Castelul Sükösd Bethlen din Racoș

Aflat în mijlocul localității, la doar o oră distanță de Brasov, Castelul Sükösd Bethlen, dezvăluie istoria ultimilor 400 de ani a familiilor nobiliare rezidente în Racoș.

Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș
Castelul Sükösd Bethlen din Racoș

Unul din vechile castele nobiliare fără destinație în prezent este piesa centrală a localității Racoș, Castelul Sükösd Bethlen. Faptul se datorează, ca multor altora, procesului îngreunat de restaurări și recondiționări din varii motive.

Dar asta nu îl împiedica sa reprezinte unul din cele mai, la propriu, stabile castele ce au trecut testul timpului. Din 1624 de când a fost menționat în scrierile vremurilor, ridicat, din auzite, pe locul unei foste mânăstiri, castelul a trecut prin războaie, catastrofe naturale cât și  prin voința omului.

Unul din motivele pentru care este un castel durabil este în primul rând din construcție. Materialele folosite sunt cele extrase din carierele de piatră din buza vulcanului Racoș. Arhitecții și constructorii care au ridicat și redesenat, de-a lungul secolelor planul Castelului Sükösd Bethlen au fortificat treptat cetatea Racoșului.

Un alt motiv pentru care castelul a trecut testul timpului este că, acesta, nu a fost gândit ca element de apărare. Era în schimb una dintre cele mai luxoase reședințe princiare din zonă. Astăzi, nu s-au mai păstrat decât informații în izvoare scrise, luxul castelului dispărând odată cu anii.

Numele său, Sükösd Bethlen, vine de la trecerea acestuia din proprietatea familiei fondatorului Istvan Sükösd în mâna generațiilor Bethlen ce vor urma de la 1700 încoace. Castelul a trecut prin donație de la o familie nobiliara către o altă familie nobiliară, fiecare aducându-ți aportul la înfrumusețarea castelului până la ultima generație.

Însă istoria recenta a Castelului Sükösd Bethlen nu are nicio legătura cu fastul și eleganta impregnata de proprietarii inițiali. La începutul anilor 1900, domeniul Sükösd Bethlen a fost cumpărat de comunitatea comunei Racoș și reorganizat.

Deși, condiționată vânzarea către comunitate cu amendamentul că “dacă tranzacția se realizează, în acel caz castelul domnesc din Racoș va fi păstrat, renovat și întreținut pe veci”, timp de aproape o sută de ani, castelul devine, pe rând, grajd, CAP, stație de jandarmi sau pompieri.

În prezent, Castelul Sükösd Bethlen poate fi vizitat zilnic iar pentru a atrage atenția asupra importantei acestui minunat castel, în primul weekend din August, se organizează festivalul Ziua Pietrei. Astfel ca, pe lângă celebrarea în sine a comunității, sunt organizate expoziții legate de laturile artistice, istorice și arhitecturale ale resursei ce leagă toate acestea: rocile din Complexul Geologic Racoș.

Sunt sărbătorite istoria Castelului Sükösd Bethlen, frumusețea Lacului de Smarald cat și măreția Vulcanului și a Coloanelor de Bazalt, toate la un loc.

Cu alte cuvinte, dacă nu v-ați făcut încă planuri pentru August următor, rezervați primul sfârșit de săptămână din lună și vizitați Racoș, un loc fantastic din apropierea Brașovului.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.