Castelul Kalnoky din Micloșoara

Castelul Kalnoky, restaurat și redeschis publicului în toamna anului 2016, își are originile la sfârșitul secolului 16. Vizita castelului readuce în prim plan modul de viață transilvănean nobiliar.

Castelul Kalnoky din Micloșoara

La sfârșitul anilor '90, Castelul Kalnoky din Micloșoara, aflat la 40 de kilometri de Brașov, lângă Baraolt, a revenit proprietarilor săi de drept. Sau mai bine spus urmașilor proprietarilor săi de drept. Cu un imens efort, contesa Kalnoky, chiar și acum încă urmărește pașii parcurși de mobilierul original pentru a fi recuperat prin licitații sau donații și a restaura conacul și atmosfera renașterii transilvănene.

Istoria Castelului Kalnoky

Castelul a fost construit inițial în jurul anilor 1580 de către primii reprezentanți ai familiei Kalnoky, realizând un superb conac de vânătoare. Ulterior, atât conacul cât și parcul englezesc au suferit câteva modificări. Cele mai notabile și care si-au pus amprenta pe conacul familiei Kalnoky au fost realizate în perioada sfârșitului de secol 17, transformându-l în forma apropiata de ceea ce vedem astăzi.

Contele Kalnoky Samuel, în a cărui posesie se afla la momentul respectiv, a adus câteva adăugiri printre care bastionul din stânga, ancadramente de piatra și numeroase stucaturi interesante.

Ulterior, la începutul anilor 1900, castelul ajuns în brațele lui Seethal Ferenc, un urmaș îndepărtat al familiei Kalnoky, stilul neoclasic a biruit. Au fost adăugate scările de la capetele clădirii cât și modificări la fațada principala.

Din păcate, din minunatul parc englezesc nu au mai rămas multe exemplare inițiale dar heleșteul și gradina de trandafiri compensează. Cel puțin pentru noi, cei care venim din urma și nu avem termen de comparație.

Din drumul național, intrarea se face pe o poartaăimpresionanta din fier forjat, urmând aleea acoperita de copaci uriași care umbresc toata aleea, până la conac.

Intrarea în castel se face din oră în oră iar vizita este însoțită de ghid. Povestea familiei Kalnoky începe de la trepte și te însoțește din cameră în cameră, până în pivnița răcoroasa. Acum loc de servire a mesei sau de evenimente, inițial, pivnița era întărită cu contraforți și avea guri de tragere prin care și astăzi, putem vedea direct dar discret, intrarea de pe alee. Tot în pivniță se afla și acum, fântâna adăpostită de zidurile întărite, gândită astfel din motive de precauție, în timpuri tulburi de răscoale și asedii. Astfel, cei din castel, în caz de necesitate, nu riscau sa rămână fără apa sau alimente. Pivnița, la momentul respectiv era chiar ceea ce însemna orice cămară, provizii de alimente.

Astăzi, atât la interior, în pivniță, cât și la exterior, pe domeniu, se pot organiza evenimente de diverse feluri. De la nunti, la team buldinguri și până la expoziții de arta și cultura. Spre norocul meu, când am decis vizita, m-am bucurat chiar de o expoziție de arta populara și vestimentație locala.

În timpul vacantelor, se organizează, în anumite săli ale castelului, acesta rămânând deschis pentru vizitele turiștilor, și ateliere, pentru cei mici, de pictură, artă și meșteșuguri.

Vă spuneam că restaurarea a fost și este încă un proces laborios și de lungă durată. Elemente decorative au fost refăcute în replică cu originalele dar păstrând materiale identice cât si, pe cât posibil, meșteșugari locali. Multe dintre obiectele de decor interior au fost cumpărate de la diverși anticari, în licitații sau recuperate și recondiționate din împrejurimi. Fiecare cameră din castel are o poveste, spunând atât prin mobilier cât și prin lectura informațiilor, istoria de 500 de ani a familiei și a Castelului Kalnoky.

In cadrul Castelului Kalnoky, este amenajat Muzeul Vieții Transilvănene, ce conține, pe lângă piesele de mobilier de care v-am povestit și o colecție impresionantă de arme, reconstituirea vieții nobiliare a zonei. Sunt amenajate camere reprezentând cele două vieți timpurii ale nobililor, în Casa Doamnei și Casa Stăpânului, în stilurile renascentiste și baroc. Iar camera de muzică, pare să fie pregătită pentru recitalul următor.

Cazare la Kalnoky

Pentru clipă, o zi sau chiar câteva zile, plimbarea prin grădinile Castelului Kalnoky, la pachet cu cazarea în casele de oaspeți ale Contelui Kalnoky, vă vor scoate de tot din prezent.

In jurul castelului sunt amenajate câteva case de oaspeți în stil tradițional, pline de obiecte originale, recondiționate, care să te introducă în atmosfera medievală. Iar experiența culinară este absolut uimitoare, la crâșma de piatra de vis a vis de castel.

Ce facem câteva zile în Micloșoara?

Vizita la Castelul Kalnoky, desigur. Mai sunt câteva activități de exterior, ca plimbările în jurul Micloșoarei pentru observarea păsărilor, animalelor sălbatice sau descoperirea poienilor de flori, în funcție de sezon. O poiană cu narcise în zonă, sigur se găsește la început de Mai sau chiar un pic mai târziu.

Iar după atâtea plimbări, degustările de mâncăruri și băuturi tradiționale locale vor veni să completeze natural programul zilnic. Interesant este că, înafara delectării cu bucatele savuroase, puteți chiar participa la un atelier de gătit, unde veți afla secretele colacilor secuiești.

Si dacă tot a venit vorba de ateliere, se organizează pentru doritori, ateliere de ceramică și sculptură în lemn. Așa, puteți pleca acasă cu o piesă pe cât de tradițională pe atât de originală, realizată cu propriile mâini.

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.