Bâlea Lac

Bâlea Lac este locul în care ai timp să-ți recapeți răsuflarea după un drum senzațional de atractiv pe Transfăgărășan, contemplând apele adânci într-o zi de vară călduroasă.

Bâlea Lac

Bâlea Lac se află clar pe lista cu cele mai frumoase lacuri din România. Situat la înălțimea de 2034 de metri, în Munții Făgăraș, lacul a fost declarat rezervație naturală încă din 1932.

Nu este teribil de greu de ajuns, practic după ce ați parcat mașina, sau v-a lăsat telecabina în stație, în 10 minute sunteți pe malul lacului. Și dacă aveți noroc și nu e multa lume – ceea ce de obicei este – puteți să vă relaxați pe marginea lacului, asimilând niște Vitamina D.

Unul din cele mai mari lacuri din Făgăraș, Bâlea Lac jungle la o adâncime de 11 metri. Oricât de tentante ar părea, apele lacului glaciar sunt exact așa cum se aude. Reci, reci și foarte reci. Temperatura maximă este undeva la 5 grade și nu suna deloc îmbietor. Nici măcar pentru un pariu. Deci o baie este exclusă.

Rezervația Balea Lac

Suprafața Rezervației este de aproape 100 de hectare în jurul lacului. Pe lângă Balea Lac, mai exista încă două lacuri în interiorul Rezervație, la altitudinea de 2000 de metri. Lacul Călțun și Lacul Doamnei. Și tot aici se găsesc și pârtiile naturale de ski, disponibile, în condiții optime, mai mult de jumătate de an iubitorilor acestui sport. Iar despre traseele montane, vă voi povesti cu altă ocazie.

Legenda

Evident că acolo unde este un lac, nu poate lipsi o legendă. Se pare că un cioban, pe numele lui Bâlea, a ajutat un împărat să iasă victorios într-o bătălie. Ca drept răsplată, împăratul i-a dat de nevastă pe fiica sa. Dar, în timpul unei furtuni puternice, cumva, cei doi și-au găsit sfârșitul în lac.

Accesul către Balea Lac

După cum spuneam și în articolul anterior, eu apreciez că Transfăgărășanul este cel mai frumos drum aflat la înălțime, din România. Chiar concurează la acest capitol cu multe altele din lume, dar să fim un pic mai modești.

De ce spuneam de Transfăgărășan? Deoarece, dacă pe timp de iarnă, accesul către Bâlea Lac se face exclusiv cu telecabina, pe timp de vară, experiența devine și mai interesantă. Se deschide accesul pe Transfăgărășan începând cu mijlocul lunii iunie, oficial. Totuși, dacă condițiile de vreme nu sunt vitrege, puteți verifica aici, care sunt permisiunile de acces. Iar dacă vă aventurați și vă prinde vremea rea sus, oricând puteți încerca o cazare în zonă.

CAZARE

E foarte posibil, pe perioada iernii să găsiți camere disponibile la IGLOO Village, casa de gheață. O experiență deosebită, pe care v-o recomandăm s-o încercați măcar o dată în viată. E adevărat că, în Cârțișoara sunt foarte multe pensiuni și hoteluri care merită să le treceți pragul dar Igloo este total diferit. Spuneam foarte posibil întrucât totul depinde de vreme. Amenajarea este făcută total din blocuri de gheață din lac. Astfel că, au existat ani în care hotelul a suferit din cauza temperaturilor ridicate.

Bun, v-am făcut o mica schița despre cum arată, unde se află și ce puteți face la Bâlea Lac. E timpul să vă apucați de făcut planuri. Iar dacă vreți să aflați și alte lucruri despre rezervație sau trasee, intrați pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.

Spor la umblat!