Cele mai interesante locuri de vizitat în județul Mureș

În Mureș sunt de văzut minim douăzeci de castele plus câteva trasee montane, peisaje superbe pentru fotografii și multe restaurante care oferă cea mai bună mâncare din zonă.

Cele mai interesante locuri de vizitat în județul Mureș

Județul Mureș este foarte ofertant pentru călători și mai ales pentru cei care iubesc castelele sau conacele vechi. Sunt douăzeci și opt la număr dar nu sunt toate pot fi vizitate. Practic Mureșul este județul cu cea mai mare densitate de castele din România.

Deci, pregătiți-vă pentru o călătorie lungă și alegeți cu încredere să vedeți măcar câteva din locurile pe care vi le propun mai jos.

Zau de Câmpie

Este cel mai vestic punct de vizitat din județul Mureș, destul de aproape de Cluj, la aproximativ 60 de kilometri de acesta. Un loc plin de legende care trebuie vizitat, după părerea mea, de doua ori. În jur de 1 Mai când bujorii sunt în floare în Rezervația de Bujori de Stepa și apoi, în după amiezile târzii de vară când lumina cade perfect peste Castelul Ugron, Castelul Calendar.

Ogra

Pentru a petrece o după amiază plăcută la Spa sau pentru un prânz copios, merită să faceți o plimbare prin Castelul Haller din Ogra. în doar jumătate de oră, de la Târgu Mureș, sunteți în curtea castelului. Iar interiorul, chiar daca nu va cazați, îl puteți cerceta amănunțit, ca pe o poartă către trecut.

Târgu Mureș

Un oraș plin de viață, multicultural, multietnic care abundă de evenimente sportive și festivaluri de muzică, de la jazz la rock sau electronică. Mai mult ca sigur găsiți câte ceva pentru fiecare: centru istoric, promenadă, viața de noapte sau terase liniștite la drum de seară. Și cele mai multe magazine cu haine pentru nunți (rochii, multe rochii).

Gornești

Ca să-mi continui ideea cu festivalul de muzică, Awake este unul care are loc de câțiva ani, lângă Târgu Mureș, la Gornești. Pe peluza grădinii Castelului Teleki, este găzduit, de obicei în August, unul din cele mai mari festivaluri de muzica din România (cel mai mare mic festival). Însă în toate celelalte zile, este un loc perfect de vizitat pentru istoricul și frumusețea sa. Are cel mai romantic heleșteu posibil.

Castelul Bethlen din Cris

Ajungeți la Daneș. De fapt nu la Daneș vreau să vă îndrept pașii ci puțin mai în dreapta de la Daneș (sau stânga dacă veniți dinspre Sibiu) cum veniți ușor dinspre Sighișoara. Urmând drumul care înțeapă drumul național, în zece minute va aflați la poalele dealului din Cris. Aici vă recomand să vizitați Castelul Bethlen de pe Cris. Este unul din cele mai frumoase din județul Mureș.

Sighișoara

De obicei, Sighișoara este prima oprire în Mureș a tuturor celor care vizitează zona venind din sud, dinspre Brașov. Este un oraș exotic chiar și pentru mulți dintre noi, locuitorii României. Marea majoritate n-am văzut asemenea case colorate iar un centru medieval așa de bine păstrat, nici atât. Și pe deasupra, mâncarea cu toate influentele locale amestecate, este un deliciu. Mai că nu te simți vinovat dacă ai vizitat Turnul cu Ceas înainte de platoul de vânat de la prânz.

Reghin

În nordul județului Mureș, vă așteaptă două castele cu domenii vaste de vizitat: Castelul Kemeny din Brâncovenești (circa 8 minute distanță de orașul Reghin) și Castelul Rackoczi Bornemissza din Gurghiu, aflat în mijlocul unui parc dendrologic, casă a peste 100 de arbori exotici proveniți din Australia, Americi sau Japonia.

Sovata

Închei lista scurtă cu o plimbare prin Sovata, în cel mai estic punct al Mureșului. Cel puțin o data pe an ajung aici. O dată pentru plimbare prin stațiune, alta dată pentru Spa la Ensana, fosta Danubius. De abia aștept să mă uit cum se plimbă cuplurile în halatele de baie de la hoteluri/pensiuni până la plonjatul în Lacul Ursu în timp ce eu ronțăi un porumb fiert sau un langoș cu dulceață de zmeură, sus pe ponton. Și o apă minerală rece ca gheața.

Alături de Praid, Sovata este cea mai buna stațiune de tratament terapeutic pentru aproape orice.

Pe lângă toate acestea, aș mai avea de adăugat minim douăzeci de castele plus câteva trasee montane, peisaje superbe pentru fotografii și multe, multe locuri de cazare atât de prietenoase încât te simți ca acasă în oricare ai ajunge. Dar mai povestim cât de curând.