Castelul Teleki din Gornești

În imediata apropiere a Târgu Mureșului, la Gornești, într-o locație idilica pe malul apei, se află Castelul Teleki.

Castelul Teleki din Gornești

Lăsând la o parte festivalurile, care se țin anual pe domeniul Teleki din Gornești, ceea ce urmăresc a vă prezenta este bijuteria de castel care se află în spatele copacilor seculari. Într-un parc dendrologic de sute de ani, Castelul Teleki este cu adevărat Comoara Mureșului.

Gornești, apare în înscrisuri cam de pe la 1300 și ceva dar se bănuie că moșia există încă de pe vremea arpadienilor. Castelul de pe Valea Mureșului, se află la o distanță aproximativ egală de Târgu Mureș și Reghin și a intrat în proprietatea familiei Teleki abia în 1647.

Construcția

La origine, pe moșia Gornești a fost ridicată o cetate înconjurata de un șanț de apărare, acesta având și un pod mobil. Iar dimensiunile nu erau mai mari decât ceea ce reprezintă acum Castelul Teleki.

Castelul Teleki a fost construit în forma de U, în stilul caracteristic Grassalkovich, având distinctiv, o cupolă înaltă deasupra salii de bal.

Intrarea este deosebit de romantică, cu trecere peste un pod, deasupra heleșteului pe care te poți plimba cu barca și unde, ocazional locuiesc o pereche de lebede. Accesul către lac se face traversând curtea interioară a castelului și coborând, pe lângă Mureș, prin gradină, către insula interioară.

Viața la castel

Spuneam că la Castelul Teleki se țin festivaluri, pe peluza din spatele castelului dar activitățile principale sunt cele de muzeu. Sau de evenimente private și ateliere de pictură sau fotografie.

La intrarea în turul vizitei, înainte de a pune piciorul pe prima treapta de marmură, de-a stânga și de-a dreapta stau la primire, blazoanele familiei Teleki și ale celorlalte familii nobiliare care au deținut domeniul de-a lungul timpului.

Urcarea se termină la intrarea în sala de recepții, cea de bal, care iți taie răsuflarea la prima vedere. Ferestre enorme cu feronerie unicat lasă să intre suficientă lumină încât pereții acoperiți cu picturi murale și candelabrele sa strălucească într-o lumina nepământeana.

Camerele sunt înalte, cu ecou individual iar senzația de timpuri demult apuse rezidă din pereții saloanelor prin care putem trece nestingheriți.

O bibliotecă, expoziția de fotografie, litografii și marea colecție de covoare orientale sunt piese ce constituie muzeul castelului. Din păcate doar atât a mai rămas din valorile castelului. Marea parte a acestora au dispărut în timpul celui de-al doilea război mondial și în urma naționalizării.

Totuși, lipsa mobilierului parcă lasă să iasă la iveala importanța și frumusețea arhitecturii castelului. Iar dacă șemineele originale ar fi încă funcționale, ai putea sa juri ca este locuit. De fapt, chiar este, într-o mica parte, la parterul izolat.

Tot la parter, în partea din spate, într-un lateral regăsiți atelierul de sculptură și depozitul de sculpturi, parte din parcul castelului.

În parc, o zonă extraordinar de aerisita, plimbarea este protejată de copaci uluitor de înalți iar pe toată suprafața, sunt răspândite sculpturi reprezentând zeități antice sau caricaturi sculpturale ale figurilor importante ale Revoluției Franceze.

Programul de vizită este cu începere de la orele 10 și intrare din oră în oră iar durata plimbării în castel este de maxim 45 de minute, incluzând expoziția de covoare. Iar pentru evenimente, intrați pe pagina de Facebook și vedeți care sunt cele mai recente.

De cazare nu prea ne-am interesat în Gornești dar la Târgu Mureș tot trebuie să ajungeți, așa că vă recomandăm să încercați unul din apartamentele în regim hotelier și o cină în Ernei, la Laci Csarda. Sau La Diavolo, în centrul orașului, dacă nu este târg în Cetatea Mureșului. Atunci e musai o degustare de vinuri în cetate și o altă vizită, desigur.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.