Castelul Bethlen din Criș

Cel mai frumos castel renascentist din Transilvania, Castelul Bethlen, reședință nobiliară fortificată de la sfârșitul secolului XIV, se află la doar zece kilometri de Daneș, lângă Sighișoara.

Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș
Castelul Bethlen din Criș

Reședință nobiliară fortificată, Castelul Bethlen din Criș, se află la zece kilometri de Daneș, în apropierea Sighișoarei.

Cel mai frumos castel renascentist din Transilvania

La sfârșitul secolului XIV și începutul secolului XV, nobilul Bethlen Mark, a realizat construcția fortăreței care arăta cumva diferit față de ceea ce vedem astăzi în Criș. Inițial a fost ridicată clădirea și bastionul circular urmând un plan aproape perfect pătrat, urmând ca la jumătatea anilor 1500 să fie modificat cu câteva adăugiri de către urmașii lui Bethlen. Iar în 1657, Bethlen Elek a întărit fortificația renascentistă cu bastioane înalte, în colturile acesteia.

Clădirea are doua nivele și unul din elementele nelipsite unui castel, care-l asemuiesc parcă cu orice castel din filmele Disney, Turnul Arcașilor.

Comoara din Castel

Urmare a săpăturilor făcute pentru restaurare, începute în 1998, a fost atins visul oricărui arheolog (acum că mă gândesc ar merita un film gen Tomb Raider sau inspirație pentru un volum de Dan Brown). Nu la mare adâncime s-a descoperit un tezaur medieval.

Peste 5000 de monede austriece, poloneze și ungurești care erau în circulație până în anii 1600, au fost recuperate din vasul ce ascundea comoara îngropată în grabă, de frica furilor.

Tezaurul de la Criș va putea fi expus, în curând, în cadrul Muzeului de Istorie din Sighișoara dar, pentru moment, procesul de restaurare al comorii este abia la jumătate.

Castelul Bethlen în plină restaurare

Prima dată când l-am vizitat a fost la începutul anului 2018 iar custodele, ne povestea planurile pe care le au în vedere.

Chiar dacă merge greu, restaurarea dorește să transforme clădirea de doua etaje în spații destinate cazării turiștilor și eventual spațiul din Turnul Arcașilor va fi destinat activităților artistice sau altor evenimente culturale.

Nu este exclus ca în curând să se deschidă și atelierele de pictură, fotografie și arte frumoase. Printre documentele recuperate și elementele decorative interioare s-au regăsit inclusiv câteva schițe ale modei de la curtea castelului.

Parcă și văd cum ar arăta cel mai timid festival medieval de artă în parcul Castelului Bethlen din Criș.

Iar ca să vă imaginați și voi, trebuie întâi și întâi să vizitați castelul oricând sunteți în apropiere de Sighișoara sau în turul bisericilor fortificate dinspre Sibiu.

Obtine indicatii de la Google Maps din Sighisoara spre castelul Bethlen