Capcane în vacanță

Cum evităm sa cădem în capcane în timpul vacanțelor? Care sunt cele mai întâlnite? Care sunt cauzele pentru care picăm în ele? Pentru că vacanțele sunt timpul nostru de relaxare și ne dorim să fie totul perfect. Haide să ne facem o listă cu bune și cu ce trebuie să evităm.

Capcane în vacanță

Una din capcane, în care cad eu destul de des, este cea a distanțelor estimate de la cazări și până la obiectivele turistice pe care doresc să le vizitez. Acum doi ani încă nu mă învățasem minte. Și călătoresc de ceva vreme. Așa că cel mai bine este sa las scris că poate va ajuta și altora.

De fapt vreau să vă dau câteva ponturi pentru a evita câteva capcane în care cădem noi, turiștii, în călătorii, cu precădere din lipsă de timp, atenție sau pentru că suntem în căutare de chilipiruri.

Erori de evitat în vacanțe

Cazările capcană

Pe lângă transport sunt cele mai importante lucruri și cele mai stabile dintr-o listă de vacanță planuită. Nu știi exact cum va fi vremea, ce o să ai chef să mănânci, dacă să iei 2 perechi de teniși cu tine sau 3 dar, cu certitudine vei dormi noaptea undeva.

Eu personal, datorita transportului mă axez pe două variante: dacă stau mai mult timp într-un loc, fac rezervare din timp atât la transport cât și la cazare iar dacă sunt în circuit, pentru o singura noapte petrecuta într-un loc, în momentul în care ajung încep sa navighez pe site-urile de cazări.

De două ori mi s-a întâmplat să iau un soi de țeapă cu cazarea, și de fiecare dată a fost prin agenții. Că nu au comunicat la timp cu proprietarul, cu hotelul sau pur și simplu n-au verificat cazarea. Pozele erau prea frumoase să fie adevărate. Au fost două capcane în care am picat cu brio.

Ce se poate întâmpla?

În cel mai bun caz, a fost o neconcordanță și se rezolvă când apeși redial de câte ori e nevoie pana când se rezolvă situația. Mai puțin drăguță este varianta în care ce găsești nu se pupă cu ce ai achiziționata. Iar cea mai nasoală variantă este cea în care ai plătit, ai ajuns și nu există cazarea.

Cum te ferești de capcane?

Îți iei cazarea doar de pe site-urile dedicate, ca Booking, Tripadvisor sau Via-Romania. E puțin probabil să ai vreo surpriză dacă are cine să fie tras la răspundere. Și un cross check este de ajutor, de obicei același stabiliment se regăsește, daca e veridic, pe mai multe agregatoare.

Verifici recenziile. Întotdeauna câteva evaluări te vor scapă de stres. șȘ dacă tot ai ales și nu ești sigur, cauți poze în Google Images pentru a stabili dacă ceea ce ți se oferă este și real. S-au întâlnit scamatorii cu poze din alte țări vândute ca locații din România.

Iar dacă tot ai ales de pe site-uri de socializare și nu ai verificat pașii de mai sus, cere factură. Și pentru avans. Pentru că vrei să faci plata prin bancă. Datele firmei îți pot fi de folos dacă vrei să verifici cât de cât.

Si nu în ultimul rând nu uita de politicile de anulare și retur.

Evitați să picați în capcane

Obiectivele turistice

Ori nu sunt bilete, ori nu sunt vizitabile, ori sunt anunțate ca fiind localizate la o aruncătură de băț de cazare sau centrul orașului. Pentru a evita capcanele acestea este suficientă o căutare pe internet.

În ziua de astăzi, marea majoritate a obiectivelor întorc rezultate instant referitor la programele de vizitare, prețuri și cele mai frecvente întrebări și răspunsuri, plus rezultate cu fotografii făcute de turiști, ca și noi, nu de agenții.

Transportul

Aici, dacă utilizezi transportul propriu, aplicațiile de navigație iți sunt de mare folos și în timp real, Google Maps, Waze sau cele dezvoltate de producătorii vehiculului. Astfel poți face și o estimare de buget destul de realistă.

În cazul în care ne bazăm pe ceilalți: avion, tren, transport organizat de agenții sau transferuri de la și spre cazare, iarăși suntem undeva în zona plasei de siguranța. Aici intră, de cele mai multe ori, în acțiune asigurarea de călătorie sau politicile de retur. Dar nici acestea nu sunt scutite de unele capcane.

Cele mai comune sunt acelea când îți e lumea mai dragă, te arde câte un taximetrist pentru simplul motiv că nu ești localnic.

Știu că nu e comod să-ți organizezi transportul de unul singur dar agregatoarele din ziua de astăzi cât și site-urile de specialitate cunoscute chiar sunt excelente.

Ponturi de reușită

Spre exemplu, eu sunt cel mai mare fan al site-urilor de casă. La zboruri, compar întotdeauna ceva agregator cu site-urile companiilor de zbor.  

Pentru trenuri, merg iarăși pe comparație. De fapt, în cazul Mocănițelor, direct de pe platformele lor, de unde și achiziționez biletele, văd traseele și uneori chiar îmi pot alege, în funcție de ele și cazările.

Pentru transport propriu, direct Google Maps. Cel mai bun prieten. Și cu sora lui mai mica distanțe.ro, așa îmi fac și estimarea de cheltuieli cu carburantul, taxele de drum și timp.

 

Restaurantele

Ehehei, aici e foarte la plezneală. Oricâte recenzii are un local, pana ajungi tu la el se poate să fi schimbat bucătarul, ajutorul de bucătar sau meniul chiar. Înainte să intrați în restaurantul recomandat de reviste, reîncărcați pagina de comentarii și verificați ultimele opt recenzii.

Ponturi de evitare a localurilor capcane

Aici vă dau sfatul pe care mi l-a dat tatăl meu prima dată când am ieșit undeva în vacanță cu el și eu eram un adult tânăr. Adică cât să înțeleg și să și rețin.

Daca e musai să mergeți în centrul vechi al unui oraș, înconjurat de câteva obiective turistice, alegeți acel restaurant unde se înghesuie suficient de multă lume după cel la care nu mai sunt locuri.  Acela n-o să fie nici cel mai scump și sigur va avea mâncare bună.

Iar eu aș mai adauga, din experiență, cu câți mai mulți localnici la mese, cu atât e mai bună mâncarea și atmosfera. Nimeni nu mănâncă la un restaurant la el în oraș dacă nu e mâncarea o palmă mai sus decât acasă.

În concluzie , pentru a nu pica în capcane turistice sau cele întinse cu dibăcie de diverși, informați-vă ca jurnaliștii din minim trei surse diferite, întrebați-vă cunoscuții, prietenii dacă au auzit de țintele voastre de vacanță sau, de ce nu , pe noi. Și abia apoi faceți o alegere, în cunoștință de cauză.

Călătoriți în siguranță și bucurați-vă de vacanțe!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.