București în 50 de pași

Ce să faci în București? Ce e de văzut? Ce să vizitezi în București? Care sunt locurile de top în care să mănânci? Cazare în București. Toate răspunsurile le găsiți în seria de articole dedicate celor mai interesante locuri din capitală.

București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași
București în 50 de pași

În ultimii ani, localitățile apropiate de București aproape au fuzionat cu limitele exterioare ale capitalei. Iar dacă ar fi să fac pe bune o listă cu toate obiectivele de vizitat ar însemna sa citiți un roman întreg. Pentru că 500 de ani de București au făcut din Micul Paris o metropolă serioasă dar acum am să vă arăt cum puteți să-l vizitați, în câteva zile, pe trasee prestabilite.

Iată o listă de 50 de locuri de vizitat în București și traseele de urmat. V-ați prins! O să aveți de umblat puțin mai mult de 50 de pași.

București Exclusiv

Doar să identificați zona în care locuiți sau sunteți cazați și apoi va fi foarte ușor. Spun locuiți pentru că, sunt bucureșteni care n-au luat pulsul orașului ca și turist și pot să spun că au pierdut câteva lucruri. Inclusiv eu.

Palatul Parlamentului - MNAC - Mahala - Parcul Carol – Castelul Vlad Țepeș

Toată planeta știe de a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, Palatul Parlamentului. Dar nu toți romanii au și vizitat-o. Este un monument din toate punctele de vedere și chiar dacă Parlamentul este în sesiune, circuitul de vizitare este disponibil. Și dacă tot ajungeți acolo, în aceeași clădire puteți vizita și MNAC – Muzeul de Artă Contemporană.

De mâncat, undeva pe aproape, vă recomand La Mahala, unde se reinventează mâncărurile tradiționale iar pentru digestie, o plimbare în Parcul Carol și vă promit că până sus, la ultima treaptă, încă veți avea energie pentru o privire asupra Castelului Vlad Țepeș.

Dacă încă mai aveți timp, pentru plimbarea de după amiază, vă recomand o incursiune în Delta Văcărești. Deși, natura a reușit să se dovedească foarte încăpățânată în a-și lua înapoi teritoriul încât poate că v-ar trebui o jumătate de zi doar pentru parcul natural.

Centrul Vechi

Tot în Top 3 al tuturor timpurilor, Centrul Vechi este musai de atins în orice călătorie prin București. Total pietonale, străzile cu piatră cubică formează o rețea de legături între Calea Victoriei și Bulevardul I C Bratianu. Lipscani, Covaci, Blănari, Șelari sau Franceză sunt pline de viață, de zi sau de noapte, doar voi alegeți cât timp alocați fiecărui ungher. În special, de neratat sunt Mânăstirea Stavropoleos, Hanul lui Manuc sau Librăria Cărturești Carusel. Și încă alte 50 de cafenele și bistrouri.

Calea VictorieiPiața RevoluțieiPiața Victoriei

Tot în centrul vechi al Bucureștiului se situează întregul curs al Căii Victoriei, începând de jos, de la malul Dâmboviței cu Muzeul Național de Istorie, Palatul CEC și Pasajul Macca Vilacrosse. Bulevardul urcă către Piața Revoluției unde, înainte de a vizita Palatul Regal vă recomand să vă odihniți în fața Ateneului, pe o băncuță sau la terasă, lângă Hotel Hilton.

Iar dacă nu vreți să stați la stradă, pentru un prânz delicios, nu trebuie decât să cotiți către Piața Amzei și să intrați la A1 sau, pe fugă, să savurați cea mai bună merdenea din lume, nu doar din București, de la patiseria Comteia. Recomandare făcută de trei generații, la rând.

Mai departe, până a ajunge în Piața Victoriei, tot pe Calea Victoriei mergând, să intrați în Palatul Cantacuzino, actualul Muzeu George Enescu pentru o întoarcere în timp, până la prima vioară a maestrului.

Piața Victoriei – KiseleffHerăstrău

Pentru o altă zi plină de activitate, atât în aer liber cât și în cadrul unor expoziții excepționale am să vă recomand Muzeele.  Antipa -  favoritul copiilor, MȚR-ul, locul meu preferat pentru cumpărăturile de sărbători. Aici se adună artiști din toată țara și își comercializează creațiile, înafara evenimentelor de Street Delivery din Arthur Verona. Să nu vă pierd, rămânem în Victoriei. Și traversăm de la MȚR la Muzeul de Geologie unde sunt expuse milioane de roci și specimene de geode. Superbele plăceri ale pământului.

Apoi, pentru a ajunge în cel mai mare parc din București, Herăstrău sau, mai nou, Parcul Regele Mihai I, se cere o plimbare pe Kiseleff admirând clădirile ascunse printre arbori. Pentru un tur de parc, fără să vizitați Muzeul Dimitrie Gusti, și cu o oprire scurtă la o porție de crustacee la Taverna Racilor, ca timp, vă trebuie vreo 3 ore. După Muzeu, o întoarcere pe la Arcul de Triumf vă aduce către cealaltă zonă de promenadă.

Dorobanți – Primăverii - Floreasca

De la Aviatorilor, opus Arcului de Triumf, ocolind pe la Roaba de Cultură, trebuie să ajungeți în faimosul cartier Primăverii pentru o vizită la Casa lui Ceaușescu. Opulența dictatorială. Dacă v-a făcut poftă de ceva decadent, în triunghiul Floreasca – Dorobanți – Piața Victoriei, găsiți și magazine de modă dar și continuarea culturală în Muzeul Zambaccian sau o prăjitură de casă la Ana Baking.

Victoriei – Romană – Universitate - Unirii

Seria de patru piețe, sunt locurile de întâlnire memorabile pentru toți cei ce calcă în București, Piața Victoriei, Piața Romană, Piața Universității și Piața Unirii. Bulevardele ce intersectează liniar cele patru puncte constituie artera principală din capitală. Pe lângă traficul infernal de mașini, acestea sunt totuși și nodurile cele mai importante pentru a ajunge oriunde și a fi reperat și sunt pline de repere istorice. Unde ne vedem la Universitate? La Ceas sau la TNB sau la Coada Calului. La Romană? Ne vedem la Coloane. La Unirii? În față la Cocor sau la Hanul lui Manuc.

Și iată cum v-am învârtit pe 6 trasee și tot n-am ieșit din Centrul Vechi. Mai sunt atâtea Muzee și Palate în care nu v-am plimbat ca să nu spun de bijuteriile ascunse ale Bucureștiului. Sau locurile preferate de localnici. Nici o problemă, cu următoarea ocazie.

In concluzie, dacă nu sunteți din București, merită să faceți aici un concediu de două săptămâni, în care să luați ghidul de mai sus și la care să adăugați și locurile din jurul Bucureștiului. În tihnă.

Iar dacă sunteți din București și nu ați apucat să vizitați locurile din listele de mai sus, facem așa. Ori, vă plimbați virtual cu mine aici și aici.  Ori sunați un prieten și luați Bucureștiul la pas.