Bine ați venit în Maramureș

Ținutul Maramureșului este unul tradiționalist, portul popular aici este la mare prețuire iar mâncarea este după sufletul maramureșeanului: caldă și bună

Bine ați venit în Maramureș

Românii sunt oameni foarte primitori iar cei din Maramureș chiar sunt foarte buni la omenit oaspeții. Și chiar daca graiul este mai diferit, după pita cu slană și o gura de palincă de Bun Venit, toata lumea se înțelege ușor.

Odată ajuns în Maramureș ești acasă indiferent de este în Ieud sau în Baia Mare. Ținutul este unul tradiționalist, portul popular aici este la mare prețuire iar mâncarea este după sufletul maramureșeanului: caldă și bună.

Drum bun prin Maramureș!

Baia Mare

Prima oprire, cum venim noi așa, din sud, este clar în Baia Mare și nu doar în perioada Festivalului Castanelor (la început de Octombrie). Centrul Vechi este deosebit de frumos și de cochet iar Turnul Sfântului Stefan nu trebuie ratat sub nicio formă. După o incursiune în istorie, următoarea oprire înainte de a descinde în tărâmul Maramureșului este Bastionul  Măcelarilor, ultimul turn medieval rămas din cele șapte ce păzeau orașul în trecut.

 

Mânăstirea Bârsana

În curtea mânăstirii, printre altele, se ridica cea mai înaltă biserica din lemn, Biserica Bârsana, care la 62 metri înălțime, intra în topul european al celor mai înalte biserici de acest gen. Sunt multe trepte de urcat dar atât priveliștea de sus cât și măiestria decorului cioplit în lemn merită tot efortul.

Ieud

Una din cele mai vechi așezări din Maramureș, locuit încă de pe vremea dacilor, este casa celei mai vechi biserici din Țara Maramureșului (1364) iar pictura bisericii, realizata pe lemn de Alexandru Ponehalschi, a fost făcută în 1782. Durabil nu-i așa?

Lacul Firiza

Lacul de acumulare este aproape de Baia Mare, practic asimilat orașului de ceva vreme, la doar câțiva kilometri distanță de centru. Pentru pasionații de fotografie, este un loc numai bun în orice perioadă a anului. Și să nu uit, desigur, de pasionații de pescuit sau leneveală, așa ca mine J. Un loc liniștit unde mai citești o carte, mai faci o poză sau mai prinzi un crap pentru o supă la ceaun.

Săpânța

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș, nu are cum să scape din lista. Cimitirul Vesel de la Săpânța este întruchiparea vorbei romanului „a face haz de necaz”. Pe crucile mormintelor sunt inscripționate versuri care amintesc de viața trecătoare a fiecărui om ce se odihnește acolo. Unele cu o notă de umor, altele mai simple dar, despre fiecare au fost câteva cuvinte de spus.

Canionul și Cascada Cailor

Cea mai mare cădere de apa din Romania (90 metri) este un alt loc care atrage vizite în Maramureș. De ajuns poți sa ajungi cu telescaunul de la Borșa-Complex sau, pentru cunoscători, pe jos. La plimbare prin Munții Rodnei, la pas, descoperiți nu una ci zece cascade, mai mici sau mai mari, până la Cascada Cailor.

Maramureșul are multe locuri de vizitat iar oamenii caută în special ariile protejate aflate în patrimoniul cultural UNESCO. Aproape toate satele sunt monumente „în viată” cu artiști sculptori în lemn, biserici, portul popular maramureșean, mâncare divină, snoave, tradiții și munți de bătut la pas cât e ziua de lungă. Odată ajuns în Maramureș, cu siguranță vă veți întoarce ca vrăjit înapoi.

Iar de va răzgândiți și mai rămâneți, cum am făcut noi, va recomandam și un loc de pus capul peste noapte. Nu de alta dar trebuie sa încercați mâncărușa de la micul dejun.