Castelul Kemény din Brâncovenești

Aflat în top 3 cele mai frumoase castele din Transilvania, Castelul Kemény din Brâncovenești este perla ascunsă a Reghinului.

Castelul Kemény din Brâncovenești

Găsim Castelul Kemény la marginea pădurii din Brâncovenești, județul Mureș. După ce drumul iese din Reghin, către Toplița, nu prea departe, imediat vedeți semne care vă îndruma în dreapta, să urcați pe un drum un picuț mai abrupt. Este asfaltat și îl puteți găsi cu ușurința pe Waze sau Google Maps.

Cum le spuneam și unor prieteni, într-o seară nu demult, merită să vă luați o zi sau două libere doar pentru a vizita castelele din zonă. Pornind de la Târgu Mureș și până la Reghin sunt de văzut nu mai puțin de 5 castele și conace, în zonă. Am să mă întorc să vă povestesc despre toate, pe rând dar mai întâi să revin de unde am început.

Castelul Kemény este o recentă retrocedare, de prin 2014, în  urma căreia, contele Géza Kemény muncește, la propriu, să readucă la un stadiu apropiat de valoarea inițiala castelul moștenit.

S-au făcut o serie de recondiționări în  diverse etape astfel încât, astăzi, castelul să poată fi vizitat și aproape că își spune singur povestea. Dacă nu se află domnul Kemény să vă primească, deși răspunde cu drag la telefon (0741 225 141) pentru vizitatori, la intrare găsiți ghidul. Un băiat tinerel care cunoaște toata istoria familiei, a blazonului și mai important, a destinației frumosului edificiu.

Scurta Istorie

Aflat în topul listei cu cele mai frumoase castele din Transilvania, ansamblul arhitectonic din Brâncovenești a fost construit pe bazele unui fost castru roman în secolul 13. Castelul a fost inițial realizat sub forma unei cetăți fortificate pentru a deservi armata în apărarea contra năvălitorilor mongoli. În cele din urmă, vechea cetate a fost distrusă în urma bătăliilor iar domeniul a fost în  proprietatea familiei Losonci Bánffy până în 1467 când au fost expropriați.

În primii ani ai începutului de secol 16, castelul a trecut prin mâinile diverșilor regi și suzerani până când să ajungă să își înceapă transformarea în forma finală renascentistă. Trecerea acesta de la un proprietar la altul a încetinit doar în urmă cu 300 de ani, când a intrat în familia Kemény.

Ulterior, în istoria recentă, castelul a fost naționalizat și folosit ca scoală de corecție, închisoare sau centru de reabilitare. După cum vă spuneam, totul a revenit la normal în  2014 când castelul a fost retrocedat.

Turul de vizitare

Plimbarea prin Castelul Kemény durează aproximativ o oră, fără explorarea grădinii unde se afla masa Helikon.

Castelul este înconjurat de șanțul încă existent, peste care un pod de tragere ducea în castel. Între timp, spațiul care servea odată ca șanț de apărare a fost umplut cu ...trandafiri. Iar leii care dispăruseră de la capetele podului au fost înlocuiți recent cu replici noi nouțe, având astfel ocazia să vedem și blazonul familiei Kemény de aproape.

Intrarea din exterior se face prin sala de vânătoare, unde sunt expuse variate trofee de vânătoare. Iar din curtea interioară se urcă la etaj unde erau aranjate camerele destinate adulților. Copii stăteau la parter, pentru a menține liniștea creatoare cu care erau înconjurate sălile de lectură, biblioteca sau birourile Helikon.

Saloanele dezvăluie pe rând pasiunile familiei Kemény: vânătoarea, literatura, cultura, călătoriile, mașinile, sportul și fotografia. Una din pasiunile contesei, regăsite în camerele sale a fost fotografia iar în urma sa au rămas multe lucrări expuse pe holurile castelului cât și o colecție impresionanta de aparatură folosită.

Castelul este astăzi deschis atât vizitatorilor cât și organizatorilor de evenimente cu caracter cultural, a taberelor și atelierelor tematice de artă, teatru sau fotografie. Toate aceste evenimente cât și veniturile din încasarea biletelor ajută la recuperarea, în timp, a elementelor de patrimoniu dispărute odată cu naționalizarea și a recondiționării atât de necesare castelului Kemény.

Și venind vorba de fotografie, turiștii chiar sunt încurajați să facă poze atât în castel cât și pe domeniul înconjurător, în grădinile castelului.

Cazare

După cum vă spuneam, merită să faceți un tur de vizitat castele întrucât pe o raza de 60 de km găsiți nu mai puțin de 5 care să fie interesante de văzut. Așa că ori vă cazați în Târgu Mureș, ori în Reghin, veți fi la maxim o oră distanță de oricare oprire pe itinerariu.

Vă recomand să vizitați și Castelul Teleki de la Gornești, Castelul Rakoczi- Bornemissza, Castelul Teleki din Dumbrăvioara sau, după o discuție cu cei de la Hotelul Grand din Târgu Mureș, poate vă organizează un tur special al Castelului Regal de Vânătoare de la Lăpușna.

Iar pentru cei mai aventurieri, am și o recomandare de cazare în camping, la Camping Fain, lângă Reghin. Este un fel de glamping hippie, dacă vă spune ceva acest lucru. Dar dacă e ceva cert, atunci faptul că Fain este total din altă lume, de acest lucru vă asigur.