Călătorie în Peștera Polovragi

Se spune că Peștera Polovragi comunica printr-un tunel cu cetatea dacică aflată la peste 300 m deasupra acesteia şi că pe aici dacii se strecoarau afară pentru a-și deruta duşmanii.

Călătorie în Peștera Polovragi

În masivul Parâng, nu la mare distanță de Baia de Fier, în Polovragi găsim peștera cu același nume, Peștera Polovragi.

Parângul este plin de povești și legende iar cele doua peșteri, Muierii și Polovragi, nu fac notă discordantă în peisaj. Daca în Peștera Muierii femeile găseau adăpost și ajutor în problemele femeiești, în Peștera Polovragi stătea ascuns leacul universal.

Legendele din adăncul Pesterii Polovragi

Se spune că Zamolxis însuși, zeul dacilor, venea în Peștera Polovragi pentru a împărți înțelepciune și leacuri pentru trup și suflet.

În zilele dacilor, când aceștia sufereau răni serioase în urma luptelor, erau aduși în Peștera Polovragi unde rănile erau tratate cu mixturi de ierburi și împachetați mai apoi ca niște mumii în argilă. Erau lăsați spre vindecare câteva zile în adâncul peșterii, până la recuperarea completă.

Alt loc cu puteri vindecătoare din interiorul peșterii era chiar Scaunul lui Zamolxis, o piatră înaltă ce seamănă a jilț, unde energiile benefice reîncărcau spiritele obosite.

Tot aici, în Peșteră, vracii se adunau ca învățăcei pentru a deprinde tainele vindecării. Folosind Povraga, o plantă tămăduitoare foarte puternică, ale cărei rădăcini se mai regăsesc pietrificate în peretele peșterii și astăzi. La fel ca și Zarnea, o alta plantă mitică, cu puteri vindecătoare, se găsea foarte rar și doar de către cei inițiați.

Adevărul este că Povraga sau Polovraga, de unde a venit și numele peșterii, este o plantă care se găsește destul de rar, în condiții climatice speciale și care este căutata pentru a i se folosi rădăcina asemănătoare Ginsengului.

Peștera, în totalitate, după cartografiere pare să aibă aproape 10 kilometri lungime. Din care doar 800 de metri sunt vizitabili. Iar cel mai probabil, acesta informație a însuflețit și terorile conforma cărora, din peștera lui Zamolxis se poate ajunge prin sistemul ascuns de tuneluri dacice de sub pământ în alte locații precum Sarmisegetuza sau Sfinxul.

De asemenea, o altă legendă spune că în Peștera Polovragi, era locul în care dacii inițiați de Zamolxis însuși învățau să-și schimbe forma în diverse animale și apariția din tineri în oameni bătrâni și viceversa.

Date empirice

Peștera Polovragi este o experiență cumulativă care merita încercată atât pentru frumusețea legendelor sale cât și pentru experiența speologică. În interiorul său explorarea trece prin intervale de relief diferite, cu acumulări de apă scăzute sau adânci, stalactite, domuri sau perdele de calcar.

Pe lângă toate acestea, Peștera Polovragi este și casa cele mai mari colonii de lilieci cu nasul potcoavă din România. Aproape 300 de exemplare trăiesc în interiorul său.

Peștera Polovragi este una din peșterile cu temperatură caldă, ca și Peștera Muierii de altfel. La cele 10 grade Celsius, temperatura constantă pe tot parcursul anului, plimbarea prin camerele umede nu este atât de anevoioasă precum în alte peșteri. Totuși, un hanorac în plus și bocanci nu strică niciodată să aveți la voi.

Formele calcaroase și istoria sunt prezentate de ghid grupurilor de vizitatori din oră în oră. Trecând cronologic prin sălile Tavanului Însângerat, Cuptorul Dacic, Camera Albă, Sala Draperiilor și terminând cu Izvorul Speranțelor, putem petrece aproape o oră în adâncuri.

În apropierea intrării veți întâlni pe peretele stâncos o siluetă desenată cu negru de fum de un călugăr din trecut ca semn de avertizare să nu ne aventurăm prea mult în interiorul peșterii, asemănătoare cu un schelet înfricoșător.

O mulțime de alte însemne și simboluri geto-dacice se mai găsesc în interiorul peșterii iar una peste alta, după explorarea Peșterii Polovragi putem să ne scriem și noi propria poveste, în funcție de ce ne-a impresionat mai mult.

Pornind către o vacanță interesantă în Oltenia, puneți laolaltă obiectivele de vizitat din Baia de Fier, vizitând Pădurea Colorată după Horezu și la urcare către Peștera Muierii și Peștera Polovragi. Veți avea un week-end plin. De odihnit, vă recomandam cu drag să urcați până la Rânca pentru a admira cel mai frumos drum din România, Translapina.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.