Castelul Ugron din Zau de Câmpie

365 de ferestre, 52 de camere, 12 intrări și 4 turnuri formează împreună Castelul Ugron, cunoscut drept Castelul Calendar al baronului Istvan Ugron, din Zau de Câmpie.

Castelul Ugron din Zau de Câmpie

Castelul din Zau de Câmpie, a fost construit de un arhitect din Cluj, pentru baronul Ugron, într-un stil arhitectural amestecat de neogotic cu elemente neoromanice care nu se mai regăsesc nicăieri, în toată Transilvania.

Stilul arhitectural mixt pare să se regăsească totuși în construcții similare din Budapesta, Praga sau Viena, în orașe mai mari unde sunt câteva astfel clădiri realizate, unde luxul și opulența sunt cumva parte din peisaj.

Legenda Castelului Calendar

Legenda spune că ambasadorul Ugron, diplomat în Rusia începutului de secol XX, s-a îndrăgostit iremediabil de una dintre fiicele Țarului Nicolae al 2-lea. Dar aceasta nu a fost mulțumită de proveniența ambasadorului și nu l-a luat în seamă ca și pretendent.

Pentru a se face văzut și înțeles, că intențiile sale sunt cât se poate de serioase, Ugron a pornit construcția unui castel așa cum nimeni nu a mai văzut până atunci: Castelul Calendar.

Castelul Ugron are patru turnuri, care reprezintă anotimpurile și nu mai puțin de 12 intrări, câte luni sunt într-un an. Sunt 52 de camere, echivalent cu numărul săptămânilor dintr-un an și 365 de ferestre, tot atâtea zile câte sunt într-un an.

Tot legenda spune că până și aleea principală ar fi fost pavată cu aur la cererea prințesei Rusiei.

Din păcate cei doi ani cât a durat construcția, nu l-au ajutat pe baronul Ugron să ajungă nicăieri mai aproape de visul său. Aproape de finalizare, în Rusia a venit Revoluția iar prințesa a fost ucisă, alături de întreaga familie a țarului.

Istoria Castelului Ugron

Cât este de adevărata povestea nu știm cu certitudine dar ce știm clar este că baronul nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut urmași direcți.

Castelul și moșia din Zau de Câmpie au fost moștenite de sora lui Istvan Ugron dar odată cu trecerea războaielor și venirea comunismului, proprietățile au fost rechiziționate de stat.

Fiind preluat de stat în perioada comunismului, Castelul Ugron a fost transformat în sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală, depozit de cereale, iar până în 2012 a fost casă de copii. A fost apoi revendicat de către urmașii baronului Ugron, însă Consiliul Județean Mureș a câștigat procesul. O parte din parc totuși aparține familiei.

Castelul se află în plin proces de reabilitare de patru ani și odată terminată restaurarea se dorește a fi introdus în circuitul economic și turistic ca centru de evenimente sau conferințe. Dar totodată, parte din castel va fi destinată unui mic muzeu pentru a prezenta istoria familiei Ugron, a castelului cât și a domeniului Zau de Câmpie.

Ideal ar fi să se poată amenaja și parcul din jurul castelului, o parte din parc ce aparține de castel și este în administrarea Muzeului Județean Mureș.

Castelul din Zau de Câmpie și-a păstrat exteriorul original însă la interior au dispărut în totalitate mobilierul, decorațiunile interioare cât și sobele. Din toate sobele vechi, originale în castel s-au păstrat doar patru, sobe art deco.

Holul castelului este impresionant și s-a păstrat destul de bine, este tot în stil neogotic, cu balustrade din mozaic iar speranțele sunt mari de a se găsi documentația necesară pentru a avea o idee cum arăta la vremea lui atât la interior cât și parcul înconjurător.

Baronul Ugron era un mare pasionat de arme, de călătorii, de aventuri iar dacă o parte cât de mică din legendă este adevărată, cu siguranță că în castel trebuie să se fi aflat colecții întregi de obiecte, jurnale și artă provenite din călătoriile sale.

Cazarea vă recomandăm sa o faceți în Târgu Mureș. Așa aveți ocazia să vedeți și Cetatea Medievală și clădirile din centrul vechi, din Piața Trandafirilor. Și să degustați câteva delicatese locale la restaurantul Laci Csarda.

Până la intrarea în circuitul turistic, dacă vă aflați în zonă pentru a vedea Rezervația Naturală de Bujori de Stepă, treceți și pe la Castelul Ugron. Poate aveti ocazia de a vă plimba prin parcul liniștit și dacă nu credeți legenda, să numărați ferestrele.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.