Cascada Urlătoarea

Nu unul ci două trasee montane duc către, probabil, cea mai vizitată cascadă din România, Cascada Urlătoarea.

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea se afla la capătul unui dintre cele mai umblate trasee din Munții Bucegi și este chiar cea mai des vizitată cascadă, fiind foarte ușor de ajuns la ea.

Pentru o alternanță plăcută vă recomand să plecați din Poiana Țapului pe traseul marcat cu bulina albastră. Chiar de la primii pași făcuți prin pădure, în fundal, se aude vocea Cascadei Urlătoarea. Traseul acesta este mai puțin frecventat deși este la fel de ușor ca și cel cu pornire din Bușteni.

După o jumătate de oră petrecută pe potecă, ajungem la cascada al cărei nume provine de la zgomotul asurzitor pe care apa îl produce în căderea sa.

Legendele Cascadei Urlătoarea

Se spune că strigătul cascadei este de fapt plânsul păstoritei, copila Jepilor bătrâni. Fata, îngrozită de apariția bruscă a celor doi frați îndrăgostiți de ea, ar fi căzut în gol, transformându-se în valul cascadei iar cei doi ciobănași ar fi împietrit pe marginile abrupte ale stâncilor.

O altă variantă povestește despre o femeie săracă care avea doi băieți ajunși la vârsta însurătorii. Îndrăgostiți de aceeași fată, aceștia i-au spus tinerei să aleagă între cei doi.

Neputând să facă alegerea, fata s-a ascuns în munți iar cei doi frați au sfârșit prin a se lupta unul cu celălalt până la moarte. În urma luptei, cei doi s-au transformat în Jepul Mic și Jepul Mare iar fata, de supărare, s-a aruncat de pe stânci transformându-se în cascadă.

Nici mama celor doi nu a rămas neatinsa de povestea tragică, acesta transformându-se în pădurea ce acoperă Jepii, pentru a rămâne împreună pe vecie.

Întoarcerea

Lăsând legendele în urmă, mai sus de căderea de 15 metri a cascadei mari, deasupra, descoperim alte două căderi mai mici, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

Iar dacă nu doriți să vă întoarceți pe același traseu, urmând marcajul punctului roșu, în 45 de minute veți da nas în nas cu stațiunea Bușteni.

Indiferent ce traseu alegeți de pornire, să vă calculați aproximativ cam 2 ore de plimbare plus opririle necesare. Plus pauza de admirat și fotografiat. Și, ca idee, să țineți minte să nu vă îndepărtați prea mult de poteca marcată. Rădăcinile copacilor țin loc și de scări, trunchiurile de balustradă și chiar sunteți în siguranță acolo, fără să tentați ursuleții.

Recomandare cazare

Și chiar dacă nu doriți să vă cazați, să mergeti să aruncati un ochi la Weegloo, dacă tot sunteti în zonă, langă Azuga, pentru inspirație.. Glampingul este foarte apreciat de cei mai romantici si nonconformisti dintre iubitorii campingului.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.