră și pe el și pe oile lui. Pentru asemenea grozăvie zâna a trebuit să plătească și i-a luat foc casa. Iar zâna a plâns așa de mult ca lacrimile ei au format un pârâiaș, care a crescut într-un râu și apoi un lac acoperind casa în flăcări. Și așa, Lacul Ursu s-a format din lacrimile zânei iar apele lacului sunt încălzite de focul din adâncuri.

Și eu care credeam că toți copii vor adormi cuminti, la cazare, ascultând legenda dar a trebuit să o povestesc de nenumărate ori, în aceeași zi. Chiar și înotând în Lacul Ursu.

Ciuperca Mică

Iar ca sa punem capac, am mai povestit putin la o supă cremă de ciuperci, desigur, la vestita terasă Ciuperca Mică. Retaurantul se află exact la ieșirea (sau intrarea) în parcul din jurul Lacului Ursu. Un alt popas bun pentru a mai acumula un pic de energie pentru drum.

Îndrăznesc să spun că sunt suficiente lucruri de facut la Lacul Ursu cât să îți facă cu ochiul o reîntoarcere în zona Sovata - Praid. Sunteți de acord?